_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Kunst in al zijn vormen

 

 

Kunst, het bestaat in allerlei vormen en is voor iedereen anders.
Dit zorgt ervoor dat alles eigenlijk tot kunst kan behoren.
Het is belangrijk een eigen waarde te kunnen geven aan een kunstwerk
en er dan gewoon van te genieten.


Roger Raveel - Schilder en Kunstenaar - België
 

 

Roger Raveel - Vader en zoon (I)

 

 WAT IS HET

Het schilderij "Vader en zoon (I)" van Roger Raveel. 

Roger Raveel wordt als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na WO II beschouwd. Zijn werk is niet in de bekende kunsthistorische hokjes te catalogiseren. Het is eigentijds en tijdloos. Het schuwt elke eenzijdige benadering. De voedingsbodem van Raveels kunst is zijn onmiddellijke omgeving, wat niet betekent dat Raveel lokaal gebonden zou zijn. De dingen om hem heen krijgen in zijn schilderijen, tekeningen, objecten en installaties een universele betekenis: de man, de vrouw, de planten, de fietskar, de reclame, de technologie worden in tijd en ruimte gezien.

Ongemeen boeiend is zijn gevarieerde plastische taal. Vaak tegengestelde schrifturen of schilderwijzen geven aan zijn werk een spanning die de beschouwer opnieuw de werkelijkheid doet ontdekken.

 Zijn leraren waren o.a. Hubert Malfait, Jos Verdeghem. Via zijn vriend Hugo Claus leerde hij in het begin van de jaren 50 schilders van de Cobragroep zoals Karel Appel en Corneille kennen. Hij wil echter heel andere wegen op met zijn schilderkunst. In 1962 verbleef hij drie maanden in Albisola Mare (Italië) waar hij werkte en tentoonstelde met kunstenaars als Lucio Fontana en Asger Jorn.
In de tweede helft van de jaren 50 evolueerde hij naar een soort van abstracte schilderkunst die haar wortels heeft in het beleven van het organische, het vegetatieve, het animale. Maar omstreeks 1962 schilderde hij een drieluik 'Neerhof' met in het midden een kooi met levende duif. Hij wou een directe dialoog tot stand brengen tussen kunst en werkelijkheid.
In 1966-67 transformeerde hij de keldergangen van het kasteel te Beervelde (bij Gent) tot een picturaal environment. Hierbij kreeg hij de medewerking van Etienne Elias, Raoul De Keyser en Reinier Lucassen. Na de schilderingen te Beervelde ontstonden er een aantal beschilderde objecten zoals de 'Illusiegroep' en 'Tuintje met karretje om de hemel te vervoeren'. Zijn alert milieubewustzijn bracht de kunstenaar ertoe zijn engagement te visualiseren door middel van manifastaties als 'De Zwanen van Brugge' en 'Raveel op de Leie' (1971). Bijna 20 jaar later, in 1990, zal Roger Raveel het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdenken door met een op wielen gemonteerde beschilderde kleerkast doorheen het stadscentrum van Brussel te rijden.

 

   ENKELE GEGEVENS

Roger Henri Kamiel ridder Raveel werd geboren te Machelen-aan-de-Leie op 15 juli 1921 en overleed te Deinze op 30 januari 2013.
Hij studeerde aan de Stedelijke Academie van Deinze en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent.  Daarna gaf hij zelf ook nog les in de Kunstacademie van Deinze.

Sinds 1999 is het Raveelmuseum geopend in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie, een dorp in de Oostvlaamse Leiestreek waar hij het grootste deel van zijn leven gewoond heeft.   Het museum werd gebouwd naar een ontwerp van architect Stéphane Beel.

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

  

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina