_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Kunst in al zijn vormen

 

 

Kunst, het bestaat in allerlei vormen en is voor iedereen anders.
Dit zorgt ervoor dat alles eigenlijk tot kunst kan behoren.
Het is belangrijk een eigen waarde te kunnen geven aan een kunstwerk
en er dan gewoon van te genieten.


Olympisch Stadion - Beijing - China
 

 

 

 WAT IS HET

Het nieuwe nationale stadion gebouwd voor de Olympische spelen 2008, bijgenaamd Vogelnest of Birdís Nest, is het pronkstuk van de spelen in Peking met een structuur die nooit eerder vertoond is.

Het is een kluwenachtige wirwar van stalen balken in een onoverzichtelijke structuur, en past daarmee in de ontwikkelingen binnen de moderne architectuur, die op zoek is naar vernieuwing.  Hier gaan kunst en architectuur hand in hand.

Het gebouw verwijst tevens op vele vlakken naar de oude Chinese cultuur, onder andere door zijn vorm, maar ook door de kleur.  Want 's avonds krijgt de arena er nog een extra dimensie bij, door het rode licht dat de volledige wand siert.

Een vogelnestje is tevens een gekende culinaire creatie in China, dat alleen bij heel speciale gelegenheden wordt gegeten.  Dat het stadion reeds vlug deze bijnaam kreeg beklemtoond hier de verbinding tussen de hoogstaande Chinese culinaire traditie en deze moderne architectuur.

Het is ondertussen reeds een nationaal symbool geworden, zodanig zelfs dat de grondlegger van de communistische Volksrepubliek China, Mao Zedong (1893-1976), verdwijnt van de Chinese bankbiljetten van 10 yuan en plaats maakt voor een afbeelding van het Nationale Stadion.

 

   ENKELE GEGEVENS

Het is een ontwerp van de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron.  Voor de bouw van het stadion, die in 2003 begon, werd 36 kilometer staal gebruikt.  Het complex heeft 3,5 miljard yuan gekost.  

Het stadion is 330 meter lang, 220 meter breed en 69,2 meter hoog.  Gebouwd voor 100.000 toeschouwers, maar na de Olympische spelen zal dit beperkt worden tot maximum 80.000.

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

  

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina