KAMEROEN
... samen op jacht voor een avondmaal ...
Roumsiki,
een afgelegen stadje in het noorden van Kameroen, ik verbleef daar bij 'Don Quichotte', de chef van Kirdi. Hij
heeft slechts twee eenvoudige hutten om te overnachten, maar 'zijn
restaurantje' en 'zijn kookkunst' zijn alom
gekend. Ik at er een 'Pizza Kapsiki' of zoals hij het graag noemt 'Folie
des légumes' (een echte aanrader trouwens voor iedereen die de
provincie Extrème Nord en Roumsiki
bezoekt)
Veel toerisme is er nog niet in Kameroen, dus bij mijn vraag om een
dagtocht te maken in het gebergte rond Roumsiki, zou hij ook nog mijn
gids zijn.
Na
een paar uur wandelen (we waren ondertussen al in Nigéria) zien we
in de verte een jager. De gids ging eens vragen waarop hij jacht
maakt, niets bijzonders was zijn antwoord, gewoon wat er in het
vizier komt, het wild van de streek, hier ook 'viande de brousse'
genoemd.
We hebben alles rustig van op afstand gevolgd, tot er plots een schot
afging. We maakten een korte wandeling naar de jager, die ondertussen zijn
buit ging halen, en er dan mee naar ons toekwam. Hij toonde vol
fierheid zijn pas geschoten wilde parelhoen. Mijn gids stelde vast
dat het een jong exemplaar was 'met heel wat malse stukjes' merkte hij
nog op.
En
als ik die parelhoen nu eens koop, wil je die dan vanavond klaarmaken
? Geen probleem zei 'Don Quichotte', ik kan je zelfs verschillende
bereidingswijzen voorstellen. 1.000 CFA (ongeveer 1,50 Euro) heb ik de jager
gegeven en de parelhoen was van mij. De jager glunderde, ik was
tevreden en mijn gids ook, want
hij mocht opnieuw voor me koken en hiermee dan nog een extra centje
verdienen natuurlijk.
Een parelhoen kan ik gegrild opdienen, zei hij, maar misschien is
dit nogal simpel, want dagelijks wordt hier wel iets gegrild. Met
citroen kan ik die ook klaar maken, maar 'pintade
au chou' is wel heel
lekker. En aan zijn manier van aanbrengen, begreep ik dat dit wel
de beste bereiding kon zijn, en hiermee was het dus ook beslist.
Mijn
avondmaal was fantastisch lekker klaargemaakt, zeer malse stukken vlees
met kool en kruiden uit zijn eigen tuin. Ik noemde
zijn bereiding dan ook 'Haute Cuisine', en dat was niet eens
overdreven. Ik heb mijn buikje gevuld, de rest heeft hij onder
zijn kinderen verdeeld, wat voor hen meteen ook een feest was met dit uitzonderlijk
avondmaal.
De
Vliegher Guido
Een
verrassende ervaring ... een blijvende herinnering.
Jager
ontmoet op trechtocht ...
...
mijn
avondmaal is verzekerd