_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Nuttige tips in de keuken

 

.

bullet

Handige Tips bier
bullet

Drink je bier op kamertemperatuur, op keldertemperatuur of gekoeld.  Dit is afhankelijk van het seizoen, van het type bier, maar ook van de persoon zelf.  Algemeen mag je aannemen dat bier in de zomer frisser gedronken wordt dan in de winter, de blonde bieren iets frisser geschonken worden dan de bruine, bieren met lager alcoholgehalte iets kouder dan deze met hoger alcoholgehalte.

.

bullet

Handige Tips champignons
bullet

Een restje gestoofde champignons kan je makkelijk 's anderendaags verwerken in een omelet, eventueel met nog wat verse tuinkruiden erbij.

bullet

Champignons kan je best met een borsteltje proper wrijven vr het gebruik.  Als je ze in water spoelt, nemen deze te veel vocht op, dat bij het stoven dan weer vrijkomt. 

.

bullet

Handige Tips kleine hapjes
bullet

Een hapjesbord, een bordje tapas, borrelhapjes, ..., hoe je het ook noemt, er zijn 1001 mogelijkheden om kleine restjes te verwerken.

bullet

Maak je aperitiefhapjes wat uitgebreider (met een blokje kaas, een stukje vis of vlees, rauwe groentjes, olijven, ...) en je hoeft geen voorgerechtje meer te serveren (en door de variatie van smaken is dit al even lekker).

bullet

Heb je geen toastjes of koekjes in huis om een aantal kleine hapjes te maken, geen nood.  Neem een paar sneden toastbrood (of zelfs gewoon wit brood), doe ze in de toaster of onder de grill en snij in stukken.

.

bullet

Handige Tips koffie
bullet

Een kopje koffie smaakt nog pittiger als je koffiebonen gebruikt in plaats van gemalen koffie.  De sublieme geur die bij het malen vrijkomt krijg je er als extraatje bij.

.

bullet

Handige Tips pasta
bullet

Om een eenvoudige pasta een zuiders tintje te geven, roer je er een fijngesneden teentje knoflook en enkele eetlepels olijfolie door. 

bullet

Een andere lekkere pasta verkrijg je door er een blokje kruidenboter en wat gecondenseerde melk door te roeren.

.

bullet

Handige Tips pepermolen
bullet

Peper brengt smaak in veel gerechten, maar peper uit de molen is veel subtieler van smaak dan deze uit de peperbus.

bullet

En vergeet vooral niet de pepermolen op tafel te zetten bij iedere maaltijd.

.

bullet

Handige Tips sneetjes kaas
bullet

Een overschot van sneetjes kaas droogt vlug uit.   Maar je kan ze makkelijk invriezen om later te gebruiken in een gerecht (o.a. voor het gratineren, een croque, ...).  Je kan ze het best in een vershoudfolie wikkelen, zodat de sneden niet aan elkaar kleven.  Zo kan je later heel eenvoudig n enkele snede losmaken.

.

bullet

Handige Tips soepgroenten
bullet

Een restje prei, kan je samen met wat selder, en eventueel nog andere groenten in de diepvries bewaren om er later een vlugge groentensoep mee te maken.

.

bullet

Handige Tips stoofpotjes
bullet

De meeste stoofpotten (zoals hutsepot, stoverij, osso bucco, ...) of sommige ovengerechten (zoals moussaka)  worden dikwijls beter als ze een nacht rusten en de dag nadien opgediend worden, de smaken hebben zich nog meer vermengd.  Het kan handig zijn een gerecht s'avonds klaar te maken als er de volgende dag weinig tijd is om te koken.

.

bullet

TIP : toastbrood
bullet

Het is handig om steeds een gesneden toastbrood in de diepvries te bewaren.  Je kan de sneden brood zo toasten zonder te laten ontdooien.

.

bullet

Handige Tips tuinkruiden
bullet

Gebruik bij de dagelijkse bereidingen minder zout en breng meer smaak in de gerechten met kruiden (het beste resultaat verkrijg je met verse tuinkruiden).

.

bullet

Handige Tips vis
bullet

Een visfilet bakt makkelijker als je deze vooraf in de bloem wentelt (kleeft minder aan de bodem van de pan en kan beter omgekeerd worden zonder in stukken te breken).

bullet

Een andere manier om vis te bakken en toch sappig te houden is hem paneren (met losgeklopt eiwit en paneermeel).  Je kan de vis best kruiden vr het paneren, of de kruiden door het paneermeel mengen. 

.

bullet

Handige Tips wijn
bullet

Een glas wijn bij de maaltijd, maar als je alleen bent, wat doe je met de rest van de fles.  Als je deze voor later wil bewaren is het handig om enkele kleine wijnflesjes met een schroefdop in huis te halen (van 20cl, 25cl of 37,5cl).  Het is een oude techniek om wijn die lang bewaard werd te 'herkurken' na vele jaren kelder.  Op dezelfde basis kan je een fles wijn verdelen in kleinere flesjes (deze dienen wel vol te zijn, zodat heel weinig lucht in de fles aanwezig is).  De flesjes met de schroefdop goed afsluiten.  Deze kunnen weken lang bewaard worden.  Na gebruik het flesje en de dop steeds goed spoelen.

bullet

Door bovenstaande tip kan je beter de juiste wijn kiezen bij ieder gerecht, zoals een witte of rode bij het voorgerecht, een andere witte of rode bij het hoofdgerecht.  En ook makkelijker eens een glas wijn drinken bij een kaasje na de maaltijd.

bullet

Stap ook eens af van de vaste gewoonte om bij vis altijd witte wijn en bij vlees altijd rode wijn te serveren (bij een zachte bereiding van kippenfilet bijvoorbeeld, smaakt een droge witte wijn (vb Pouilly Fum) beter dan een rode; bij een gebakken smaakvolle vis waarin verse tuinkruiden verwerkt zijn past een lichte rode wijn (vb Beaujolais) evenzeer als een witte).

.

 

 

  
   Nuttige informatie "Koken voor 1 persoon"
  

 

 Recept in de Kijker

  

 Mijn nieuwste Recept

  

 Creatie van de Maand

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina