.
|
bier
|
Drink je
bier op kamertemperatuur, op keldertemperatuur of gekoeld.
Dit is afhankelijk van het seizoen, van het type bier, maar ook
van de persoon zelf. Algemeen mag je aannemen dat bier in
de zomer frisser gedronken wordt dan in de winter, de blonde
bieren iets frisser geschonken worden dan de bruine, bieren met
lager alcoholgehalte iets kouder dan deze met hoger
alcoholgehalte.
|
|
.
|
champignons
|
Een restje
gestoofde champignons kan je makkelijk 's anderendaags verwerken
in een omelet, eventueel met nog wat verse tuinkruiden erbij.
|
|
Champignons kan je best met een borsteltje proper wrijven vóór
het gebruik. Als je ze in water spoelt, nemen deze te veel
vocht op, dat bij het stoven dan weer vrijkomt. |
|
.
|
kleine hapjes
|
Een
hapjesbord, een bordje tapas, borrelhapjes, ..., hoe je het ook noemt,
er zijn 1001 mogelijkheden om kleine restjes te verwerken. |
|
Maak
je aperitiefhapjes wat uitgebreider (met een blokje kaas, een stukje vis
of vlees, rauwe groentjes, olijven, ...) en je hoeft geen voorgerechtje
meer te serveren (en door de variatie van smaken is dit al even lekker). |
|
Heb
je geen toastjes of koekjes in huis om een aantal kleine hapjes te
maken, geen nood. Neem een paar sneden toastbrood (of zelfs gewoon wit
brood), doe ze in de toaster of onder de grill en snij in stukken. |
|
.
|
koffie
|
Een
kopje koffie smaakt nog pittiger als je koffiebonen gebruikt in plaats
van gemalen koffie.
De sublieme geur die bij het malen vrijkomt krijg je er als extraatje bij. |
|
.
|
pasta
|
Om
een eenvoudige pasta een zuiders tintje te geven, roer je er een
fijngesneden teentje knoflook en enkele eetlepels olijfolie door. |
|
Een
andere lekkere pasta verkrijg je door er een blokje kruidenboter en wat
gecondenseerde melk door te roeren. |
|
.
|
pepermolen
|
Peper
brengt smaak in veel gerechten, maar peper uit de molen is veel
subtieler van smaak dan deze uit de peperbus. |
|
En
vergeet vooral niet de pepermolen op tafel te zetten bij iedere
maaltijd. |
|
.
|
sneetjes kaas
|
Een
overschot van sneetjes kaas droogt vlug uit. Maar je kan ze makkelijk invriezen om
later te
gebruiken in een gerecht (o.a. voor het gratineren, een croque,
...). Je kan ze het best in een vershoudfolie wikkelen, zodat de
sneden niet aan elkaar kleven. Zo kan je later heel eenvoudig
één enkele snede losmaken. |
|
.
|
soepgroenten
|
Een
restje prei, kan je samen met wat selder, en eventueel nog
andere groenten in de diepvries bewaren om er later een vlugge
groentensoep mee te maken. |
|
.
|
stoofpotjes
|
De
meeste stoofpotten (zoals hutsepot, stoverij, osso bucco, ...) of sommige
ovengerechten (zoals moussaka) worden dikwijls beter als
ze een nacht rusten en de dag nadien opgediend worden, de smaken
hebben zich nog meer vermengd. Het kan handig zijn een
gerecht s'avonds klaar te maken als er de volgende dag weinig
tijd is om te koken. |
|
.
| TIP
: toastbrood
|
Het
is handig om steeds een gesneden toastbrood in de diepvries te
bewaren. Je kan de sneden brood zo toasten zonder te laten
ontdooien. |
|
.
|
tuinkruiden
|
Gebruik
bij de dagelijkse bereidingen minder zout en breng meer smaak in de
gerechten met kruiden (het beste resultaat verkrijg je met verse tuinkruiden). |
|
.
|
vis
|
Een
visfilet bakt makkelijker als je deze vooraf in de bloem wentelt (kleeft
minder aan de bodem van de pan en kan beter omgekeerd worden zonder in
stukken te breken). |
|
Een
andere manier om vis te bakken en toch sappig te houden is hem paneren (met losgeklopt eiwit en paneermeel).
Je kan de vis best kruiden vóór het paneren, of de kruiden door het
paneermeel mengen. |
|
.
|
wijn
|
Een
glas wijn bij de maaltijd, maar als je alleen bent, wat doe je met de
rest van de fles. Als je deze voor later wil bewaren is het handig
om enkele kleine wijnflesjes met een schroefdop in huis te halen (van
20cl, 25cl of 37,5cl). Het is een oude techniek om wijn die lang bewaard
werd te 'herkurken' na vele jaren kelder. Op dezelfde basis kan je
een fles wijn verdelen in kleinere flesjes (deze dienen wel vol te zijn,
zodat heel weinig lucht in de fles aanwezig is). De flesjes met de
schroefdop goed afsluiten. Deze kunnen weken lang bewaard worden.
Na gebruik het flesje en de dop steeds goed spoelen. |
|
Door
bovenstaande tip kan je beter de juiste wijn kiezen bij ieder gerecht,
zoals een witte of rode bij het voorgerecht, een andere witte of
rode bij het hoofdgerecht. En ook makkelijker eens een glas wijn drinken bij
een kaasje na de maaltijd. |
|
Stap
ook eens af van de vaste gewoonte om bij vis altijd witte wijn en bij
vlees altijd rode wijn te serveren (bij een zachte bereiding van kippenfilet
bijvoorbeeld, smaakt een droge witte wijn (vb Pouilly Fumé) beter dan een rode; bij
een gebakken smaakvolle vis waarin verse tuinkruiden verwerkt zijn past een lichte rode wijn
(vb Beaujolais) evenzeer
als een witte). |
|
.
|