_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Sherry trifle
BENODIGDHEDEN
: Voor
de cake : 250 gr zelfrijzend bloem, 125 gr suiker, 125 gr boter, 2 eierdooiers,
2 dl melk, een snuifje zout. Voor
de vla : 1 l melk, 1 zakje vanillebloem, 4 soeplepel suiker, 1 zakje
vanillesuiker, 1 eierdooier (eventueel enkele druppels vanille-essence). Voor
de trifle : 1,5 dl sherry medium dry (of sweet sherry voor een zoetere trifle),
1 l fruitcocktail, 2 dl room, 2 zakjes vanillesuiker, frambozen- of
aardbeienconfituur. BEREIDING
: Een
dag vooraf de cake bakken. Hiervoor alle ingrediënten goed mengen.
Het deeg in een bakvorm doen, de laag mag niet hoger zijn dan een paar cm.
Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Ook
de dag vooraf de vla maken. Roer de vanillebloem in 1 dl melk. Houd
nog 1 dl melk apart voor de eierdooier. De rest in een pan gieten en een
pudding koken met de suiker, vanillesuiker (eventueel vanille-essence) en de vanillebloem. De eierdooier opkloppen, 1
dl melk erbij gieten en goed mengen. Als de pudding kookt deze van het
vuur nemen en er de opgeklopte eierdooier onder mengen (hard roeren zodat de
eierdooier niet stolt). Laten afkoelen en hierbij af en toe roeren, zodat
er zich geen vel kan vormen. De
trifle samenstellen. De cake in plakken snijden, die je dik besmeert met
de confituur. Doe alles in een grote platte schaal en overgiet met de
sherry. Verkruimel nu de cake met een vork. Het blik fruit laten
uitlekken en over de cake verdelen. Hierover de vla gieten en minimum een
uur in de koelkast zetten. De room stijfkloppen met de vanillesuiker en
dit over de trifle verdelen. Mag
onmiddellijk opgediend worden, maar smaakt de volgende dag nog beter als de
smaken door mekaar getrokken zijn. Net
voor het opdienen versieren met chocoladeschilfers en verse frambozen of
aardbeien.
Variante : voor een vlugger recept, kan je een cake kopen of de cake vervangen door 'madeira' koekjes
Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |