_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Vogels in mijn tuin * Duiven *
DE houtduif Tekening [ Vogelgids van Europa ANWB ] Geluid [ Waarnemingen.nl ] Kenmerken De houtduif is de grootste duif in Europa. Het mannetje en het vrouwtje hebben hetzelfde verenkleed, grotendeels lichtgrijs van kleur met een bruin-grijze borst. Kenmerkend zijn de metaal-groene veren in de nek en de grote witte vlek op de zijhals. In de vlucht zie je een brede witte lijn op de bovenkant van de vleugels en een brede zwarte rand aan het einde van de staart.
De vlucht Meestal een rechtlijnige vlucht, met iets langzamer vleugelslagen dan de andere duivensoorten. Ze voeren een typische baltsvlucht uit met een korte, steile klim en daarna een dalende glijvlucht met geopende vleugels en gespreide staart.
Het geluid Het geluid is een koeren, en bestaat uit 5 lettergrepen met nadruk op de eerste 'KOE-koe-koe-roe-koe', dat 3 tot 5 maal na mekaar herhaald wordt.
Biotoop en voedsel De houtduif komt vooral voor in beboste streken nabij open gebieden en landbouwgronden. Ze voeden zich enkel met zaden die ze vinden in de wilde begroeiing en op de akkers. De jongen worden gevoed met 'duivenmelk' dat in de krop geproduceerd wordt.
Het nest Ze maken een eenvoudig nest van twijgen in een boom of struik. Het vrouwtje legt meestal 2 eieren die door beide vogels uitgebroed worden. Ze hebben meerdere legsels per jaar, in de lente en de zomer. Zowel het vrouwtje als het mannetje zorgen voor de jongen.
DE STADSduif Tekening [ Vogelgids van Europa ANWB ] Kenmerken De stadsduif stamt af van de wilde rotsduif. Oorspronkelijk een overwegend grijze duif met twee donkere vleugelstrepen (maar zonder witte vlek op de rug zoals bij de rotsduif). Op de nekveren zit een metaal-groene glans met naar de rug en borst toe een overgang naar een paars-grijze kleur. Ondertussen bestaan ze met grote variatie in het verenkleed, van donkergrijs, bont grijs-wit of bruin tot bont bruin-wit. Maar meestal zijn er nog resten van de donkere vleugelstrepen en de gekleurde nekveren.
De vlucht Een snelle en krachtige, meestal rechtlijnige vlucht. Ze voeren ook een baltsvlucht uit, glijdend door de lucht met geopende vleugels en gespreide staart.
Het geluid Typisch koeren van de duif, door het klagend geluid 'drru-OE-u' enkele malen na mekaar te herhalen.
Biotoop en voedsel Het zijn echte zaadeters die in alle dorpen en steden voorkomen. Je ziet ze in parken, tuinen en rond de gebouwen.
Het nest De stadsduif maakt zijn nest zowat overal in holtes of op een platform. Ze maken een eenvoudig nest van grassen en twijgjes. Het vrouwtje legt meestal 2 eieren die door beide vogels uitgebroed worden. Ze hebben meerdere legsels per jaar, in de lente en de zomer. Zowel het vrouwtje als het mannetje zorgen voor de jongen.
DE turkse tortel Tekening [ Vogelgids van Europa ANWB ] Geluid [ Waarnemingen.nl ] Kenmerken De Turkse tortel is een slanke duif met een licht-bruin tot grijs-beige verenkleed. De bovenkant is donkerder dan de onderkant. Ze hebben een effen bleke kop, waarin het donkere oog goed opvalt. Kenmerkend is de zwarte met wit omrande halsband, en hun lange staart.
De vlucht Vliegt met een snelle rechtlijnige vlucht. Meestal zijn ze in paartjes te zien.
Het geluid Het koeren van de Turkse tortel bestaat uit drie lettergrepen die meerdere malen na mekaar herhaald worden. 'doe-DOE-do' waarbij de nadruk op de tweede lettergreep ligt.
Biotoop en voedsel Ze leven graag dicht bij de mensen, in en rond boerderijen en in parken en tuinen waar voldoende bomen en struiken aanwezig zijn. Voedt zich hoofdzakelijk met zaden en plantaardig materiaal.
Het nest De Turkse tortel bouwt zijn nest in dichtgebladerde bomen of coniferen. Het nest is vrij eenvoudig opgebouwd uit twijgjes. Het vrouwtje legt meestal 2 eieren die door beide vogels uitgebroed worden. Ze hebben 4 tot 5 legsels per jaar, in de lente en de zomer. Zowel het vrouwtje als het mannetje zorgen voor de jongen.
Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |