_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Onvergetelijke momenten op reis

 

Iedere reis is anders,

telkens met veel leuke momenten

en ook wel een onvergetelijke anekdote.

 

CHINA ... slapen en fietsen op 'The Great Wall' mag niet ...


Als je naar China gaat en er Beijing en omstreken wil bezoeken, moet je al een heel speciale route uitstippelen om de 'Great Wall' te ontwijken.  Die 'Lange Muur' moet je trouwens ook wel gezien hebben, maar ik wou meer.  Zeker niet het deel van de muur in Badaling dichtbij Beijing, waar je vooral veel toeristen en daardoor heel weinig van de muur ziet, maar liever in Jinshanling, een heel stuk verder weg van de hoofdstad.  Dat komt ook goed uit, want het ligt trouwens langs mijn geplande route om van Chengde naar de luchthaven terug te fietsen.  Dat beetje meer was eigenlijk ergens proberen slapen in één van de torens op de muur.
Toen ik in de bar van het backpakkers hotel 'The Red Lantern' tijdens de eerste dagen in Beijing mijn plannen besprak kon men mij daar wel een naam geven van iemand die daar in de buurt woont en zoiets wel kon regelen.

Een paar weken later fietste ik mijn mooiste tocht van deze China-reis vanuit Chengde naar Jinshanling, door een erg mooie, maar verlaten bergstreek, waar enkel nog landbouw is, met veel groenten en fruit op de weinig vruchtbare stukken grond.
Rond 14 uur kwam ik dan in het 'dorpje' Jinshanling, dat eigenlijk niet veel voorstelt, alleen bekend omwille van de muur die er doorloopt.  Het was nu de zaak om meneer Sun te vinden, hiervoor ging ik in het kleine winkeltje dicht bij de muur een frisdrank bestellen.  De uitbaatster sprak 3 woorden Engels, maar het was genoeg om met enkele gebaren erbij kenbaar te maken wat ik zocht.
En ja hoor, ze kende Sun, en belde die onmiddellijk op.  Een kwartiertje later kwam daar een ouderwetse jeep, nog een kwartiertje later was alles rond om mijn plan te doen slagen.  Samen op weg, de fiets kon er achteraan nog bij, naar het huis van de familie Sun, een gezin met twee kindjes, zijn vrouw zou wel koken vanavond.
Na een uitgebreid puur Chinees avondmaal, met onder andere de heerlijk vers gemaakte dumplings, en een even uitgebreid aantal Chinese biertjes, waren we klaar voor de nacht.  Met elk een zaklamp, een luchtmatras en een thermosfles warm water voor thee morgenvroeg zijn we naar een 'Watching Tower' op de muur getrokken om er te overnachten.
Een unieke ervaring, bijna alleen op de wereld, en 's morgens wordt je wakker gemaakt  door de vogeltjes, geen enkel ander geluid is hier te horen.

Na dit avontuur had ik hier ook nog een tweede wens: ik droomde er al voor mijn vertrek naar China van om een stuk te fietsen op de Chinese Muur.  Maar toen ik er twee keer een halve dag op gewandeld had, wist ik dat een flinke afstand fietsen niet mogelijk is.  Er zijn immers overal torens en trappen, want de muur volgt het profiel van de bergen.
Toch ben ik teruggeweest om de 'ultieme verboden foto' te hebben.  Ik heb er meer dan 300 meter voor moeten klimmen met de fiets op de schouder, met een Chinese 'vrijwilliger' uit het dorpje mee om de foto te maken.
Als ik de plaatselijke bevolking mag geloven: 'I was the first one cycling on the Great Wall'.

Ze zullen mij niet vlug vergeten in dat dorpje, want toen ik na de middag het dorp uitfietste werd ik uitgewuifd als een koning.  Een toerist per fiets, nee dat hadden ze hier nog nooit gezien, en dan nog op de muur gaan fietsen, dat had mij nog niemand voorgedaan.    

De Vliegher Guido

 

Een verrassende ervaring ... een blijvende herinnering.

 

Fietsen op de muur ... 

... en de verboden foto

 


Vlag China          Reisverslag CHINA          Vlag China
2006

 

 

   Allemaal leuke anekdotes tijdens mijn fietsreizen

IEDERE REIS IS ANDERS,
MET TELKENS EEN PAAR ONVERGETELIJKE MOMENTEN

 

   Mijn persoonlijke favorieten

MIJN FAVORIETE REISBESTEMMINGEN
EEN PERSOONLIJKE RANGSCHIKKING VAN LANDEN EN STEDEN,
MAAR OOK MONUMENTEN, NATUUR, KEUKEN EN BEVOLKING

 

   De wereld ontdekken per fiets

REISVERSLAGEN van mijn fietsreizen BUITEN EUROPA
FOTO'S en recepten uit DE verschillende landen

 

   Per fiets door Europa

foto's van mijn fietsreizen BINNEN EUROPA
en recepten uit DE verschillende landen

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina