SPANJE
... overnachten in een piepklein dorpje ...
Na
een fantastische fietstocht vanuit Antequera dwars door het
heuvelachtige binnenland langs El Choro en door de ongerepte natuur wou
ik overnachten in El Burgo, een klein dorpje onderweg.
Als er al een hotel was natuurlijk, anders was het nog even
doorfietsen naar het volgende plaatsje.
Toen ik in het dorpje aankwam leek het nog kleiner te zijn dan
mijn wegenkaart liet vermoeden. Alles
leek me zo rustig in dit dorp, maar toch, toen ik de hoofdstraat
doorfietste zag ik een paar winkels en zelfs een bar-restaurant-hotel.
Ik
had niet te kiezen, dit was het enige, dus zou ik hier overnachten als
ze nog een kamertje vrij hadden. Het
duurde wel even alvorens iemand kwam, het was de gepensioneerde vader
dacht ik. Overnachten was
geen probleem en mijn fiets mocht in hun garage staan.
Het restaurant had geen sluitingsdag, dus voor mijn avondmaal kon
ik hier ook wel terecht (een andere keuze was er trouwens toch niet). Naar Spaanse gewoonte had het geen zin om vroeg te komen,
want de keuken opende pas om 21 uur.
Ideaal om nog een paar uur te gaan wandelen tussen de olijfbomen,
sinaasappel- en citroenplantages, de vijgen- en amandelbomen en verder
in de heuvels tussen de geitenboeren.
Toen
ik dan om 21u30 in het restaurant binnenkwam was alles nog heel rustig,
niemand behalve ik alleen (logisch misschien in zo’n klein dorpje,
midden in de week). De
bejaarde man was er terug, nu samen met zijn al even bejaarde vrouw,
blijkbaar toch de uitbaters van de zaak.
De patron wees me een mooi plekje aan voor het avondmaal en hij
bracht me de kaart. Ik heb
deze niet nodig zei ik, om het deze mensen gemakkelijk te maken vroeg ik
hen een typisch menu van de streek of van het huis klaar te maken.
Maar wel compleet, met voor-, hoofd- en nagerecht, want na zo’n
rit kan ik dit wel verteren.
En
wat drink je daarbij vroeg de man, heb je sangria vroeg ik om in de
lokale sfeer te blijven. Dat
was op zich geen probleem, maar ik kon hem alleen
per liter verkrijgen. Dorst
had ik wel na deze warme fiets- en wandeldag, dus een liter gaat er wel
gemakkelijk in. De man keek
verbaasd als ik het bestelde, hij ging het met grote gebaren in de
keuken gaan uitleggen. Ik zag de
vrouw hierna onmiddellijk starten met het maken van mijn sangria:
sinaasappelen schillen, een fles wijn openen en verder volgens hun
tradities afwerken. Na een
kwartiertje kreeg ik een fantastische kom op tafel, met een pollepel en
een glas, maar ik zag dat het wel meer dan een liter was, blijkbaar
sloeg een liter enkel op de wijn die ze erin doen, dus ik kreeg hier
twee liter sangria.
Mijn
voorgerecht was simpel maar wel groot en lekker, een bord ‘Chacuteria
Sierra Nieves’ (met hun serrano ham, chorizo en andere worst, en nog
een paar zwarte sneden koude bloedworst met look).
Het hoofdgerecht was dan echt wel de
specialiteit van de streek: gegrilde geitenbout.
Als nagerecht kreeg ik dan het beste dat de Spaanse keuken hier
te bieden heeft: crème brulée.
Bij
het afruimen was het bejaarde koppel net zo tevreden als ikzelf, en ze
keken verwonderd dat mijn kom sangria ook leeg was.
Nog een café solo, samen met hen aan tafel, want andere klanten
waren er toch niet bijgekomen vandaag.
De Vliegher Guido
Een
verrassende ervaring ... een blijvende herinnering.
Eenvoudig
...
...
en
gezelligheid troef