_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Vogels in mijn tuin * Hoenderachtigen *

OVERZICHT vogels in mijn tuin

    DE Fazant

Tekening [ Vogelgids van Europa ANWB ]

Windows Media Player

Geluid [ Waarnemingen.nl ]

    Kenmerken 

Bij de fazant is er een duidelijk onderscheid tussen het mannetje en het vrouwtje.

De fazanthaan heeft een bruin verenkleed met lichte en donkere vlekken aan de bovenzijde en schubben aan de onderzijde.  In de hals heeft hij veren met een donkergroene en paarse glans, afhankelijk van de lichtinval.  Rond de ogen en op de kaken is een naakte huid met opvallend rode kleur.

De fazanthen is volledig bruin gekleurd, iets lichter bruin dan het mannetje, de onderzijde zelfs geel-bruin.  Er zijn donkere vlekken zowel aan de bovenzijde als de onderzijde.

De fazant, zowel het mannetje als het vrouwtje, is vooral herkenbaar aan zijn lange staart (bijna de helft van zijn totale lichaamslengte).

    De vlucht

De fazant is een echte loopvogel, die zich vooral op de grond voortbeweegt.  Hij maakt zelden een lange vlucht, en als hij vliegt fladdert hij snel met de vleugels.  

De fazant vliegt vooral als hij opgeschrikt wordt of als er gevaar dreigt.

    Het geluid

Het meest gehoorde geluid van de fazant is zijn alarmroep, waarbij hij dan meestal gaat opvliegen of weglopen.  Het klinkt als een serie metaalachtige, hese klanken met klemtoon op de eerste lettergreep 'KU-tuk KU-tuk'.

In het voorjaar kan je dan de zang van de fazanthaan horen, een soort schor gekraai.  Met grote tussenpozen herhaald hij zijn roep 'KOHRK-kuk' vanop een goed zichtbare zangpost.

    Biotoop en voedsel

De fazant komt vooral voor in landbouwgebieden, in open loofbossen en naaldbossen, tussen de struikgewassen.

Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit plantaardig materiaal en zaden, maar hij eet ook wel insecten en slakken.

    Het nest

Zijn nest maakt de fazant op de grond, een kuiltje gemaakt met gras en veertjes, goed weggestoken en gecamoufleerd tussen de struiken en in de grassen.

De fazanthen begint eind april eieren te leggen, ze hebben slechts één legsel per jaar, met 10 tot 14 eieren.

Het broeden en de verzorging van de jongen gebeurt enkel door het vrouwtje.  Tijdens de broedtijd wordt hun territorium door het mannetje verdedigd.

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina