_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Kunst in al zijn vormen

 

 

Kunst, het bestaat in allerlei vormen en is voor iedereen anders.
Dit zorgt ervoor dat alles eigenlijk tot kunst kan behoren.
Het is belangrijk een eigen waarde te kunnen geven aan een kunstwerk
en er dan gewoon van te genieten.


Graffiti - Kunstvorm - Wereldwijd
 

 

Graffiti, ook een kunst

 

 WAT IS HET

"GRAFFITI" - Krabbels die van een lelijke, grauwe muur een kleurrijk spektakel maken.  Alle werken hierboven zijn versieringen die voetgangers- en fietstunnels in Duitsland een extra dimensie geven.

Aanvankelijk werd graffiti als vandalisme beschouwd, maar er groeide langzaam aan ook een meer geëvolueerde richting die als een kunstvorm gezien kan worden.
Zowel het eerste als het laatste blijft illegaal, het is beschadiging van openbare of privé eigendommen.  Graffiti artiesten staan echter bekend om zeer snel en op onbewaakte momenten tewerk te gaan, waardoor het moeilijk te bestrijden is.
Ondertussen is graffiti uitgegroeid tot een aanvaarde kunstuiting, die zowel op commercieel als maatschappelijk gebied gebruikt wordt. 
Dikwijls krijgen graffiti artiesten nu een opdracht om grauwe betonnen muren, speelplaatsen, jeugdgebouwen of lelijke plaatsen in een stad, met hun kunst om te toveren tot een aantrekkelijke, stijlvolle en kleurrijke omgeving. 

   ENKELE GEGEVENS

Definitie van graffiti: het zijn teksten, tekeningen of afbeeldingen die op straat of andere openbare plaatsen met verf aangebracht zijn.  Een andere benaming voor graffiti is “Street Art”.
De oorsprong van het woord “Graffiti” ligt bij het Griekse werkwoord graphein (graveren, schrijven) het Latijnse werkwoord graffiare (krassen, schrammen) en het Italiaanse woord graffiti (ingekraste tekeningen)

Door de grote verschillen in het soort graffiti, is het moeilijk om te bepalen wanneer het ontstaan is, maar het heeft wel een lange geschiedenis achter de rug. 
Soms wordt gezegd dat graffiti 30.000 jaar geleden al is begonnen met de rotstekeningen, toen grotbewoners tekenden met kleurstoffen op de wanden van hun grotten. 
Soms wordt gezegd dat graffiti 5000 jaar geleden is ontstaan, vlak nadat de mens had leren schrijven.
Maar wat men onder de huidige vorm van graffiti verstaat is in Amerika ontstaan.  Jongeren spoten hun naam of bijnaam op muren, jeugdbendes lieten hun handtekening achter op gebouwen.  Groeperingen en activisten brachten een leuze aan op openbare plaatsen.  Daarna werd het eerder een bekladden van muren, treinstellen, metrostations, bruggen en andere publieke gebouwen en objecten.  Maar tevens werd dit steeds meer en verfijnder uitgewerkt en ontstonden mooie, kunstzinnige vormen van street art.

Er zijn verschillende soorten graffiti te onderscheiden, hieronder wat uitleg over enkele veel voorkomende vormen:
- “Tags” zijn bijnamen of symbolen, creatief en stijlvol geschreven, waarmee de schrijver zijn stempel wil zetten op zichtbare plaatsen.
- “Throw Up” is één of meerdere letters geschilderd in één lijn, waarbij gelet wordt op de stijl en de boodschap die wordt gebracht.
- “Wildstyle” zijn ingewikkelde lettervormen waarbij delen vervormd en door elkaar gevlochten zijn, dikwijls een kleurrijk geheel op een neutrale achtergrond.

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

  

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina