_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Fietsvakantie - Reizen per Fiets

 

De meest complete manier van reizen.

 

Per fiets op reis, meer dan de moeite waard

 

Reizen is voor iedereen anders : van een overbodige bedoening, tot een onmisbare onderneming ; de reis zelf bestaat in vele vormen : van een luilekkere strandvakantie tot een vermoeiende trektocht. Met nog een hele waaier ertussenin, volgens de aanbiedingen van de reisorganisator of volledig zelf georganiseerd naar eigen behoefte.

Je kiest maar   Fietsvakantie - IERLAND - Fietsreis   links of rechts
Ierland

Reizen is belangrijk, voor welke reis men ook kiest, behalve voor zij die het overbodig vinden en dan toch op reis vertrekken ‘voor het zicht van de buren’.  De zin van reizen gaat van ontspannen niets doen tot actief de wereld verkennen, en is volledig afhankelijk van de persoon zelf, van zijn interesses, van de mensen waarmee men samenleeft en reist, van de fysieke en financiële mogelijkheden.

Reizen moet je ook leren, zodat je met de opgedane ervaringen verlangt naar meer, verlangt naar de volgende reis.  De manier van reizen is geen constante, maar evolueert mee met je leeftijd, je eigen ervaringen en invloeden van buiten uit.
Iedere reis brengt je een stap dichter bij het kennen en begrijpen van jezelf en van de wereld rondom ons. Tevens besef je dan ook beter hoe goed we het hier bij ons hebben, en ga je het terug thuiskomen steeds meer waarderen.

Bushalte   Fietsvakantie - CUBA - Fietsreis   anders dan bij ons
Cuba

Reizen heeft banden met heel wat facetten rondom ons : natuur, kunst, geschiedenis, cultuur, sport, gastronomie, ontspanning, zelfs met godsdienst en politiek ; tenslotte ook met de economie, want ‘toerisme’ is op wereldvlak een heel belangrijke industrietak.

Reizen zit vol verrassingen en tegenstellingen, daardoor blijft het steeds boeien : door verbondenheid met de natuur en andere volkeren, vergroot je eigen vrijheid ; door verder weg te gaan, leer je dichtbij meer waarderen. Je krijgt een beter inzicht in de zin van het leven.
Hierbij rijst de vraag wat de essentie van het leven dan is. Niemand kan hier een duidelijk antwoord op geven, gezien dit voor iedereen wel anders ligt. Belangrijke waarden zijn vrijheid, verbondenheid met de omgeving en de natuur, …, eerbied voor de anderen en begrip voor vreemde culturen.
Dank zij die verscheidenheid krijgen we een boeiende wereld, gezien dit alles met en naast elkaar moet kunnen bestaan. Dit willen zien en ontdekken, er willen aan deelnemen, hier start het reizen.

De  "Verboden"  foto   Fietsvakantie - CHINA - Fietsreis   fietsen op de Muur
China

Reizen per fiets is één van de vele mogelijke manieren van reizen, en wel deze zoals ikzelf het liefste reis.  Het is niet de gemakkelijkste en zeker niet voor iedereen weggelegd, maar het is voor mij wel de meest complete manier van reizen.  Een stevige en passende fiets voor dergelijke reizen is wel belangrijk, zoals ikzelf zeer tevreden was van mijn oude trekkingfiets (laatste fietsreis Costa Rica in 2017), met stalen frame weliswaar, 18 kg, maar een kilootje meer stoort me niet, want het is tenslotte niet de snelheid of hoeveelheid kilometers die belangrijk zijn, maar veeleer het genot van elke fietskilometer en de kwaliteit van je fietsvakantie .  En ondertussen heb ik mijn fiets vernieuwd, nu met aluminium frame, maar met alle ditjes en datjes er ondertussen bij, toch bijna even zwaar als mijn vorige (eerste fietsreis Zuid India in 2017).

Atacama woestijn   Fietsvakantie - CHILI - Fietsreis   moeilijk gaat ook
Chili

Voor mij persoonlijk bestaat een goede reis uit een combinatie van heel wat factoren.  Cultuur, kunst en geschiedenis mogen niet ontbreken, voldoende afgewisseld met natuurbeleving en contact met de plaatselijke bevolking (weg van de drukke toeristische centra, alhoewel deze voor bepaalde monumenten en natuurwonderen niet te vermijden zijn).
Als dit dan nog op een actieve en sportieve manier met mekaar verbonden wordt, is de reis compleet.  Zo is voor mij de fietsreis ontstaan, die ik volledig op eigen maat organiseer.

Deze manier van reizen heeft een aantal voordelen, maar vraagt ook een groot deel van je vrije tijd.
Zoals de voorbereiding ervan, die voor mij reeds een deel van de reis is, bijna even interessant als de reis zelf. De organisatie vraagt heel wat opzoekwerk, vooral doordat ik het land, de bevolking en haar geschiedenis vooraf wil bestuderen om er ter plaatse nog meer van te begrijpen en open te staan voor hun andere manier van leven. Zo krijg je een andere kijk op de maatschappij waarin we leven, een beter inzicht in de wereld en de evolutie ervan.
Het fietsen vraagt een behoorlijke fysieke conditie, dit kan je enkel bereiken door het ganse jaar door actief te blijven. 

Reisvoorbereiding   Fietsvakantie - JOGGING Deinze - Voorbereiding   wekelijkse jogging
Vlaanderen

Door het reizen per fiets kom je ook dichter bij de natuur en de mensen, waardoor gemakkelijker contacten gelegd worden met de plaatselijke bevolking.  Je wordt tijdelijk een deel van hun leefwereld, eerst uit nieuwsgierigheid, later uit interesse en respect.
De interessantste ontmoetingen heb je op het platteland, bij de gewone burgers, zij die soms maar net voldoende hebben om te leven, mensen die geen luxe kennen, maar met de voeten op de grond blijven en niet met het hoofd in de wolken lopen.  Deze mensen zijn dan ook tevreden met wat ze hebben, hun eenvoud heeft me al veel bijgebracht.

Even  wachten   Fietsvakantie - SRI LANKA - Fietsreis   voor de olifant
Sri Lanka

Daar bestaat echt geluk nog, dat ze dan nog graag met anderen delen, ook met de zeldzame toerist die ze ontmoeten. Trouwens, geluk zit in jezelf, zoek het niet daarbuiten.
Gastvrijheid is er vanzelfsprekend, gebaseerd op waarden die ze van hun ouders en voorouders meegekregen hebben. We kunnen bij hen veel bijleren over zaken die bij ons verloren zijn gegaan.

Na een lange dag van fietsen, contact met mens en natuur, bezoeken van bezienswaardigheden, is de avond dan een welgekomen pauze om te genieten van de plaatselijke gebruiken en ontspanning, van de streekgebonden gastronomie, meestal in een rustige dorpsgemeenschap of een klein stadje.

Wat een luxe   Fietsvakantie - KAMEROEN - Fietsreis   op een echte fiets
Kameroen

Hoe komt zo’n fietsreis dan tot stand ?
Er spelen heel wat factoren een rol bij de keuze van juist dit gebied binnen dat land.  De hoogste top, de steilste beklimming, de langste afstand, dit zijn allemaal zaken die mij totaal niet interesseren.  Fietsen is voor mij geen doel op zich zoals bij vele 'wielertoeristen', maar het is enkel een onafhankelijke en sportieve manier om mij te verplaatsen.  Ook niet iedere dag is een fietsdag, ik voorzie eveneens voettochten (van een mooie wandeling tot een meerdaagse trektocht, volgens de mogelijkheden in het gebied) en stadsbezoeken (van enkele uren tot meerdere dagen, volgens het aanbod ter plaatse).

Ongewoon, maar   Fietsvakantie - TURKIJE - Fietsreis   het helpt wel
Turkije

Op de eerste plaats wil ik een boeiende reis, dus wat afwisseling in natuur en landschap is dan wenselijk.  Ik hou van historisch belangrijke plaatsen, van kunst in welke vorm dan ook, en vooral van de plaatselijke bevolking en hun levenswijze.  Dit houdt in  dat er ook voldoende afwisseling dient te zijn tussen het platteland en de steden.

Gezien het om een fietsreis gaat, zijn afstanden en het wegennet ook belangrijk.  In sommige delen van de wereld is het eveneens goed om de politieke situatie vooraf te bekijken.
Een niet te verwaarlozen factor is de beste reisperiode voor een bepaald land, soms ook nog met grote verschillen per streek binnen een land.  Niet overal zijn de seizoenen zoals bij ons : als we in onze winter lage temperaturen hebben, kan in andere landen de winter vergelijkbaar zijn met onze zomer ; wij verdelen een jaar in lente, zomer, herfst en winter, andere gebieden kennen droog seizoen, warm seizoen en regenseizoen ; terwijl het hier winter is, is het zomer in andere delen van de wereld.  

Behelpen   Fietsvakantie - SPANJE - Fietsreis   met wat er is
Spanje

Van zodra ik het land gekozen heb, ga ik er informatie over verzamelen en de plaatsen die ik  interessant vind op een kaart aanduiden. Nu is het belangrijk om een keuze te maken : een gebied waar heel wat bezienswaardigheden aangeduid zijn, waar voldoende afwisseling mogelijk is, dit alles binnen haalbare afstand en reistijd.
Dan ga ik een reistraject uitstippelen door dit alles met een gesloten lus te verbinden, hierbij maak ik vooral gebruik van de landelijke wegen.  Soms wordt het openbaar vervoer ingeschakeld om een grote afstand te overbruggen, of om van het eindpunt naar het beginpunt terug te komen (alhoewel het begin- en eindpunt niet noodzakelijk hetzelfde hoeft te zijn).

Overal zijn er   Fietsvakantie - UZBEKISTAN - Fietsreis   vriendelijke mensen
Oezbekistan

Ikzelf vind veel meer voldoening in een beperkt gebied beter te leren kennen en met het ritme van het land mee te leven, dan van de ene toeristische trekpleister naar de andere te gaan. Als het er echt goed meevalt ga ik later nog wel eens naar een andere streek, valt het tegen dan hou ik dat land voor bekeken.

Ervaring en een grondige voorbereiding zijn voor dergelijke reizen heel belangrijk, toch zijn er ter plaatse steeds een paar dagen nodig om zich in te leven (gezien ik ervan uitga dat de toerist zich dient aan te passen aan de plaatselijke gebruiken, en niet omgekeerd).  Ik maak een gedetailleerde voorbereiding, maar toch ligt weinig vast vóór ik op reis vertrek : enkel begin- en einddatum en de vooropgestelde route (hoewel ik er terplaatse wel eens van afwijk).  Zo weet ik ‘s morgens niet waar ik ‘s avonds zal overnachten, hierdoor kan ik gemakkelijk de vooropgestelde planning aanpassen als er onverwachte zaken opduiken (zoals een plaatselijk feest) of andere bezoeken inkorten als die tegenvallen.

Voorzichtig   Fietsvakantie - CAPADOCIE - Fietsreis   is de boodschap
Turkije

Als dit deel afgehandeld is, begint een verder bestuderen van het land in het algemeen en van de streek in het bijzonder.  Dan pas is er een goede basis om op reis te vetrekken, ontdek je nog meer ter plaatse, en vooral, begrijp je beter wat je ziet en hoe het ontstaan is.
Zoals daar zijn : de jarenlange strijd tussen Christenen en Moren in Zuid-Spanje (dit heeft er de bouwkunst enorm beïnvloed) ; het Boeddhisme in Thailand (wat bepalend is voor de levenswijze van de Thaise bevolking) ; het schuiven van de continenten en de evolutie van het vasteland (dit verklaart de sprekende gelijkenis tussen het landschap in Bretagne, in Ierland en in Wales) ; het ontstaan en onafhankelijk worden van de Afrikaanse landen (zo begrijp je de binnenlandse onlusten) ; de geschiedenis van Sparta, Delphi, Olympia, … in Griekenland, evenals het rijk van de Maya’s, de Azteken, de Olmeken, … in Mexico, of het leven van de koningen en farao’s in Egypte (zo zijn ruines geen puinhoop, maar komen ze weer tot leven als je er langs fietst of tussendoor wandelt) ; …

Sommige dingen   Fietsvakantie -ZUID AFRIKA - Fietsreis   mag je niet missen
Zuid-Afrika

Dit zijn allemaal punten die een grote rol spelen zowel vóór, tijdens als na de reis.  Door te reizen op deze manier, die je dichter brengt bij andere culturen en tevens een aanleiding is om de historische feiten en de achtergrond ervan beter te leren kennen, leer je heel veel relativeren.

Van zo’n reis kom je, na vele lichamelijke inspanningen en geestelijke ervaringen,
moe ... maar toch volledig ontspannen thuis.  

Interesse komt   Fietsvakantie - DEINZE - Fietsreis   van alle kanten
België
 

Veel ervaringen rijker ...

... onvergetelijke momenten ...

... klaar voor de volgende reis.


De Vliegher Guido

 

  
Afdrukversie van reizen per fiets PDF
  

 

 Beste reisperiode  per  land 

 

   De wereld ontdekken per fiets

REISVERSLAGEN van mijn "LANGE" fietsreizen WERELDWIJD
FOTO'S en recepten uit DE verschillende landen

 

   Per fiets door Europa

foto's van mijn "KORTE" fietsreizen BINNEN EUROPA
en recepten uit DE verschillende landen

 

   Leuke anekdotes tijdens mijn fietsreizen

IEDERE REIS IS ANDERS,
MET TELKENS EEN PAAR ONVERGETELIJKE MOMENTEN

 

   Beste reisperiode per land ... het weer en klimaat

HET WEER EN KLIMAAT PER LAND
BEST GESCHIKT VOOR EEN FIETSREIS

   Mijn persoonlijke favorieten

MIJN FAVORIETE REISBESTEMMINGEN
EEN PERSOONLIJKE RANGSCHIKKING VAN LANDEN EN STEDEN,
MAAR OOK MONUMENTEN, NATUUR, KEUKEN EN BEVOLKING

 

   De fiets meenemen op reis

Hier vindt je meer informatie over
transport en verpakking van de fiets

 

        Mijn fietsreizen in de media

- GRINTA ! - -

- tijdschrift voor de actieve fietser - -

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina