_____________________________________________________________________________________________________________________________________
GUIDO DE VLIEGHER
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Menu .. Gerecht ....
Recept ......
Koken voor één persoon
Steeds meer
mensen wonen alleen,
een jong koppel heeft weinig tijd en/of inspiratie,
oudere mensen zijn vastgeroest aan hun dagelijkse kost,
maar mijn tips en recepten helpen je om toch lekker te koken.
ETEN DOE JE ELKE DAG,
OOK ALS JE ALLEEN WOONT OF
MET ZIJN TWEETJES SAMEN
> Bakje friet in de
frituur <
>> Pitabroodje van de pitabar
<<
>>> Maaltijd bij de afhaalchinees
<<<
>> Een broodje uit de automaat <<
> Pizza aan de pizzamobiel <
Het kan allemaal wel lekker zijn, makkelijk
en vlug is het in elk geval,
toch is dit niet de beste oplossing om elke dag te gaan doen,
vooral als je denkt aan afwisseling en gezonde voeding.
KOKEN VOOR 1 OF 2
PERSONEN,
KAN WEL DEGELIJK EENVOUDIG EN AFWISSELEND ZIJN
Dus ... wat inspiratie ... eenvoudige receptjes ... handige tips ...
je kan het hier vinden.
1001 PRAKTISCHE TIPS BIJ HET KOKEN VOOR
1 PERSOON
* En je kan deze
tips ook gebruiken als je met zijn tweetjes bent *
1002
PRAKTISCHE TIPS BIJ HET KOKEN VOOR
2 PERSONEN
Een dagelijkse portie groenten is belangrijk,
een klein stukje vis of vlees
hoort er ook wel bij,
een bijgerechtje,
afwerking met een eenvoudig sausje
en nog een klein voor- of nagerecht maken uw menu
volledig.
*
Algemene
Tips *
*
Groenten
* Vis
* Vlees
*
Bijgerecht *
Saus
*
*
Een
bordje vooraf
*
Een
bordje achteraf
*
* Recepten en Menu's
*
Hieronder vindt je allerlei handige tips
als je voor 1 of
2 personen kookt.
Je kan telkens nog naar een volgende pagina gaan
met foto's en links naar recepten.
*
Algemene tips
*
EEN RESTJE, JE HEBT HET ... OF JE MAAKT HET
Een
klein restje van ... wat voor een groot gezin weinig waarde heeft,
dat is voor 1 persoon een goede basis voor een nieuw gerechtje voor morgen.
Soms heb ik wel een restje, maar meestal maak ik iets meer klaar,
speciaal om een restje te hebben.
Ideaal om eens "buiten de lijntjes" te koken ... zonder recept ...
ongewone combinaties maken.
Probeer maar ... je leert het wel ... daar zijn fantastische dingen mee te doen ... !
RESTJE AARDAPPELEN
... VERWERKEN
Aardappelen, het is één van de meest veelzijdige
producten.
Voor 1 persoon kook ik nooit aardappelen voor één maaltijd, maar maak er
altijd meer klaar,
eerst eet ik een portie vers gekookte aardappelen, met de rest maak ik
voor de volgende dag
af en toe eens aardappelpuree (ook goed om in te vriezen) en verder,
afhankelijk van het seizoen :
een koude aardappelsalade in de zomer, gebakken aardappelen met
spekblokjes in de winter, ...
Je kan aardappelen koken voor 3 maaltijden, en ze 3 dagen na mekaar
verschillend opdienen.
BORDSCHIKKING EN AFWERKING
Het is een oud gezegde "Het oog eet ook mee", maar dit is
nog steeds zo. Van een mooie bordschikking,
met een klein extra streepje of een beetje kleur (met verse tuinkruiden,
gedroogde kruiden, een sausje,
of wat je ook in de koelkast vindt zoals een ingelegd ajuintje, zoetzuur
augurkje, ...) geniet je meer.
Ook
als je voor jezelf alleen kookt geldt dit, het is een kleine moeite om
van een schep voedsel
toch een mooi, aantrekkelijk en smakelijk bordje te maken.
RESTJE PASTA
... VERWERKEN
Ook pasta (met wat olijfolie omroeren om kleven tegen te gaan) of
rijst
kook ik nooit voor 1 portie.
Om een koude pastasalade of rijstsalade te maken,
er zijn veel combinaties
mogelijk,
of gebakken rijst met een beetje ajuin, enkele
diepvrieserwtjes, ... als bijgerecht.
RESTJE WIJN
... BEWAREN
Een
glaasje wijn drinken bij de maaltijd, maar wat doe je met de rest van de
fles?
Ik heb een aantal kleinere flesjes (187,5 ml - 200 ml - 250 ml) met schroefdop en vul deze
tot aan de rand,
goed afsluiten en je kan dit dan enkele weken bewaren.
Mijn gewoonte is om een fles witte en een fles rode wijn te openen, er
van elk 2 of 3 flesjes mee te vullen
en ik heb nog een glas witte en en een glas rode wijn over om
onmiddellijk te drinken.
BROOD
... BEWAREN
Brood, je eet het dagelijks, maar tot een groot brood
verbruikt is duurt het toch enkele dagen,
daarom verdeel ik elk vers brood onmiddellijk in 3, waarvan er 2 zakjes
in de diepvries gaan.
Een paar uur vooraf uit de diepvries halen en het is ontdooit, smaakt
als vers.
En een ander voordeel hierbij is, je kan meerdere soorten brood in een
diepvrieszakje steken.
Dat geeft nog wat
extra variatie in je dagelijkse broodmaaltijd.
HANDIG
... IN DE DIEPVRIES
Wat heb ik bijna altijd in de diepvries :
Een doos gemalen kaas, handig om een kaassausje te maken, of om iets te
gratineren.
Spekblokjes, geven extra smaak aan gebakken aardappelen, aan spruitjes,
...
maar ook in een omelet, of in verschillende stoofpotjes.
Enkele doosjes tuinkruiden om in de winter te gebruiken, zoals
fijngesneden bieslook,
fijngesneden peterselie, en ook selder (handig bij het klaarmaken van
mosselen),
maar winterharde kruiden (tijm, rozemarijn, salie, ...) kan je beter
vers uit de tuin halen.
DIEPVRIESGERECHT ... ONTDOOIEN
Hoe ontdooi ik een diepvriesgerecht :
Een klaargemaakte maaltijd zet ik 's morgens bovenaan in de koelkast om
's avonds op te eten,
een stuk vlees ontdooien doe ik op dezelfde manier.
Een stuk vis kan je eenvoudig ontdooien door 20 minuten (scampi 10
minuten) in koud water te leggen,
daarna met een keukenpapier droog deppen om verder te verwerken.
MOOI EN ... ALTIJD AJUIN IN HUIS
Dikwijls staat in de keuken ergens een bloemetje of ander stuk ter
versiering,
maar ik heb liever een mand met verschillende soorten ajuin,
dit is zeer decoratief
(gewone ui, rode ajuin, zoete ui, witte ajuin, sjalotjes, een bolletje
look, gember, ...)
het is een heel toepasselijke versiering en daarenboven nog goed bruikbaar
ook.
Ik kan niet altijd alles verbruiken, maar gooi er dan wel een paar weg,
want met de gedachte dat het versiering is, is het maar alsof je een
bloemetje weg doet.
EEN GEKOOKT EITJE ... EN EENTJE EXTRA
Een gekookt eitje bij het ontbijt, maar slechts
eentje koken is toch weinig.
Dikwijls kook ik dan nog een tweede eitje mee, laat het dan nog een paar
minuutjes verder koken tot
een hardgekookt ei, en heb zo al de basis voor een
voorgerechtje morgen of overmorgen.
Foto's met
informatie en links naar recepten
*
Een klein
hapje vooraf doet wonderen
*
VLUG
... ENKELE HAPJES
Soms is je hoofdgerecht samengesteld uit een paar restjes, en
niet voldoende voor een maaltijd.
Een bordje met een paar kleine hapjes doet hier wonderen.
Hier is de variatie bijna onbeperkt, maar toch wel gebonden aan wat je
in huis hebt.
Slechts enkele voorbeelden (maar vul deze zelf maar aan met
toevalligheden) :
een stukje geroosterd brood kan je beleggen met ... paté, vlees-
of vissalade, ...
een schijfje komkommer kan je ook met allerlei lekkere dingen ... beleggen
terwijl een paar stukjes rauwe groenten met een dipsausje het ook altijd
goed doen
(wortel, champignon, bloemkool, komkommer, paprika, tomaat, ...),
blokjes kaas, blokjes salami, olijven, en met kleine restjes van
gisteren kan je ook veel doen.
HANDIG
... MET
KLEINE RESTJES
Met kleine restjes van gisteren kan je ook alle kanten uit,
dus doe dit nooit weg: een gekookt patatje, een klein restje pasta, een
schepje gekookte rijst,
je kan er al vlug een lekker koud bordje vooraf mee maken.
Dien op met gerookte vis, gepelde garnalen, tonijn, zalm,
sardientjes, makreel, vers of uit blik,
met een gekookt eitje, een sneetje rauwe of gekookte ham, ... combineer
er maar op los
en het voordeel als je alleen bent, niemand geeft kritiek op
ongewone combinaties.
KLEINIGHEDEN
... IN
DIEPVRIES
Hier is het ook altijd praktisch als je een paar
kleinigheden in de diepvries hebt als voorafje :
voorbeeld rauwe scampi, een kaaskroketje of garnaalkroketje, ...
Of bij het winkelen kan je ook een extraatje meebrengen om als
voorgerechtje op de dienen :
voorbeeld vissalade om een tomaatje op te vullen in de zomer, een stukje wildpaté
in de winter, ...
en heb je wat over, maak er dan 's anderendaags kleine hapjes mee.
KLEIN
VOORGERECHTJE ... VLUG KLAAR
Met een stukje geitenkaas heb je ook vlug een klein gerechtje :
in een spekjasje steken en warm opdienen, of op een stukje brood met
honing en tijm in de oven, ...
Ook met verse champignons zijn er veel mogelijkheden :
opvullen met een stukje kaas, of met wat gehakt, of met ..., en in de
oven laten garen.
Foto's met
informatie en links naar recepten
*
Dagelijks een
portie groenten is belangrijk
*
RAUWE GROENTEN
... BEWAREN
Salade en rauwe groenten (voor
rauwkost) bewaren enkele dagen in de
koelkast,
maar je koopt ze best niet in grote hoeveelheden ...
Sommige van deze groenten kan je echter ook koken, stoven of in een
gerecht verwerken,
van deze kan je dus wel een grotere hoeveelheid aankopen.
Voorbeeld witloof, ik versnijd de bovenste helft om rauw te eten, de
onderste helft om te stoven.
GROENTEN KLAARMAKEN
... OM TE BEWAREN
Andere groenten kan je gemakkelijk klaarmaken voor meerdere
maaltijden,
een deel onmiddellijk verbruiken en de rest kan je 2 tot 3 dagen bewaren in de
koelkast,
of voor langere tijd in de diepvries, en dan op verschillende manieren
afwerken.
Enkele voorbeelden van bereide groenten die ook nog lekker zijn na het
invriezen :
spruitjes, witte kool, groene kool, rode kool, gestoofd witloof,
gestoofde prei, ...
RESTJE
RAUWE
GROENTEN ... VERWERKEN
Een restje van sommige
rauwe groenten kan ook nog verder gebruikt worden, zoals:
- een halve rauwe paprika (zowel groene, gele als rode)
kan je invriezen
en dan later gebruiken in één of andere warme bereiding ... gebakken
rijst, nasi goreng,
een gyros, spaghettisaus, ... of extra smaakmaker in een tomatensaus.
- met enkele rauwe champignons kan je nog een klein voorgerechtje maken
door ze op te vullen
met ... geitenkaas, een scampi en lookboter, gekruid gehakt, ... en dan
in de oven bakken,
maar eerst even stoven en dan in een omelet verwerken is ook handig.
RESTJE GEKOOKTE
GROENTEN ... VERWERKEN
Sommige gekookte groenten zijn ook lekker in een koud slaatje :
wortelen, erwtjes, asperges, boontjes,
knolselder, ..., ik maak er altijd meer dan 1 portie klaar.
En met een gekookt eitje, wat koude vis (gepocheerd of conserven) wat koude
sneetjes vlees erbij,
kan je er in de zomer eenvoudig een
maaltijdsalade mee maken.
Het is handig om bij het opwarmen, sommige groenten met geraspte kaas te bestrooien,
in de oven onder de grill te gratineren, en dan nog even verder te laten
warm worden.
Andere groenten kan je na het ontdooien ook gemakkelijk opwarmen door ze
op te dienen
in een bechamelsaus, een kaassaus, een tomatensaus,
..., of op zijn Indisch in een curry.
HANDIG MET ... ENKELE DIEPVRIESGROENTEN
Van sommige niet-bereide groenten is het handig om een
voorraad in de diepvries te hebben :
zoals verse erwtjes, bladspinazie, en nog andere volgens eigen
voorkeur,
(niet vooraf ontdooien om klaar te maken, en ze smaken heel lekker).
Andere groenten gaan enkel in de diepvries op het moment dat ik er
teveel heb,
zoals verse tomaten, rauwe paprika, al dan niet in stukjes gesneden, ...
maar deze kan je nadien enkel nog gebruiken in warme gerechten, soep of
saus,
(soms is het handiger om eerst een basissaus te maken met de tomaten en
deze dan in te vriezen).
Verder gaan zelden niet-bereide groenten in mijn diepvries, omdat ik ze
nadien minder lekker vind,
en er is toch het hele jaar door voldoende aanbod van verse groenten.
Foto's met informatie en
links naar recepten
*
Een stukje vis smaakt
altijd lekker
*
VIS
... EN JE HEBT VLUG IETS KLAAR
Vis, het is één van de gemakkelijkste ingrediënten om
klaar te maken als je weinig tijd hebt.
Vooral handig als je een paar stukken vis in de diepvries hebt. Je hoeft
die zelfs vooraf niet te ontdooien,
alhoewel ook dit zeer vlug gaat door de vis in een kom koud water te
leggen, deze is zo ontdooit,
dan droogdeppen en het is veel gemakkelijker om de
vis klaar te maken.
VISSALADE MAKEN ... MET RESTJES
Een restje van heel veel soorten vis (kabeljauw,
koolvis, zalm, ..., gepocheerd, klaargemaakt in
folie ...)
kan je versnijden en er een vissalade mee maken door
een paar fijngesneden ingrediënten bij te doen
(vb. hardgekookt ei, augurkjes, kappertjes, ... en mayonaise, ketchup,
yoghurt, ..., chilipeper, curry, ...)
met eventueel nog verschillende soorten fijngesneden rauwe groenten
zoals sjalot, paprika, tomaat, ...
Lekker als beleg bij de boterham, maar kan ook gebruikt worden voor een
hapje of een voorgerechtje.
SCHELP- EN SCHAALDIEREN
... GEMAKKELIJK VOOR 1 PERSOON
Een
krab, mosselen, scampi, ... allemaal zaken om gemakkelijk een gerechtje
voor 1 persoon op tafel te
brengen.
Zoals een potje mosselen koken, een gevulde krab gratineren, en met
scampi zijn er nog veel meer
mogelijkheden
voor zowel voor- als hoofdgerecht.
BINNENKORT HIER
... NOG EEN VOLGENDE TIP
Foto's met informatie en links
naar recepten
*
Een stukje vlees
hoort er ook wel bij
*
VLEES
... IN EEN
STOOFPOTJE
Vlees, voor velen een bijna dagelijkse gewoonte, smaakt
ook lekker,
maar beperk toch beter de hoeveelheid, en serveer liever wat meer
groenten
of zelfs een tweede soort groente (rauw, gestoofd, of gekookt).
Het eenvoudigste is een stuk vlees bakken in de
pan of op de grill,
er zijn heel veel mogelijkheden.
Stoofpotjes zijn ook een gemakkelijke oplossing,
iets meer werk, doe je ook niet voor 1 maaltijd,
maar je hebt altijd een paar extra porties voor de diepvries.
VLEESSALADE MAKEN ... MET RESTJES
Een restje van heel veel soorten gebakken vlees (kip, varken, rund) kan
je fijn versnijden
en er vlug een vleessalade mee maken door een paar
fijngesneden ingrediënten bij te mengen
(vb. hardgekookt ei, augurkjes, kappertjes, ... en mayonaise, ketchup,
yoghurt, ..., chilipeper, curry, ...)
met eventueel nog verschillende soorten fijngesneden rauwe groenten
zoals sjalot, paprika, tomaat, ...
Lekker als beleg bij de boterham, maar kan ook gebruikt worden voor een
hapje of een voorgerechtje.
BINNENKORT HIER
... NOG EEN VOLGENDE TIP
Foto's met informatie en links
naar recepten
*
Wat serveren we
hierbij
*
AARDAPPELEN
... PASTA ...
RIJST
Een bijgerecht, hier bedoel ik vooral een gerechtje op basis van
aardappelen, pasta of rijst,
is niet altijd noodzakelijk, maar maakt je hoofdgerecht wel al iets
uitgebreider.
Ik persoonlijk serveer liever een tweede soort groenten, dan elke dag
een portie aardappelen.
Terwijl ik dan
aardappelen zelden tweemaal na mekaar op dezelfde manier opdien
(gekookte aardappelen,
koude aardappelsalade, gebakken aardappelen, aardappelpuree, aardappelen
in de pel gekookt,
een aardappeltje uit de microgolf
en sporadisch ook wel eens frietjes of aardappelkroketten).
Maar evenzeer met pasta
en rijst kan je ook veel
kanten uit.
BINNENKORT HIER
... NOG EEN VOLGENDE TIP
Foto's met informatie en
links naar recepten
*
Afwerking met een
simpel sausje mag ook
*
VLUG
... EEN SAUSJE MAKEN
In de haute cuisine geeft een saus ... net die speciale toets bij de
afwerking van een gerecht.
Maar bij je dagelijkse kost kan het heel wat eenvoudiger en toch ook wel
smaakvol zijn.
Je hoeft de grote chefs niet na te bootsen om een goede saus te maken.
Vergeet een dubbel getrokken
bouillon, tot de helft laten inkoken, en alle andere tijdrovende
handelingen. Ik maak een simpel sausje
met een smaakmaker die bij het gerechtje past, in een paar minuutjes
tijd.
SMAAKMAKERS
... VOOR
SAUSEN
Bij een simpele saus vertrek ik van het braadvocht
van het gebakken vlees dat ik in de pan heb
(soms wel wat overtollig vet afgieten voor een
gezondere saus en een betere binding van de saus).
Als vloeistof gebruik ik ofwel water, ofwel melk, die dan met één of
meerdere smaakmakers en kruiden
ingedikt worden met ofwel wat bloem, ofwel wat maïzena.
Enkele voorbeelden van smaakmakers: mosterd, pickles,
tomatenpuree of ketchup, confituur, ...
en verse tuinkruiden geven altijd een extra toets aan de saus, maar ook
speciale kruidenmengelingen
(alle soorten Oosterse of Arabische kruiden en specerijen,
... pikante of zachte, alle soorten curry's, ...,
ik breng er van elke reis wel enkele typische mee, maar je kan heel veel
ook al hier kopen).
BINNENKORT HIER
... NOG EEN VOLGENDE TIP
Foto's met informatie en links
naar recepten
*
Achteraf kan er
misschien nog iets bij
*
HET MENU ... EEN BEETJE UITBREIDEN
Soms is je menu volledig samengesteld uit een aaneenschakeling
van een paar restjes,
en dit is niet altijd voldoende voor een volle maaltijd.
Een dessertje is hier dan een perfecte oplossing om uw menu af te maken.
EEN KAASBORDJE
... IS
VLUG KLAAR
Achteraf hoeft niet altijd een zoet dessert te zijn, want
een
stukje kaas mag ook wel eens.
Dit is dan ook een ideale aanvulling van de maaltijd indien de
hoofdschotel klein is,
dus een stuk kaas, of enkele soorten (bewaart toch vrij lang in de
koelkast) is steeds
een welgekomen meerwaarde als je enkel voor jezelf een maaltijd
klaarmaakt.
Leg er eventueel nog een paar noten bij (hazelnoten, amandelnoten,
walnoten).
SIMPELWEG
... IETS NA DE
MAALTIJD
Een andere oplossing, indien je maaltijd niet voldoende groot
is :
een kopje koffie, geef er een gebakje of een stuk chocolade bij,
een kop thee, met een paar dadels, vijgen of andere gedroogde vruchten.
En daar bovenop brengt zoiets nog meer variatie in uw dagelijks menu.
EET REGELMATIG ...
VERS FRUIT
Vers fruit is
gezond en je kan er vlug een gemakkelijk dessert mee maken,
gewoon in zijn geheel opgediend, of samen met een
zelfgemaakte yoghurt.
Als je meerdere soorten in huis hebt,
maak er een fruitsalade mee,
in de winter een appeltje in de oven,
of zowel in de zomer als in de winter, een ijsje met warme saus van
rode vruchten (vers of diepvries).
Foto's met informatie en
links naar recepten
Hier nog meer nuttige tips
Meer ideeën, recepten en menu's vind je in
volgende rubrieken