_____________________________________________________________________________________________________________________________________
GUIDO DE VLIEGHER
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Menu .. Gerecht ....
Recept ......
Koken voor één persoon
Een
dagschotel voor 1 persoon
ontstaat simpelweg met wat inspiratie,
enkele restjes, een beetje tijd en veel durf.
* Algemene tips *
Als je kookt voor jou alleen, heb je
al vlug iets teveel,
maar restjes zijn handig voor later, of maak zelfs af en toe meer klaar
dan je nodig hebt.
Hier verschillende tips om deze overschotjes langer te bewaren,
en nog veel meer praktische zaken die nuttig zijn voor de volgende
maaltijd.
Hieronder
vindt je enkele foto's die je kunnen helpen voor nieuwe ideeën
|
BORDSCHIKKING
"Het oog eet mee"
Dit geldt ook als je voor jou alleen een bordje schikt.
Hier een slaatje afgewerkt
met een beetje balsamicosiroop. |
DIEPVRIES ETIKETTEN
Ik gebruik 4 kleuren bij mijn diepvries-etiketjes,
zo zie je makkelijker hoe lang het reeds ingevroren is.
Paars voor januari, februari, maart,
Oranje voor april, mei, juni,
Groen voor juli, augustus, september,
Geel voor oktober, november, december. |
GROENTEN INVRIEZEN
Vers bereide rode kool met appeltjes,
na afkoelen, klaar voor de diepvries.
Dit is één van de soorten groenten die na invriezen even lekker zijn als
vers klaargemaakt.
Andere geschikte bereidde groenten voor de diepvries zijn:
spruitjes, witte kool, groene kool, witloof, ... |
DIEPVRIESGERECHT ONTDOOIEN
Ik zet het diepvries gerecht (of een stuk vlees)
voor enkele uren bovenaan in de koelkast.
Vis en scampi leg ik in koud water. |
EEN SPECIALLEKE
Voordeel van koken voor jou alleen:
je kan eens iets klaarmaken dat anderen niet lusten,
zoals gebakken vette darmen met ajuin en azijn. |
RESTJES
WIJN BEWAREN
Een glaasje wijn drinken bij de
maaltijd,
en de rest van de fles gaat in kleine flesjes
afgesloten met een schroefdop,
en kan zo nog lang bewaard worden. |
ALTIJD AJUIN IN HUIS
Een mand met verschillende soorten ajuin in de keuken
(gewone ui, rode ajuin, zoete ui, witte ajuin, sjalotjes,
een bolletje look, ...) zeer decoratief,
maar vooral ook goed bruikbaar. |
GEKOOKT EITJE
Een gekookt eitje bij het ontbijt, maar eentje koken
?
Dikwijls kook ik dan nog een tweede eitje mee,
laat het dan nog een paar minuutjes verder koken
tot een hardgekookt ei,
en heb zo al de basis
voor een voorgerechtje morgen. |
VLUG LOOK PELLEN
Look pellen kan soms moeilijk zijn,
maar snij eerst het harde achterste deel eraf
en halveer het teentje look in de lengterichting,
de pel komt dan veel gemakkelijker van beide helften los. |
ELEKTRISCHE
GRILLPLAAT
Een elektrische grillplaat is heel
praktisch
als je een maaltijd voor 1 of 2 personen klaarmaakt,
zowel groenten, vis als vlees kunnen hier op.
Met een takje rozemarijn erbij geef je extra geur,
extra smaak en een mooie afwerking van je bord. |
TIP
Smakelijk ! |
TIP
Smakelijk ! |
|
|
|
Terug
naar overzicht "Koken voor 1 persoon"
Meer ideeën, recepten en menu's vind je in
volgende rubrieken