_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Onvergetelijke momenten op reis

 

Iedere reis is anders,

telkens met veel leuke momenten

en ook wel een onvergetelijke anekdote.

 

CUBA ... sigaar roken en dan ... beginnen zweven

Eens een bezoek brengen aan een lokale tabaksboer had ik op mijn programma gezet, en nu ik naar Viñales fietste leek me het moment wel aangekomen om hier iemand op te zoeken.  Natuurlijk zou het nog mooier zijn als ik er kon blijven overnachten en een dagje zien en meemaken wat daar allemaal komt bij kijken. 

Een beetje ervaring, een beetje durf, een beetje geluk en ik heb inderdaad al vlug mijn zin gevonden, een kleine tabaksboer die een kamer verhuurde.

 

De vader van de tabaksboer, ondertussen 83 jaar oud, was ook nog actief op het tabaksveld.  Hij plukte de bladeren en ze werden aan houten stokken opgehangen.  Dan kwam de boer met een span koeien om deze naar de droogkamer te slepen en erin op te hangen.

In de late namiddag kreeg ik een demonstratie van het sigaren rollen, eentje roken, een avondmaal met kreeft, en daarna nog eentje roken terwijl de mojito’s geserveerd werden.

Voldoende redenen dus om mijn reisschema een beetje aan te passen en er 3-maal te overnachten.

 

Ik had er heel mooie contacten met de ganse familie, kocht in het dorp een paar flesjes wijn om samen met hen uit te drinken en kreeg als beloning een sigaar zoals de oude boer ze alleen voor zichzelf maakt.  Nog te jong, heeft hij me gezegd, je mag ze pas oproken als je terug in België bent.

Dat heb ik dan op een mooie zomeravond ook gedaan, maar wat een kanon was dit.  Na ongeveer een kwart van de sigaar begon ik reeds te zweven, ik heb het roken stopgezet om er dan effectief in nog 3 latere beurten tot het einde van te genieten.

 

En zo ongezond kan een zuivere sigaar dan ook niet zijn denk ik dan, want de oude boer rookte reeds 70 jaar sigaren, het is daar nog steeds de gewoonte dat men vanaf zijn twaalfde af en toe een sigaartje rookt.

 

Tabaksplantages kan je bezoeken, een luxe excursie kan je boeken, gidsen kan je huren, … maar hier had ik dit allemaal niet nodig, ik zat er middenin.

Van tabaksplant tot sigaar, de volledige cyclus heb ik er gezien, een groot deel ervan zelfs eigenhandig meegeholpen.

 

De Vliegher Guido

 

Een verrassende ervaring ... een blijvende herinnering.

 

Sigaar gekregen van de tabaksboer ... 

Sigaar roken, Cuba

... doet je lichaam zweven.

 


Vlag Cuba       Reisverslag CUBA       Vlag Cuba
2011

 

 

   Allemaal leuke anekdotes tijdens mijn fietsreizen

IEDERE REIS IS ANDERS,
MET TELKENS EEN PAAR ONVERGETELIJKE MOMENTEN

 

   Mijn persoonlijke favorieten

MIJN FAVORIETE REISBESTEMMINGEN
EEN PERSOONLIJKE RANGSCHIKKING VAN LANDEN EN STEDEN,
MAAR OOK MONUMENTEN, NATUUR, KEUKEN EN BEVOLKING

 

   De wereld ontdekken per fiets

REISVERSLAGEN van mijn fietsreizen BUITEN EUROPA
FOTO'S en recepten uit DE verschillende landen

 

   Per fiets door Europa

foto's van mijn fietsreizen BINNEN EUROPA
en recepten uit DE verschillende landen

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina