_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Natuur, plant en dier

 

 

Natuur, het is een verzameling van planten, dieren en landschappen.
Dikwijls prachtig door zijn eenvoud, soms spectaculair door de grillig gevormde natuurmonumenten, soms buitenaards door zijn fantastische vormen en kleuren.
De natuur zal ons altijd blijven boeien, wat een verscheidenheid . 


Gevlekte orchidee - In mijn tuin - BelgiŽ
 

 

 

 WAT IS HET

De naam van de gevlekte orchidee is afgeleid van het blad, want alle bladeren zijn bruin gevlekt. Soms zijn er weinig vlekken, bij andere planten zijn er dan heel veel.  
Het is een 30 tot 40 cm hoge overblijvende plant met een knol en zonder bladrozet. 
Ze bloeit van half mei tot half juli, met bloemen waarvan de kleur varieert van rozerood tot bijna wit, soms zelfs met een bijna purperachtige schijn. De bloemen vormen een prachtige tros op een lange stengel.  

De wilde gevlekte orchidee is een beschermde plant in BelgiŽ en Nederland, komt van nature in EuraziŽ voor, maar is ondertussen sterk afgenomen en vrij zeldzaam geworden.  Nochtans kwam enkele jaren geleden een exemplaar in mijn tuin tussen de andere planten, ik heb deze haar natuurlijke gang laten gaan en heb ondertussen reeds enkele tientallen bloeiende planten. 

 

   ENKELE GEGEVENS

De gevlekte orchidee is van de familie Orchidaceae, de Latijnse naam is Dactylorhiza maculata.

De gevlekte orchideeŽn verspreiden zich via stofzaden.  Dit zaad is stoffijn en uitzonderlijk licht, er zitten meer dan een miljoen zaden  in ťťn gram.  De verspreiding gebeurt door de wind, het zaad komt hierdoor overal, maar om de soort in stand te houden is het belangrijk dat de zaden op gunstige plaatsen terecht komen.  

Het stofzaad  bevat nauwelijks reservevoedsel, en om ergens te kunnen groeien moet het samenwerken met een wortelschimmel (mycorrhiza).  Alleen als de schimmeldraden het zaadje binnen dringen is ontkieming mogelijk.  Voor het overleven is de plant dus aangewezen op een symbiose met een bodemschimmel.  

 

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

 

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina