_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Onvergetelijke momenten op reis

 

Iedere reis is anders,

telkens met veel leuke momenten

en ook wel een onvergetelijke anekdote.

 

COLOMBIA ... Een postkaart versturen in 5 stappen

Eerst een woordje vooraf, want een postkaart versturen vanuit het buitenland is dikwijls een hele klus en bestaat uit 4 stappen: (1) mooie typerende postkaartjes kopen, (2) de juiste postzegels aanschaffen, (3) de kaartjes schrijven, adresseren en frankeren, (4) tenslotte deze dan in een postbus deponeren.

Toen ik in het bergstadje Rionegro een postkantoor zag, leek het me ideaal om hier al de postzegels te kopen voor de postkaartjes die ik later zou versturen.  Gezien in het postkantoor van een grote stad je dikwijls achteraan een lange rij moet aanschuiven, en hier zag ik slechts 3 personen wachten aan het loket.

Het was mijn beurt en ik vroeg de jonge dame naar postzegels voor het sturen van postkaarten naar BelgiŽ.  Oei, een moeilijke vraag blijkbaar, want ten eerste, waar ligt BelgiŽ ? "Belgica en Europa con capital Bruselas" en ten tweede, welke postzegels moeten daar dan op ? "ze had er van 1000 Peso en van 2000 Peso".  Ik dacht, als jij het niet weet, dan zal ik het wel bepalen, en gezien het buiten Colombia was, vroeg ik de duurste (wat neerkomt op ongeveer 0,55 Euro en dat leek me toch wel een logische waarde gezien de andere prijzen in dit land, ik kreeg er zelfs nog een officiŽle factuur bij).  Dus ik tevreden, dat werkje was al geklaard en de kaartjes zal ik dan wel in de eerstvolgende grote, toeristische stad Medellin kopen.

Een dag later was ik daar al, na een mooie fietsrit van slechts 40 kilometer, gestart in Rionegro op een hoogte van 2.000 meter, dan over de coll Santa Elena naar 2.600 meter en via een spectaculaire afdaling naar 1.500 meter, kwam ik in het centrum van de stad Medellin. Al vlug een gezellig hotelletje gevonden en dan een eerste wandeling door deze stad (die tot 10 jaar geleden de gevaarlijkste stad ter wereld was).  Ik had hier dan al een paar kraampjes en winkeltjes met souvenirs gezien, maar nergens een postkaart.  Tot ik het uiteindelijk eens ging vragen, en ja hoor, in een souvenirshop aan Parque de Bolivar zal je er wel vinden.  Inderdaad, niet veel keuze en mooie zaten er echt niet tussen, maar ik was weeral tevreden, dit werkje was dus ook geklaard. 

In de namiddag wordt het toch te warm om nog veel inspanningen te doen, dus heb ik dan maar op een terrasje, met een koel biertje Club Colombia erbij (eerst een Dorada, dan een Roja en om het rondje vol te maken nog een Negra), de kaartjes geschreven en er de postzegels opgekleefd.

Bij mijn eerstvolgende wandeling door de stad neem ik die dan mee om ergens onderweg te posten.  Heb ik nu niet goed uitgekeken, herken ik de officiŽle postbussen niet, of wat is het probleem, maar ik heb nergens een postbus gezien.  Terug in mijn hotel, met nog alle kaartjes op zak, leg ik mijn probleem uit ... en oei, ze weten het ook niet, maar gaan het voor mij wel uitzoeken.

De volgende morgen krijg ik een papiertje met een aantal namen op waar ik mijn kaartjes kan versturen, maar via de Colombiaanse Post kan niets naar het buitenland gestuurd worden, en zelfs versturen binnen het land is meestal een drama geeft men mij nog mee.  Als ik dan de factuur van mijn postzegels bekijk, zie ik inderdaad dat die op naam staat van "Servicios Postales Nacionales"  Op het papiertje zie ik dan wel andere namen, zoals Servientrega, Aerocolibri, Coordinadora, DHL, en als ik die laatste naam zie is het duidelijk, allemaal internationale pakketdiensten dus.  Ik ben er zelfs niet langs geweest, met mijn lokaal postzegeltje zouden ze waarschijnlijk lachen, en ieder kaartje als pakket versturen leek me toch wel een dure grap te worden.

Mijn besluit was vlug gemaakt: de kaartjes meenemen naar huis en er daar een Belgische postzegel naast de Colombiaanse kleven.  Gepost in Deinze, de stad waar ik woon, en verder enkel nog afwachten hoe men het hier gaat aanpakken, want nu is het zo dat bij de Colombiaanse postkaarten de lijntjes voor het adres links staan in plaats van rechts zoals bij ons.  Eind goed, al goed, want een week later waren de kaartjes allemaal afgeleverd.

 

De Vliegher Guido

 

Een verrassende ervaring ... een blijvende herinnering.

 

In 5 stappen en met twee postzegels  ... 

Postkaart uit Colombia

... komt een postkaart uit Colombia op de juiste bestemming

 


         Reisverslag COLOMBIA         
2020

 

 

   Allemaal leuke anekdotes tijdens mijn fietsreizen

IEDERE REIS IS ANDERS,
MET TELKENS EEN PAAR ONVERGETELIJKE MOMENTEN

 

   Mijn persoonlijke favorieten

MIJN FAVORIETE REISBESTEMMINGEN
EEN PERSOONLIJKE RANGSCHIKKING VAN LANDEN EN STEDEN,
MAAR OOK MONUMENTEN, NATUUR, KEUKEN EN BEVOLKING

 

   De wereld ontdekken per fiets

REISVERSLAGEN van mijn fietsreizen BUITEN EUROPA
FOTO'S en recepten uit DE verschillende landen

 

   Per fiets door Europa

foto's van mijn fietsreizen BINNEN EUROPA
en recepten uit DE verschillende landen

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina