_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Gegratineerde krab

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

Gegratineerde krab

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

 

 

Voorgerecht

Zeevruchten - Voorgerechten - Hoofdgerechten

1 persoon

 

 BENODIGDHEDEN :

1 verse krab (of eenvoudiger, met een gekookte krab), 1 wortel, 1 ajuin, 50 gr gemalen Emmentaler, 4 cl droge witte wijn, paneermeel, chilipeper, olijfolie.
En voor het koken van de krab: 1 wortel, 1 ajuin, peper en zout.  

T u i n k r u i d e n : 1 teentje look
Voor het koken van de krab: 1 teentje look, tijm, laurier, peterselie

BEREIDING :

Doe in een kookpot voldoende water om de krab in onder te dompelen, de grof gesneden ingrediënten en kruiden voor het koken van de krab er in doen, aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten verder koken.
Leg er nu de krab in en breng opnieuw aan de kook, laat 2 à 3 minuten zachtjes verder koken.  De krab in het kookvocht laten afkoelen.

Haal de scharen en poten van de krab eraf (hou dit apart om er een krabsalade mee te maken, zie afzonderlijk recept) en breek de krab open.  Haal nu de schaal van de krab leeg, verwijder de vliezen en harde delen, al het andere mag je pletten door mekaar mengen.

Ondertussen de fijngesneden look en ajuin samen met de geraspte wortel in wat olijfolie gedurende 5 minuten stoven.  Roer er de wijn door en kruiden met een mespuntje chilipeper.  De pan van het vuur nemen en er dan het geplette krabmengsel doorroeren.  Als laatste er de gemalen kaas onder roeren.
Vul hiermee de schaal van de krab weer op en bestrooi met paneermeel, doe er een paar kleine stukjes boter of enkele druppels vloeibare boter bovenop.

Leg de gevulde krab op een ovenvaste schotel en laat onder de grill bruin kleuren.  Verder nog ongeveer 15 minuten in de oven aan 125°C laten opwarmen.

 

Serveersuggestie :  opdienen met stokbrood of een ovenkoek

Serveersuggestie :  je kan het ook opdienen als hoofdgerecht met aardappelkroketten of aardappelpuree en een groene salade

Variante : je kan de volledige krab met scharen en poten ook verwerken voor twee personen (hierbij vul je dan twee afzonderlijke ovenschaaltjes, want je hebt maar één schaal van de krab)

Wijntip : een fruitige witte wijn (vb. een Chardonnay)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina