_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Natuur, plant en dier

 

 

Natuur, het is een verzameling van planten, dieren en landschappen.
Dikwijls prachtig door zijn eenvoud, soms spectaculair door de grillig gevormde natuurmonumenten, soms buitenaards door zijn fantastische vormen en kleuren.
De natuur zal ons altijd blijven boeien, wat een verscheidenheid. 


Les Orgues - Ille-sur-Têt - Frankrijk
 

 

 

 WAT IS HET

'Les Orgues' in Ille sur Têt zijn rotsformaties die door erosie in de vorm van 'orgelpijpen'  in de zandsteen als het ware gebeeldhouwd zijn.

Ze vormen samen een prachtig meesterwerk van de natuur.

De rotsen op de foto zijn slechts een klein deel van het volledige park.  Ze bevinden zich in een schitterende omgeving in de vallei van de rivier Têt, nabij het dorpje Ille-sur-Têt in de Franse Pyreneeën. 

'Les Orgues' die ook wel 'Cheminées des fées' genoemd wordt is een natuurverschijnsel dat door een historische erosie gevormd werd.  De grillige vormen zijn ontstaan door het verschil in hardheid van de verschillende gesteenten, in samenwerking met de erosie van water en wind.  Dit proces loopt nog steeds voort en hiermee dagelijks wijzigende formaties teweegbrengt.
Hierdoor is dit prachtige landschap slechts een tijdelijke toestand, die op langere termijn door de verdere erosie geleidelijk aan zal verdwijnen.

 

   ENKELE GEGEVENS

Het is een natuurfenomeen dat door meer dan 5 miljoen jaar geologische geschiedenis ontstaan is.
Het park is dagelijks te bezoeken.  Ille-sur-Têt ligt in het departement Les Pyrénées-Orientales, ongeveer 25 km ten westen van Perpignan met de Pic du Canigou op de achtergrond.

De site werd geklasseerd in 1981.

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

 

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina