_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Kunst in al zijn vormen

 

 

Kunst, het bestaat in allerlei vormen en is voor iedereen anders.
Dit zorgt ervoor dat alles eigenlijk tot kunst kan behoren.
Het is belangrijk een eigen waarde te kunnen geven aan een kunstwerk
en er dan gewoon van te genieten.


Vlaams Wandtapijt - Chenonceau - Frankrijk
 

 

 

 WAT IS HET

Hier een detail uit een 'Vlaams Wandtapijt'  in het kasteel van Chenonceau aan de Loire.  Het is één van de zes wandtapijten van Audenarde uit de XVIIe eeuw, die op de eerste verdieping in de 'Vestibule de Cathérina Briçonnet' te bezichtigen zijn. 

Dit  tapijt is slechts één van de vele 'Vlaamse Wandtapijten' die over de hele wereld hun weg gevonden hebben.  Wandtapijten zijn een heel belangrijk Vlaams cultureel erfgoed.  Vlaamse wandtapijten hebben een hoge artistieke waarde met veel kleuren. 

Meestal werd op de wandtapijten een verhaal afgebeeld, ze vormden dikwijls een serie van vier of meer.  De thema’s zijn jachttaferelen en oogstscènes, religieuze onderwerpen of onderwerpen uit de geschiedenis.

 

   ENKELE GEGEVENS

De oudste wandtapijten dateren uit de 13de eeuw. De belangrijkste productiecentra waren toen Doornik en Arras.  Deze twee centra kregen in de 15de eeuw heel wat opdrachten van de Hertogen van Bourgondië.  In de veertiende eeuw werden ook al wandtapijten gemaakt in Brugge, Oudenaarde en Gent. In de 16de eeuw werden Brussel en Antwerpen belangrijk.  In deze periode werden ze verspreid over heel Europa, en zelfs daarbuiten.

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

  

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina