_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto in de kijker

Bevolking, ontwikkeling en wetenschap

 

 

Wetenschap, ..., ruimtevaart, ..., ontwikkeling, ..., oorlog, ..., bevolking.
Het maakt reeds eeuwen lang deel uit van onze maatschappij,
meestal ten dienste van het welzijn en de welvaart,
soms is prestige belangrijker dan het doel. 


Ruimtevaart - Museum - Rusland
 

 

 

 WAT IS HET

Laika is de Russische hond die in de ruimtevaart als eerste levend wezen een volledige omloop rond de aarde heeft gemaakt.  Het hondje heeft de lancering overleefd, maar is 7 uur later gestorven aan oververhitting.

Spoetnik II was de tweede satelliet in een serie van 10 die in de ruimte geschoten werd.  Deze werd gelanceerd op 3 november 1957 met Laika aan boord.
Zoals gepland zou de Spoetnik II niet landen op aarde, maar verbrandden in de atmosfeer, de hond was op dat moment al overleden.

 

   ENKELE GEGEVENS

Het Spoetnik programma van de Sovjet-Unie bestond uit 10 onbemande ruimtevluchten.  De eerste lancering op 4 oktober 1957 wordt vaak gezien als de officiŽle start van het ruimtevaarttijdperk.

Spoetnik I heeft 3 maanden rond de aarde gecirkeld, Spoetnik II staat bekend van het hondje Laika en de andere Spoetniks hebben vooral wetenschappelijke metingen en experimenten uitgevoerd.

Dit was een voorbereiding op hun verder programma, waarmee dan op 12 april 1961 de ruimtecapsule Vostok 1 gelanceerd werd, een bemande ruimtevlucht met Joeri Gagarin als eerste mens in de ruimte.

 

 

   Foto's.JPG (16172 bytes)

   

 

 Nieuwste foto in de kijker

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina