_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Historische gebouwen

 

 

Bouwwerken zijn er altijd al geweest, van heel primitieve tot hypermoderne.
Oorspronkelijk was een gebouw om in te wonen, maar al heel vlug kwamen er ook
gebouwen voor de verering van de goden, en andere voor de leiders van een volk. 


Mayacultuur - Palenque - Mexico
 

 

 

 WAT IS HET

De Maya beschaving heeft zich over een zeer groot grondgebied verspreid en wordt beschouwd als de meest ontwikkelde van alle culturen in Centraal-Amerika.  De Mayacultuur heeft gedurende 3000 jaar bestaan, maar heeft nooit een echt rijk gekend.  Het was eerder een verzameling van een aantal machtige stadstaten, die onder leiding stonden van vergoddelijkte vorsten.  Van de oorzaken die de ondergang van het rijk der Maya's teweeg brachten is heel weinig geweten.

Sinds de ontdekking van de Mayacultuur in de 19de eeuw, zijn reeds heel wat grote tempels, paleizen en piramiden van onder de begroeiing gehaald, maar ook veel uitzonderlijke archeologische vondsten gedaan.

Palenque moet één van de belangrijkste steden geweest zijn in het rijk van de Maya's.  Deze stad werd gebouwd vanaf 100 v.C. en kende haar hoogtepunt in de zevende eeuw n.C.  Je wordt even stil als je de omvang van de ruines ziet, welke pracht en uitstraling moet dat geweest zijn in hun oorspronkelijke vorm, waar kleur heel belangrijk was en overal aanwezig.

Tijdens mijn fietsreis door Yucatan heb ik ook nog de afstammelingen van de Maya's ontmoet.  Hun gestalte, klein en vrij stevig gebouwd, en hun uiterlijk was heel typerend.   Er was bij velen een grote gelijkenis met de afbeeldingen en de figuren op de beeldhouwwerken die ik in het museum gezien had.  Een beetje gesloten, maar heel vriendelijke mensen, die zelf toch heel weinig kennis hadden van deze voorgeschiedenis.  Ze waren vereerd als ze vernamen dat ik kwam voor het Maya-erfgoed.

 

   ENKELE GEGEVENS

Palenque werd in 1840 ontdekt, maar de onderzoek- en opgravingswerken zijn pas begonnen in 1923.  De grootste ontdekking werd gedaan in 1952 onder leiding van Alberto Ruz, met het graf van de vorst Kin Pacal, dat zich onder de Tempel van de Inscripties bevond.

Er zijn momenteel al meer dan 750 bouwwerken blootgelegd, maar dit is slechts een klein deel van de volledige stad die een oppervlakte had van zowat 15 km².   Nog heel wat gebouwen zijn door dichte begroeiing overwoekerd.

Deze precolumbiaanse stad en het nationaal park Palenque behoren tot de 'Werelderfgoedlijst' van de UNESCO.

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

 

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina