_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Menu .. Gerecht .... Recept ...... Koken voor één persoon


Steeds meer mensen wonen alleen,
een jong koppel heeft weinig tijd en/of inspiratie,
oudere mensen zijn vastgeroest aan hun dagelijkse kost,
maar mijn tips en recepten helpen je om toch lekker te koken.

 

 

  
ETEN DOE JE ELKE DAG,
   
OOK ALS JE ALLEEN WOONT OF MET ZIJN TWEETJES SAMEN
  

>   Bakje friet in de frituur   <
>>   Pitabroodje van de pitabar   <<
>>>   Maaltijd bij de afhaalchinees   <<<
>>   Een broodje uit de automaat   <<
>   Pizza aan de pizzamobiel   <
  
Het kan allemaal wel lekker zijn, makkelijk en vlug is het in elk geval,
toch is dit niet de beste oplossing om elke dag te gaan doen,
vooral als je denkt aan afwisseling en gezonde voeding.

   
KOKEN VOOR 1 OF 2 PERSONEN,
  
KAN WEL DEGELIJK EENVOUDIG EN AFWISSELEND ZIJN

  

   

Dus ... wat inspiratie ... eenvoudige receptjes ... handige tips ... je kan het hier vinden.

        
1001 PRAKTISCHE TIPS BIJ HET KOKEN VOOR 1 PERSOON
        
*   En je kan deze tips ook gebruiken als je met zijn tweetjes bent   *
 
1002 PRAKTISCHE TIPS BIJ HET KOKEN VOOR 2 PERSONEN
    

      

   Een dagelijkse portie groenten is belangrijk,
een klein stukje vis of vlees hoort er ook wel bij,
een bijgerechtje, afwerking met een eenvoudig sausje
en nog een klein voor- of nagerecht maken uw menu volledig.

  
*     Algemene Tips     *  
   
*     Groenten     *     Vis     *     Vlees     *     Bijgerecht     *     Saus     *
  
*     Een bordje vooraf     *     Een bordje achteraf     *
  
   
*     Recepten  en  Menu's     *  
  

   Hieronder vindt je allerlei handige tips als je voor 1 of 2 personen kookt.
Je kan telkens nog naar een volgende pagina gaan
met foto's en links naar recepten.

   

     

 

    

  
*    
Algemene tips     *
  

Handige TIP  EEN RESTJE, JE HEBT HET ... OF JE MAAKT HET
     
                        Een klein restje van ... wat voor een groot gezin weinig waarde heeft,
                        dat is voor 1 persoon een goede basis voor een nieuw gerechtje voor morgen. 
                        Soms heb ik wel een restje, maar meestal maak ik iets meer klaar, speciaal om een restje te hebben.
                        Ideaal om eens "buiten de lijntjes" te koken ... zonder recept ... ongewone combinaties maken.
                        Probeer maar ... je leert het wel ... daar zijn fantastische dingen mee te doen ... !

Handige TIP  RESTJE AARDAPPELEN ... VERWERKEN
     
                         Aardappelen, het is één van de meest veelzijdige producten.
                         Voor 1 persoon kook ik nooit aardappelen voor één maaltijd, maar maak er altijd meer klaar,
                         eerst eet ik een portie vers gekookte aardappelen, met de rest maak ik voor de volgende dag
                         af en toe eens aardappelpuree (ook goed om in te vriezen) en verder, afhankelijk van het seizoen :
                         een koude aardappelsalade in de zomer, gebakken aardappelen met spekblokjes in de winter, ...
                         Je kan aardappelen koken voor 3 maaltijden, en ze 3 dagen na mekaar verschillend opdienen.

Handige TIP  BORDSCHIKKING EN AFWERKING
     
                         Het is een oud gezegde "Het oog eet ook mee", maar dit is nog steeds zo.  Van een mooie bordschikking,
                         met een klein extra streepje of een beetje kleur (met verse tuinkruiden, gedroogde kruiden, een sausje,
                         of wat je ook in de koelkast vindt zoals een ingelegd ajuintje, zoetzuur augurkje, ...) geniet je meer.
                         Ook als je voor jezelf alleen kookt geldt dit, het is een kleine moeite om van een schep voedsel
                         toch een mooi, aantrekkelijk en smakelijk bordje te maken.

Handige TIP  RESTJE PASTA ... VERWERKEN
     

                         Ook pasta (met wat olijfolie omroeren om kleven tegen te gaan) of rijst kook ik nooit voor 1 portie.
                         Om een koude pastasalade of rijstsalade te maken, er zijn veel combinaties mogelijk,
                         of gebakken rijst met een beetje ajuin, enkele diepvrieserwtjes, ... als bijgerecht.

Handige TIP  RESTJE WIJN ... BEWAREN
     

                         Een glaasje wijn drinken bij de maaltijd, maar wat doe je met de rest van de fles?
                         Ik heb een aantal kleinere flesjes (187,5 ml - 200 ml - 250 ml) met schroefdop en vul deze tot aan de rand,
                         goed afsluiten en je kan dit dan enkele weken bewaren.
                         Mijn gewoonte is om een fles witte en een fles rode wijn te openen, er van elk 2 of 3 flesjes mee te vullen
                         en ik heb nog een glas witte en en een glas rode wijn over om onmiddellijk te drinken.

Handige TIP  BROOD ... BEWAREN
     

                         Brood, je eet het dagelijks, maar tot een groot brood verbruikt is duurt het toch enkele dagen,
                         daarom verdeel ik elk vers brood onmiddellijk in 3, waarvan er 2 zakjes in de diepvries gaan.
                         Een paar uur vooraf uit de diepvries halen en het is ontdooit, smaakt als vers.
                         En een ander voordeel hierbij is, je kan meerdere soorten brood in een diepvrieszakje steken.
                         Dat geeft nog wat extra variatie in je dagelijkse broodmaaltijd.

Handige TIP  HANDIG ... IN DE DIEPVRIES
     

                         Wat heb ik bijna altijd in de diepvries :
                         Een doos gemalen kaas, handig om een kaassausje te maken, of om iets te gratineren.
                         Spekblokjes, geven extra smaak aan gebakken aardappelen, aan spruitjes, ...
                         maar ook in een omelet, of in verschillende stoofpotjes.
                         Enkele doosjes tuinkruiden om in de winter te gebruiken, zoals fijngesneden bieslook,
                         fijngesneden peterselie, en ook selder (handig bij het klaarmaken van mosselen),
                         maar winterharde kruiden (tijm, rozemarijn, salie, ...) kan je beter vers uit de tuin halen.

Handige TIP  DIEPVRIESGERECHT ... ONTDOOIEN
     

                         Hoe ontdooi ik een diepvriesgerecht :
                         Een klaargemaakte maaltijd zet ik 's morgens bovenaan in de koelkast om 's avonds op te eten,
                         een stuk vlees ontdooien doe ik op dezelfde manier.
                         Een stuk vis kan je eenvoudig ontdooien door 20 minuten (scampi 10 minuten) in koud water te leggen,
                         daarna met een keukenpapier droog deppen om verder te verwerken.

Handige TIP  MOOI EN ... ALTIJD AJUIN IN HUIS
     

                         Dikwijls staat in de keuken ergens een bloemetje of ander stuk ter versiering,
                         maar ik heb liever een mand met verschillende soorten ajuin, dit is zeer decoratief
                         (gewone ui, rode ajuin, zoete ui, witte ajuin, sjalotjes, een bolletje look, gember, ...)
                         het is een heel toepasselijke versiering en daarenboven nog goed bruikbaar ook.
                         Ik kan niet altijd alles verbruiken, maar gooi er dan wel een paar weg,
                         want met de gedachte dat het versiering is, is het maar alsof je een bloemetje weg doet.

Handige TIP  EEN GEKOOKT EITJE ... EN EENTJE EXTRA
     

                        Een gekookt eitje bij het ontbijt, maar slechts eentje koken is toch weinig.
                        Dikwijls kook ik dan nog een tweede eitje mee, laat het dan nog een paar minuutjes verder koken tot
                        een hardgekookt ei, en heb zo al de basis voor een voorgerechtje morgen of overmorgen.
                        

    

  
   Foto's met informatie en links naar recepten

    

 

    

  
*     Een klein hapje vooraf doet wonderen     *
  

Handige TIP  VLUG ... ENKELE HAPJES
     

                        
Soms is je hoofdgerecht samengesteld uit een paar restjes, en niet voldoende voor een maaltijd.
                         Een bordje met een paar kleine hapjes doet hier wonderen.
                         Hier is de variatie bijna onbeperkt, maar toch wel gebonden aan wat je in huis hebt.
                         Slechts enkele voorbeelden (maar vul deze zelf maar aan met toevalligheden) :
                         een stukje geroosterd brood kan je beleggen met  ... paté, vlees- of vissalade, ...
                         een schijfje komkommer kan je ook met allerlei lekkere dingen ... beleggen
                         terwijl een paar stukjes rauwe groenten met een dipsausje het ook altijd goed doen
                         (wortel, champignon, bloemkool, komkommer, paprika, tomaat, ...),
                         blokjes kaas, blokjes salami, olijven, en met kleine restjes van gisteren kan je ook veel doen.

Handige TIP  HANDIG ... MET KLEINE RESTJES
     

                         Met kleine restjes van gisteren kan je ook alle kanten uit,
                         dus doe dit nooit weg: een gekookt patatje, een klein restje pasta, een schepje gekookte rijst,
                         je kan er al vlug een lekker koud bordje vooraf mee maken.
                         Dien op met gerookte vis, gepelde garnalen, tonijn, zalm, sardientjes, makreel, vers of uit blik,
                         met een gekookt eitje, een sneetje rauwe of gekookte ham, ... combineer er maar op los
                         en het voordeel als je alleen bent, niemand geeft kritiek op ongewone combinaties.

Handige TIP  KLEINIGHEDEN ... IN DIEPVRIES
     

                         Hier is het ook altijd praktisch als je een paar kleinigheden in de diepvries hebt als voorafje :
                         voorbeeld rauwe scampi, een kaaskroketje of garnaalkroketje, ...
                         Of bij het winkelen kan je ook een extraatje meebrengen om als voorgerechtje op de dienen :
                         voorbeeld vissalade om een tomaatje op te vullen in de zomer, een stukje wildpaté in de winter, ...
                         en heb je wat over, maak er dan 's anderendaags kleine hapjes mee.

Handige TIP  KLEIN VOORGERECHTJE ... VLUG KLAAR
     

                         Met een stukje geitenkaas heb je ook vlug een klein gerechtje :
                         in een spekjasje steken en warm opdienen, of op een stukje brood met honing en tijm in de oven, ...
                         Ook met verse champignons zijn er veel mogelijkheden :
                         opvullen met een stukje kaas, of met wat gehakt, of met ..., en in de oven laten garen.

    

  
   Foto's met informatie en links naar recepten

    

      

    

  
*     Dagelijks een portie groenten is belangrijk     *
  

Handige TIP  RAUWE GROENTEN ... BEWAREN
     

                         Salade en rauwe groenten (voor rauwkost) bewaren enkele dagen in de koelkast,
                         maar je koopt ze best niet in grote hoeveelheden ...
                         Sommige van deze groenten kan je echter ook koken, stoven of in een gerecht verwerken,
                         van deze kan je dus wel een grotere hoeveelheid aankopen.
                         Voorbeeld witloof, ik versnijd de bovenste helft om rauw te eten, de onderste helft om te stoven.

Handige TIP  GROENTEN KLAARMAKEN ... OM TE BEWAREN
     

                         Andere groenten kan je gemakkelijk klaarmaken voor meerdere maaltijden,
                         een deel onmiddellijk verbruiken en de rest kan je 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast,
                         of voor langere tijd in de diepvries, en dan op verschillende manieren afwerken.
                         Enkele voorbeelden van bereide groenten die ook nog lekker zijn na het invriezen :
                         spruitjes, witte kool, groene kool, rode kool, gestoofd witloof, gestoofde prei, ...

Handige TIP  RESTJE RAUWE GROENTEN ... VERWERKEN
     

                         Een restje van sommige rauwe groenten kan ook nog verder gebruikt worden, zoals:
                         - een halve rauwe paprika (zowel groene, gele als rode) kan je invriezen
                         en dan later gebruiken in één of andere warme bereiding ... gebakken rijst, nasi goreng,
                         een gyros, spaghettisaus, ... of extra smaakmaker in een tomatensaus.
                         - met enkele rauwe champignons kan je nog een klein voorgerechtje maken door ze op te vullen
                         met ... geitenkaas, een scampi en lookboter, gekruid gehakt, ... en dan in de oven bakken,
                         maar eerst even stoven en dan in een omelet verwerken is ook handig.                        

Handige TIP  RESTJE GEKOOKTE GROENTEN ... VERWERKEN
     

                        
Sommige gekookte groenten zijn ook lekker in een koud slaatje :
                         wortelen, erwtjes, asperges, boontjes, knolselder, ..., ik maak er altijd meer dan 1 portie klaar.
                         En met een gekookt eitje, wat koude vis (gepocheerd of conserven) wat koude sneetjes vlees erbij,
                         kan je er in de zomer eenvoudig een maaltijdsalade mee maken.
                         Het is handig om bij het opwarmen, sommige groenten met geraspte kaas te bestrooien,
                         in de oven onder de grill te gratineren, en dan nog even verder te laten warm worden.
                         Andere groenten kan je na het ontdooien ook gemakkelijk opwarmen door ze op te dienen
                         in een bechamelsaus, een kaassaus, een tomatensaus, ..., of op zijn Indisch in een curry.

Handige TIP  HANDIG MET ... ENKELE DIEPVRIESGROENTEN
     

                         Van sommige niet-bereide groenten is het handig om een voorraad in de diepvries te hebben :
                         zoals verse erwtjes,  bladspinazie, en nog andere volgens eigen voorkeur,
                         (niet vooraf ontdooien om klaar te maken, en ze smaken heel lekker).
                         Andere groenten gaan enkel in de diepvries op het moment dat ik er teveel heb,
                         zoals verse tomaten, rauwe paprika, al dan niet in stukjes gesneden, ...
                         maar deze kan je nadien enkel nog gebruiken in warme gerechten, soep of saus,
                         (soms is het handiger om eerst een basissaus te maken met de tomaten en deze dan in te vriezen).
                         Verder gaan zelden niet-bereide groenten in mijn diepvries, omdat ik ze nadien minder lekker vind,
                         en er is toch het hele jaar door voldoende aanbod van verse groenten.

    

  
   Foto's met informatie en links naar recepten

    

 

    

  
*     Een stukje vis smaakt altijd lekker     *
  

Handige TIP  VIS ... EN JE HEBT VLUG IETS KLAAR
     

                         Vis, het is één van de gemakkelijkste ingrediënten om klaar te maken als je weinig tijd hebt.
                         Vooral handig als je een paar stukken vis in de diepvries hebt. Je hoeft die zelfs vooraf niet te ontdooien,
                         alhoewel ook dit zeer vlug gaat door de vis in een kom koud water te leggen, deze is zo ontdooit,
                         dan droogdeppen en het is veel gemakkelijker om de vis klaar te maken.

Handige TIP  VISSALADE MAKEN ... MET RESTJES
     

                        Een restje van heel veel soorten vis (kabeljauw, koolvis, zalm, ..., gepocheerd, klaargemaakt in folie ...)
                        kan je versnijden en er een vissalade mee maken door een paar fijngesneden ingrediënten bij te doen
                        (vb. hardgekookt ei, augurkjes, kappertjes, ... en mayonaise, ketchup, yoghurt, ..., chilipeper, curry, ...)
                        met eventueel nog verschillende soorten fijngesneden rauwe groenten zoals sjalot, paprika, tomaat, ...
                        Lekker als beleg bij de boterham, maar kan ook gebruikt worden voor een hapje of een voorgerechtje.

Handige TIP  SCHELP- EN SCHAALDIEREN ... GEMAKKELIJK VOOR 1 PERSOON
     

                        Een krab, mosselen, scampi, ... allemaal zaken om gemakkelijk een gerechtje voor 1 persoon op tafel te                     brengen.
                       
Zoals een potje mosselen koken, een gevulde krab gratineren, en met scampi zijn er nog veel meer                     mogelijkheden voor zowel voor- als hoofdgerecht.
                        

Handige TIP  BINNENKORT HIER ... NOG EEN VOLGENDE TIP
     
                        
                        

    

  
   Foto's met informatie en links naar recepten

    

      

    

  
*     Een stukje vlees hoort er ook wel bij      *
  

Handige TIP  VLEES ... IN EEN STOOFPOTJE
     

                         Vlees, voor velen een bijna dagelijkse gewoonte, smaakt ook lekker,
                         maar beperk toch beter de hoeveelheid, en serveer liever wat meer groenten
                         of zelfs een tweede soort groente (rauw, gestoofd, of gekookt).
                         Het eenvoudigste is een stuk vlees bakken in de pan of op de grill, er zijn heel veel mogelijkheden.
                         Stoofpotjes zijn ook een gemakkelijke oplossing, iets meer werk, doe je ook niet voor 1 maaltijd,
                         maar je hebt altijd een paar extra porties voor de diepvries.
 

Handige TIP  VLEESSALADE MAKEN ... MET RESTJES
     

                        Een restje van heel veel soorten gebakken vlees (kip, varken, rund) kan je fijn versnijden
                        en er vlug een vleessalade mee maken door een paar fijngesneden ingrediënten bij te mengen
                        (vb. hardgekookt ei, augurkjes, kappertjes, ... en mayonaise, ketchup, yoghurt, ..., chilipeper, curry, ...)
                        met eventueel nog verschillende soorten fijngesneden rauwe groenten zoals sjalot, paprika, tomaat, ...
                        Lekker als beleg bij de boterham, maar kan ook gebruikt worden voor een hapje of een voorgerechtje.

Handige TIP  BINNENKORT HIER ... NOG EEN VOLGENDE TIP
     
                        
                        

    

  
   Foto's met informatie en links naar recepten

    

      

    

  
*     Wat serveren we hierbij     *
  

Handige TIP  AARDAPPELEN ... PASTA ... RIJST
     

                         Een bijgerecht, hier bedoel ik vooral een gerechtje op basis van aardappelen, pasta of rijst,
                         is niet altijd noodzakelijk, maar maakt je hoofdgerecht wel al iets uitgebreider.
                         Ik persoonlijk serveer liever een tweede soort groenten, dan elke dag een portie aardappelen.
                         Terwijl ik dan aardappelen zelden tweemaal na mekaar op dezelfde manier opdien (gekookte aardappelen,
                         koude aardappelsalade, gebakken aardappelen, aardappelpuree, aardappelen in de pel gekookt,
                         een aardappeltje uit de microgolf en sporadisch ook wel eens frietjes of aardappelkroketten).
                         Maar evenzeer met pasta en rijst kan je ook veel kanten uit.

Handige TIP  BINNENKORT HIER ... NOG EEN VOLGENDE TIP
     
                        
                        

    

  
   Foto's met informatie en links naar recepten

    

   

    

  
*     Afwerking met een simpel sausje mag ook      *
  

Handige TIP  VLUG ... EEN SAUSJE MAKEN
     

                         In de haute cuisine geeft een saus ... net die speciale toets bij de afwerking van een gerecht.
                         Maar bij je dagelijkse kost kan het heel wat eenvoudiger en toch ook wel smaakvol zijn. 
                         Je hoeft de grote chefs niet na te bootsen om een goede saus te maken.  Vergeet een dubbel getrokken
                         bouillon, tot de helft laten inkoken, en alle andere tijdrovende handelingen.  Ik maak een simpel sausje
                         met een smaakmaker die bij het gerechtje past, in een paar minuutjes tijd.

Handige TIP  SMAAKMAKERS ... VOOR SAUSEN
     

                         Bij een simpele saus vertrek ik van het braadvocht van het gebakken vlees dat ik in de pan heb
                         (soms wel wat overtollig vet afgieten voor een gezondere saus en een betere binding van de saus).
                         Als vloeistof gebruik ik ofwel water, ofwel melk, die dan met één of meerdere smaakmakers en kruiden
                         ingedikt worden met ofwel wat bloem, ofwel wat maïzena.
                         Enkele voorbeelden van smaakmakers: mosterd, pickles, tomatenpuree of ketchup, confituur, ...
                         en verse tuinkruiden geven altijd een extra toets aan de saus, maar ook speciale kruidenmengelingen
                         (alle soorten Oosterse of Arabische kruiden en specerijen, ... pikante of zachte, alle soorten curry's, ...,
                         ik breng er van elke reis wel enkele typische mee, maar je kan heel veel ook al hier kopen).

Handige TIP  BINNENKORT HIER ... NOG EEN VOLGENDE TIP
     
                        
                        

    

  
   Foto's met informatie en links naar recepten

    

      

    

  
*     Achteraf kan er misschien nog iets bij     *
  

Handige TIP  HET MENU ... EEN BEETJE UITBREIDEN
     

                         Soms is je menu volledig samengesteld uit een aaneenschakeling van een paar restjes,
                         en dit is niet altijd voldoende voor een volle maaltijd.
                         Een dessertje is hier dan een perfecte oplossing om uw menu af te maken.

Handige TIP  EEN KAASBORDJE ... IS VLUG KLAAR
     

                         Achteraf hoeft niet altijd een zoet dessert te zijn, want een stukje kaas mag ook wel eens. 
                         Dit is dan ook een ideale aanvulling van de maaltijd indien de hoofdschotel klein is,
                         dus  een stuk kaas, of enkele soorten (bewaart toch vrij lang in de koelkast) is steeds
                         een welgekomen meerwaarde als je enkel voor jezelf een maaltijd klaarmaakt.
                         Leg er eventueel nog een paar noten bij (hazelnoten, amandelnoten, walnoten).

Handige TIP  SIMPELWEG ... IETS NA DE MAALTIJD
     

                         Een andere oplossing, indien je maaltijd niet voldoende groot is :
                         een kopje koffie, geef er een gebakje of een stuk chocolade bij,
                         een kop thee, met een paar dadels, vijgen of andere gedroogde vruchten.
                         En daar bovenop brengt zoiets nog meer variatie in uw dagelijks menu.

Handige TIP  EET REGELMATIG ... VERS FRUIT
     

                         Vers fruit is gezond en je kan er vlug een gemakkelijk dessert mee maken,
                         gewoon in zijn geheel opgediend, of samen met een zelfgemaakte yoghurt.
                         Als je meerdere soorten in huis hebt, maak er een fruitsalade mee, in de winter een appeltje in de oven,
                         of zowel in de zomer als in de winter, een ijsje met warme saus van rode vruchten (vers of diepvries).

    

  
   Foto's met informatie en links naar recepten

    

      

    

  

  
   Hier nog meer nuttige tips
  

 

     

  
Meer ideeën, recepten en menu's vind je in volgende rubrieken
     

KOKEN elke dag

Een DAGSCHOTEL voor 1 of 2 personen

KOKEN met restjes

RECEPTEN met restjes

DAGELIJKS KOKEN, eenvoudige bereidingen

HAPJES   -   TAPAS   -   SLAATJES

 

   
ALFABETISCH  overzicht  van  alle  RECEPTEN
   

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina