_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Kunst in al zijn vormen

 

 

Kunst, het bestaat in allerlei vormen en is voor iedereen anders.
Dit zorgt ervoor dat alles eigenlijk tot kunst kan behoren.
Het is belangrijk een eigen waarde te kunnen geven aan een kunstwerk
en er dan gewoon van te genieten.


Aboriginal Kunst - Alice Springs - AustraliŽ
 

 

 

 WAT IS HET

De Aboriginals in AustraliŽ, de eerste bewoners van het land (er werden rotstekeningen teruggevonden van 60.000 jaar oud, en hiermee is de Aboriginal cultuur de oudste nog levende cultuur op aarde).

Hun belangrijkste kunstvormen zijn rotsschilderingen, schilderijen op doek, op het lichaam en houten figuren. Vaak brengen ze tekeningen en schilderingen aan op hun heilige plekken in de natuur, zoals rotsen en in grotten.  Het waren oorspronkelijk nomaden, dus ze namen heel weinig met zich mee.

De meeste werken verbeelden de mythische verhalen van de Droomtijd.  En gezien de Aboriginals geen schrift kenden (enkel een gesproken taal) waren hun kunstwerken, vooral de rotstekeningen, een belangrijk middel voor overdracht van informatie en van hun verhalen. 
De Droomtijd is de tijd waarin de wereld is gemaakt.  In deze periode trokken de mythische Voorouders door het land.   Natuur was het belangrijkste element in hun leven, de mythische Voorouders van de Aboriginals stammen af van de zee, de aarde en de hemel.

Er bestaan ook nog grote verschillen tussen de kunst uit de verschillende regio's, sommigen werken met lijnen, met weinig kleuren, terwijl andere kunst zich kenmerkt door stippels en felle kleuren.

 

   ENKELE GEGEVENS

De kunstwerken, zoals dit schilderij, die we nu kennen zijn hedendaags, maar de onderwerpen waar de schilderijen over gaan komen vooral uit de traditionele Aboriginal cultuur.
Deze kunstvorm (de Aboriginal Art) is pas ontstaan omstreeks 1972, door het vermengen van hun oorspronkelijke kunst met de westerse invloeden.

Dit is een schilderij in de typische Aboriginal stijl uit de woestijn, het rode centrum.  Centraal zie je twee slangen, dit is ťťn van de vele terugkerende symbolen met een mythische betekenis voor de Aboriginals.  Hun werken zijn meestal abstract, maar beelden voor henzelf heel veel uit.  Hier zie je ook de typische opbouw van een schilderij met stippen, cirkels en patronen.

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

  

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina