_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Historische gebouwen

 

 

Bouwwerken zijn er altijd al geweest, van heel primitieve tot hypermoderne.
Oorspronkelijk was een gebouw om in te wonen, maar al heel vlug kwamen er ook
gebouwen voor de verering van de goden, en andere voor de leiders van een volk. 


Taj Mahal - Agra - India
 

 

 

 WAT IS HET

De Taj Mahal is een religieus bouwwerk, opgetrokken langs de rivier Yamuna, als mausoleum voor Arjumand Banu Begum (Mumtaz Mahal), de favoriete vrouw van keizer Shah Jahan.  Het werd opgetrokken in de Moghul-architectuur en is een juweel van de islamitische bouwkunst.
Het mausoleum staat temidden van een complex met een tuin en rechthoekig waterbekken, en is omgeven door gebouwen in rode zandsteen.  Het is volledig opgetrokken in wit marmer, met versieringen uit zwart marmer (o.a. teksten uit de Koran) en versierd met ontelbare bloemmotieven van halfedelstenen (volgens de inlegtechniek pietra dura).  Op nog andere plaatsen is er meterslang snijwerk te zien  van fijne sierlijke figuren in het witte marmer.
Het gebouw vertoont een volstrekte symmetrie, je kan als het ware langs alle vier de zijden zowat dezelfde foto nemen.  Het wordt beschouwd als de meest volmaakte architectuur, met zijn perfecte verhoudingen en ongeëvenaarde symmetrie. 
Oorspronkelijk was het de bedoeling om een kopie in zwarte marmer te bouwen aan de overkant van de rivier, maar Shah Jahan werd verbannen door zijn zoon en bij zijn dood bijgezet in het mausoleum van de Taj Mahal.

Ik beschouw de Taj Mahal als het mooiste werk dat ooit door mensenhanden gemaakt werd.

 

   ENKELE GEGEVENS

Men is gestart met de bouw ervan in 1632 (een jaar na de dood van Mumtaz Mahal) en in 1648 was het afgewerkt.  Er hebben meer dan 20.000 bouwvakkers aan gewerkt gedurende 17 jaar.  
Het hoofdgebouw is 56 meter breed en 58 meter hoog.  Het staat op een marmeren platform van 10.000 m², samen met 4 minaretten (op elke hoek één).

Het gebouw staat sinds 1983 op de 'Werelderfgoedlijst' van de UNESCO.

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

 

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina