_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Reisverslag   Cambodja

Cambodja          2023          Cambodja

   
'INDOCHINA, fietsen door 3 landen'
  
CAMBODJA
  

             VOORBEREIDING

             REISSCHEMA

             REISVERSLAG

 

             Deel 2: Fietsreis VIETNAM

             Deel 3: Fietsreis LAOS

 
  

  
Afdrukversie van deze fietsreis PDF
  

  

    Photo/Picture   FOTO ALBUM CAMBODJA

    
 
    

       ENKELE ANEKDOTES TIJDENS MIJN REIZEN

    

       NOG MEER REISVERSLAGEN

  


 

     
Fietsreis Cambodja
   

  

 

REISSCHEMA
Cambodja,
fietsen naar "Angkor Wat".

REISPERIODE      19 januari  -  10 februari  2023     CAMBODJA
MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG
      19 januari 20 januari 21 januari 22 januari
     

 

Vlucht Brusel ...

... Londen ...

... Hanoi

 

 

Vlucht Hanoi ...

... Siem Reap

 

 

Fietsen (42 km)

Bezoek Angkor Wat

 

 

Fietsen (29 km)

Stadsbezoek
Siem Reap

 

    Overnachting  >> Vliegtuig Siem Reap Siem Reap Siem Reap
23 januari 24 januari 25 januari 26 januari 27 januari 28 januari 29 januari

Fietsen (110 km)

Stadswandeling
Sisophone

Fietsen (72 km)

Stadswandeling
Battambang

Stadsbezoek
Battambang

Fietsen (57 km)

Stadswandeling
Moung Ruessei

Fietsen (69 km)

Stadswandeling
Pourshat

 

Fietsen (54 km)

Bezoek
Floating Houses

  

Fietsen (72 km)

Stadswandeling
Kampong Chhang

Sisophone Battambang Battambang Moung Ruessei Pursat Krakor Kampong Chhang
30 januari 31 januari 1 februari 2 februari 3 februari 4 februari 5 februari

 

Stadsbezoek
Kampong Chhang

Leaeng Ferry

 

 

Fietsen (59 km)

Stadswandeling
Odong

 

 

Fietsen (52 km)

Stadswandeling
Pha'av

 

 

Fietsen (20 km)

Stadswandeling
Kampong Cham

 

 

Stadsbezoek
Kampong Cham

Bamboo Bridge

 

 

Fietsen (84 km)

Stadswandeling
Kamchay Mear

 

 

Fietsen (57 km)

Stadswandeling
Prey Veng

 

Kampong Chhang Odong Phaav Kampong Cham Kapong Cham Kamchay Mear Prey Veng
6 februari 7 februari 8 februari 9 februari 10 februari    

 

Fietsen (68 km)

Stadswandeling
Phnom Penh

 

 

Stadsbezoek
Phnom Penh

Killing Fields

 

 

Fietsen (75 km)

Stadswandeling
Neal Luong

 

 

Fietsen (72 km)

Stadswandeling
Svay Rieng

 

 

Fietsen (66 km)

Grenspost Moc Bai
Cambodja-Vietnam

 

 

Phnom Penh Phnom Penh Neak Luong Svay Rieng <<  Overnachting    
MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

  
Mijn dagboek Cambodja 2023 PDF
 

  

 

HET  REISVERSLAG
Cambodja,
fietsen naar "Angkor Wat".

Fietsen door Cambodja ... 1.159 km ...

 

Oef, die eerste fietsdag had ik toch wel onderschat.
112 km fietsen is niet super ver, maar 34°C na de middag is wel warm als je van onze winter in die zomer terechtkomt.  En hier had ik dan, ondanks mijn vele reiservaringen, zelfs nog een foutje gemaakt door onderweg veel te drinken en niet te eten.
Dat was duwen en wringen het laatste half uurtje, zelfs een pitstop met cola bracht niet veel voordeel op.

 

Op mijn eindbestemming heb ik dan wel vlug een klein hotelletje gevonden en na de douche wat energie opgedaan met een paar lokale biertjes en pikante borrelhapjes.

Voor mijn avondmaal ben ik dan naar de centrale markt gewandeld, en hier aan eetstalletjes geen gebrek, wel meer dan 50 met verschillende gerechten ... van vis tot vlees en vegetarisch, rijst en noedels.

Hier zie ik al dat er heel veel afgehaald wordt om thuis op te eten, toch wel een normale gang van zaken in veel Aziatische landen.

 

Het voordeel van zo'n fietsrit : ik heb dorst (biertjes smaken me), ik heb honger (een serie brochetjes en rijst gaan er goed in), ik ben moe (slapen gaat zeer vlot).

De volgende morgen was ik weer helemaal fris voor een nieuwe fietstocht.  Ik heb dan wel gekozen om 's morgens vroeger te vertrekken en alle ritten van meer dan 100 km in twee te splitsen of te wijzigen ... in "pensioenmodus".

 

Ik start elke reis wel met een reisplanning, maar behalve mijn vliegtickets ligt er niets vast.  Flexibel zijn en mijn schema aanpassen is voor mij dan ook geen probleem.

Hierdoor kwam ik meestal kort na de middag al op mijn bestemming, en moest ik nog zelden fietsen bij een temperatuur van  boven de 30°C.

Telkens een stadsbezoek en een siesta in de namiddag was wel ontspannend reizen en echt genieten.

 

Deze reis is nogal fel gekleurd door de onvoorziene omstandigheden bij de vluchten en de vliegmaatschappijen ... ééntje in elk land ... maar uiteindelijk allemaal goed afgelopen.

Eerste "vliegprobleem" in Cambodja ... geen bagage en geen fiets bij aankomst in Siem Reap.  Deze waren verkeerdelijk in het zuiden van Vietnam (Saigon) aangekomen in plaats van in Laos.

Echter wel goed uit de nood geholpen door Vietnam Airlines, ik kreeg 40 dollar vergoeding en alles werd 2 dagen later in mijn hotel afgeleverd.

 

Angkor Wat, het grootste heiligdom ter wereld (driemaal groter dan het Vaticaan) vraagt wel een hele dag om te bezoeken.

In andere steden is weinig historisch of cultureel erfgoed te vinden, soms nog een herinnering uit de koloniale tijd.

Wel is er het lokale leven, dat maakt reizen door die landen zo mooi, er zijn de kleurrijke markten en tempels in overvloed.

 

Meestal is er in de kleine hotels geen ontbijt voorzien, en dat komt me zeer goed uit.  Ik fiets liever eerst een uurtje om dan ergens te stoppen om te eten. 

Ontbijt is hier niet wat wij gewoon zijn, er wordt al heel vroeg gegrild, gebakken en gekookt.  Een bord rijst met omelet of stukjes vlees kan je overal eten, maar ik hield het liever op een kom noedelsoep met veel groenten en stukjes rund, varken of kip.  Stevige kost maar geen zware belasting voor de maag tijdens het fietsen.

Het was bijna mijn dagelijkse gewoonte, maar toch in elk restaurantje anders.  En gelukkig nergens pikant, de chilipeper en andere scherpe sausjes stonden op tafel en moest je er zelf aan toevoegen.

 

Fietsen is hier dikwijls langs grote verbindingswegen, meestal geen druk verkeer en ook voorzien van vrij brede fietsstroken (ook voor allerlei ander traag verkeer).

Kleinere binnenwegen zijn er ook wel, maar toch moeilijker om de juiste weg te vinden, en dikwijls een grote omweg.

De natuur is mooi, maar niet spectaculair, met hoofdzakelijk rijstvelden, maar ook kokospalmen, bananen en in heel vochtige gebieden de lotusbloemen.

 

Wel mooi om te zien, het meer Tonle Sap, 2.700 km² en 250 km lang.  Hier heb ik met een bootje tussen de drijvende huizen van de vissers gevaren.  Ja, zelfs met een drijvende school en een drijvende tempel er tussen.

 

De Mekong rivier oversteken kan je op twee manieren.  Over een brug, liggen echter zeer ver uit mekaar, meestal in de grotere steden, maar wel mooi doordat ze zo lang zijn.

Het kan ook met de ferry, die liggen dichter bij mekaar, elk dorp heeft er wel één, en de lokale sfeer krijg je er gratis bij.

 

Tot nu toe geen druppel regen gezien, en trouwens de volledig reis droog kunnen fietsen.

Echter in Kampong Cham passeerde 's nachts een tropische regenbui.  Zo iets heb ik in België nog nooit gezien, zoveel water op korte tijd.

Hier ligt een eiland in de rivier verbonden met een bamboebrug van 1 km lang voor de voetgangers.  Mooi om er over te wandelen, en een heel andere begroeiing op het eiland (pomelo, banaan, kokosnoot, ...).

Maar wat een verrassing toen ik de volgende dag langs de rivier fietste, het water was wel 1 meter gestegen.  Hierdoor zat de bamboebrug bijna volledig onder water, enkel de eerste en de laatste 100 meter waren nog zichtbaar.

 

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, is dan wel andere koek.  Zoveel brommers en scooters, zodat de wegen in de stad bijna geblokkeerd zijn, fietsen doe je gewoon met de stroom mee.

Maar om de weg te voet over te steken ga je best naar een kruispunt met verkeerslichten, je raakt er anders bijna niet over.

 

Het monument dat je hier niet mag overslaan is "Killing Fields".  Een site opgericht ter herdenking van de oorlog met de Rode Kmer, een communistische organisatie die miljoenen burgers uitgeroeid heeft.  De leider Pol Pot was geen behaafde man, maar wel de meest moordadige ooit.

Centraal een glazen toren met meer dan 8.000 schedels, het is hier even gruwelijk om te zien als de concentratiekampen van Auswitz in Polen.

 

Van Phnom Penh fiets ik in 3 dagen naar Ho Chi Minh (Saigon) de grootste stad in Vietnam.

 

 

   Een Fietsvakantie ... waarom per fiets op reis ?

de meest complete manier van reizen
meer dan de moeite waard

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina