INDONESIE ...
Met de brommer naar "Restaurant zonder naam"
Vandaag een zware fietsrit voor
de boeg, vooral de warmte bij het vele klimwerk maakte het lastiger dan
verwacht. Daarom, toen ik een dorpje binnen fietste, had ik zin om te
stoppen voor vandaag. Maar ik wist helemaal niet als er een mogelijkheid
was om te overnachten, dus aan de eerste dorpsgenoot die ik tegenkwam
heb ik meer informatie gevraagd. En inderdaad, over de rivier en nog 100
meter verder is er op de rechterkant een “Losmen” (wat je hier kan
vergelijken met een B&B, ... een Zimmer frei, ... een chambre d'hôte,
... dat is dus een vriendelijk onthaal door gewone mensen).
Het dorpje Buntusugi staat
helemaal niet op mijn kaart, het is een deelgemeente van de stad Kalosi,
en dit werd uiteindelijk toch wel één van de hoogtepunten van mijn reis
(zonder toeristische attracties, maar echt wel midden in het
dagdagelijks doen van de lokale bevolking). Als welkom kreeg ik al
onmiddellijk een bordje met plaatselijke specialiteiten (en dat smaakte,
gezien ik als middagmaal enkel wat fruit gegeten had) en van koffie of
thee kon ik mezelf bedienen zoveel ik wou.
Een “koude douche” ... want
lokaal kent men niets anders, en daar heb ik ook helemaal geen problemen
mee als het meer dan 30°C is. Vermoeidheid is dan ook vlug vervangen
door zin om het dorp te verkennen. Maar och ja, ik ben hier in de
bergen, dus geen meter vlak om te wandelen, maar ik ben hier ook wel op
de boerenbuiten, dus wel mooi om even de zijstraatjes in te wandelen
tussen de koetjes en kalfjes.
Een biertje kan ik hier wel
vergeten, maar de fruitdrankjes zijn des te beter. Nog even door de
markt gewandeld, altijd spectaculair en kleurrijk, ik kocht er zelfs nog
een zakje “Salak” (slangenfruit, groeit daar aan een palmstruik). En
tenslotte op zoek om er iets te gaan eten als avondmaal, kom ik langs
het schooltje waar de directrice de poort sluit. Ze had wel door dat ik
een toerist was en wou graag haar Engelse kennis gebruiken door me aan
te spreken. Dat kwam me wel goed uit, want tenslotte vroeg ik als er
hier een lokaal gerecht was dat ik kon uitproberen.
En inderdaad de “Nasi Jemba” een
stoofpotje van buffalo. Maar er zijn slechts 2 plaatsen waar je het kan
eten, dicht bij de markt. Wandel naar de markt en vraag daar nog maar
eens naar de plaats waar ze het serveren, want het is geen restaurant,
gewoon iemand die het thuis serveert. Uitleggen vond men te moeilijk,
dus ik werd met de brommer tot aan de deur gevoerd (en hier helemaal
geen aanduiding, maar een gewoon huis). Aangebeld en ik kon er inderdaad
de echte nasi jemba eten, een potje vol vlees en groenten opgediend met
gekookte rijst.
Hier waren nog geen toeristen,
maar mevrouw was in de wolken dat ik haar kookkunsten waardeerde ... en
het was lekker !!! Toch weeral het echte reizen "buiten de
boekjes".
De
Vliegher Guido
Een
verrassende ervaring ... een blijvende herinnering.
Lokaal gerecht "Nasi Jemba" ...
...
in een restaurant zonder uithangbord en zonder naam