_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Onvergetelijke momenten op reis

 

Iedere reis is anders,

telkens met veel leuke momenten

en ook wel een onvergetelijke anekdote.

 

PORTUGAL ... Lokale sfeer in Montemor-o-Novo

Om in 1 dag vanuit Lissabon naar Evora te fietsen was het me toch iets te ver (want ik ben een fietstoerist, waarbij de toerist belangrijker is dan het fietsen, dus helemaal niet hetzelfde als een wielertoerist, waarbij fietsen de hoofdzaak is) en ook nog omdat ik eerst vanuit Lisboa met de ferry van Cais de Sodre naar Montijo de "Rio Tejo" moest oversteken.

Onderweg zijn er geen grote steden, enkel een stadje als Montemor-o-Novo, ik dacht dat is wel iets om er halt te houden op ongeveer 80 km fietsen van Lisboa, dan morgen slechts iets meer dan 30 km te fietsen naar Evora.  Hierdoor heb ik in Evora ook nog veel tijd om de stad te bezoeken, want het oude centrum staat ook geklasseerd op de Unesco werelderfgoedlijst.

Het stadje Montemor-o-Novo is niet zo groot en ook niet zo toeristisch, maar toch zag ik eerst een hotel met ***** sterren, ik ben daar zelfs niet gestopt om de prijs te vragen, zal zeker niet in mijn portemonee gepast hebben, maar vooral ook veel luxe en weinig lokale sfeer.

Maar ... dan in het centrum van de stad een hotel vinden blijkt niet zo eenvoudig.  Ik zie er gewoonweg geen meer, dus ergens te rade gaan is mijn oplossing die meestal tot een goed resultaat leidt.  Eerst gevraagd aan een koppeltje die daar woont, maar ze kennen ook enkel het 5-sterren hotel (met "very expensive" als info).  Dus toch even verder zoeken dacht ik, of anders een uurtje verder fietsen om onderweg iets te vinden kan ook nog.

Na wat rond te rijden zie ik aan de brandweerkazerne een paar van de mannen buiten zitten op een bankje.  Ik kon er met mijn Engels toch wel terecht om te vragen als zij een hotel kenden in het centrum van Montemor-o-Novo.
Een hotel is er niet, was hun antwoord, maar hier dichtbij is er een Alojemento Local (zoiets als iemand die privé één of meerdere kamers verhuurd).  Ik kreeg een duidelijke wegbeschrijving, er is een bordje "AL" en trouwens slechts 500 m van hier. 

Als ik aanbelde, opende iemand een venster op het eerste verdiep, begreep dat ik een overnachting zocht en ze kwam naar beneden.  "Can I speak English" ... "Vous parlez Français" ... en het was al vlug duidelijk ... "Vingt Euro".  Dat was de prijs en trouwens de enige Franse woorden die ze kende.  Natuurlijk goed voor mij aan deze prijs als ik zag hoe proper en net het daar is (badkamer was gemeenschappelijk, maar let op, wel origineel interieur en een leuke sfeer).  En ik kan je verzekeren het was overnachten bij een oud vrouwtje en mijn kamertje was in dezelfde stijl.  Mijn fiets kon ik in de inkomhal achterlaten, die stond dan veilig en wel tussen de bloemetjes.

Bij een kleine stadswandeling zag ik een café "Botica" met wat volk op hun terras bij toch wel 28°C in de schaduw, dus ideaal voor mijn dagelijkse siesta bij een biertje.  Maar wat een verrassing als ik binnen ging om een biertje te bestellen, zoveel keuze had ik in Portugal nog niet gezien (niet in Porto en niet in Lissabon) maar hier in dit kleine stadje wel.
Eerst een licht biertje om mijn dorst te lessen, en daarna vroeg ik een beter bier uit hun collectie (ik zag er toch wel meer dan 20 soorten staan, in flesjes achter de toog).  Omdat het nogal moeilijk kiezen is, doordat ik de bieren niet ken, vroeg ik simpelweg een blond bier, zeker niet zoet maar liever iets bitter en minimum 7% alcochol.
Dat was blijkbaar onmiddellijk duidelijk voor de uitbater en hij raadde me een "Dois Corvos Triple" aan.  Ik kon niet anders dan ja zeggen ... en het was toch wel echt wat ik van een beter bier verwachtte (double IPA en 8,5% - dat was gewoon Belgische kwaliteit).

Er was weinig of geen toerisme, maar al bij al was het voor mij de gezelligste stad van mijn reis ... rustig, geen luxe en toch alles om te genieten, echt wel de typisch lokale sfeer en zo vriendelijk ontvangen overal.
Meer hoeft dat echt niet te zijn in het binnenland, en een duidelijk verschil met de drukte van de grotere steden.

 

De Vliegher Guido

 

Een verrassende ervaring ... een blijvende herinnering.

 

In Montemor-o-Novo  ... 

Montemor-o-Novo Portugal

... is het eenvoud en gezelligheid troef

 


         Reisverslag PORTUGAL         
2021

 

 

   Allemaal leuke anekdotes tijdens mijn fietsreizen

IEDERE REIS IS ANDERS,
MET TELKENS EEN PAAR ONVERGETELIJKE MOMENTEN

 

   Mijn persoonlijke favorieten

MIJN FAVORIETE REISBESTEMMINGEN
EEN PERSOONLIJKE RANGSCHIKKING VAN LANDEN EN STEDEN,
MAAR OOK MONUMENTEN, NATUUR, KEUKEN EN BEVOLKING

 

   De wereld ontdekken per fiets

REISVERSLAGEN van mijn fietsreizen BUITEN EUROPA
FOTO'S en recepten uit DE verschillende landen

 

   Per fiets door Europa

foto's van mijn fietsreizen BINNEN EUROPA
en recepten uit DE verschillende landen

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina