_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Menu .. Gerecht .... Recept ...... Koken voor één persoon


Een dagschotel voor 1 persoon
ontstaat simpelweg met wat inspiratie,
enkele restjes, een beetje tijd en veel durf.

   

  
*   Algemene tips   *
  

   Als je kookt voor jou alleen, heb je al vlug iets teveel,
maar restjes zijn handig voor later, of maak zelfs af en toe meer klaar dan je nodig hebt.
Hier verschillende tips om deze overschotjes langer te bewaren,
en nog veel meer praktische zaken die nuttig zijn voor de volgende maaltijd.

      

Hieronder vindt je enkele foto's die je kunnen helpen voor nieuwe ideeën


BORDSCHIKKING
  

"Het oog eet mee"
Dit geldt ook als je voor jou alleen een bordje schikt.
Hier een slaatje afgewerkt met een beetje balsamicosiroop.


DIEPVRIES ETIKETTEN
  

Ik gebruik 4 kleuren bij mijn diepvries-etiketjes,
zo zie je makkelijker hoe lang het reeds ingevroren is.
Paars voor januari, februari, maart,
Oranje voor april, mei, juni,
Groen voor juli, augustus, september,
Geel voor oktober, november, december.


GROENTEN INVRIEZEN
  

Vers bereide rode kool met appeltjes,
na afkoelen, klaar voor de diepvries.
Dit is één van de soorten groenten die na invriezen even lekker zijn als vers klaargemaakt.
Andere geschikte bereidde groenten voor de diepvries zijn:
spruitjes, witte kool, groene kool, witloof, ...


DIEPVRIESGERECHT ONTDOOIEN
  

Ik zet het diepvries gerecht (of een stuk vlees)
voor enkele uren bovenaan in de koelkast.
Vis en scampi leg ik in koud water.


EEN SPECIALLEKE
  

Voordeel van koken voor jou alleen:
je kan eens iets klaarmaken dat anderen niet lusten,
zoals gebakken vette darmen met ajuin en azijn.


RESTJES WIJN BEWAREN
  

Een glaasje wijn drinken bij de maaltijd,
en de rest van de fles gaat in kleine flesjes
afgesloten met een schroefdop,
en kan zo nog lang bewaard worden.


ALTIJD AJUIN IN HUIS
  

Een mand met verschillende soorten ajuin in de keuken
(gewone ui, rode ajuin, zoete ui, witte ajuin, sjalotjes,
een bolletje look, ...)
zeer decoratief,
maar vooral ook goed bruikbaar.


GEKOOKT EITJE
  

Een gekookt eitje bij het ontbijt, maar eentje koken ?
Dikwijls kook ik dan nog een tweede eitje mee,
laat het dan nog een paar minuutjes verder koken
tot een hardgekookt ei, en heb zo al de basis
voor een voorgerechtje morgen.


VLUG LOOK PELLEN
  

Look pellen kan soms moeilijk zijn,
maar snij eerst het harde achterste deel eraf
en halveer het teentje look in de lengterichting,
de pel komt dan veel gemakkelijker van beide helften los.


ELEKTRISCHE GRILLPLAAT
  

Een elektrische grillplaat is heel praktisch
als je een maaltijd voor 1 of 2 personen klaarmaakt,
zowel groenten, vis als vlees kunnen hier op.
Met een takje rozemarijn erbij geef je extra geur,
extra smaak en een mooie afwerking van je bord.


TIP
  

Smakelijk !


TIP
  

Smakelijk !

   

Foto's.JPG (16172 bytes)

 

           

  
   Terug naar overzicht "Koken voor 1 persoon"
  

 

      

  
Meer ideeën, recepten en menu's vind je in volgende rubrieken
     

KOKEN elke dag

MENU voor een dagschotel

KOKEN met restjes

RECEPTEN met restjes

EENVOUDIGE BEREIDINGEN dagelijks koken

 

   
ALFABETISCH  overzicht  van  alle  RECEPTEN
   

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina