_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Sushi

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

Sushi

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

Menu land en streek (Japan)

 

Voorgerecht

Voorgerechten - Rijst - Hapjes - Vis - Japan

36/48 stuks

 

 BENODIGDHEDEN :

500 gr sushirijst, 650 ml water, 6 eetlepels rijstazijn, 4 koffielepels suiker, ˝ koffielepel zout

6 noribladen, 250 gr visfilet in lange reepjes (zalm, tonijn), 1 komkommer, 1 avocado 

Een bamboematje, sojasaus, wasabi en eventueel ingelegde gemberschijfjes, mierikswortel  

BEREIDING :

De rijst een paar keer spoelen en dan laten uitlekken.  Doe de rijst samen met het water in een kookpot (of rijstkoker) en breng langzaam aan de kook.
Laat dan ongeveer 15 ŕ 20 minuten zachtjes verder koken tot het water volledig opgenomen is en de rijst niet te zacht geworden is.

Neem de pot van het vuur en laat de rijst nog een kwartiertje staan afgedekt met een schone doek (maar het lukt ook wel met het deksel van de pot).

Ondertussen doe je de rijstazijn, suiker en zout in een pan en roer goed om.  Verwarm dit lichtjes (mag zeker niet koken) tot de suiker volledig opgelost is.

Laat de rijst dan afkoelen tot die lauw is en giet er dan het mengsel met de rijstazijn over, voorzichtig omscheppen tot het een mooi glazig geheel geworden is.  De rijst is nu klaar voor het maken van zowel sushi als voor het maken van nigiri, of nog andere Japanse versies.

Sushi is een dunne rol met rijst, opgevuld met een paar ingrediënten en nori aan de buitenkant.  Er bestaan echter ook versies zonder nori, en met sesamzaadjes aan de buitenkant.

Snijdt de visfilet in lange reepjes van ongeveer 1 cm dik, de komkommer in reepjes van ˝ cm dik.  Zachtere groenten zoals avocado en tomaat kunnen dan weer iets dikker versneden worden.  Probeer telkens de reepjes zo lang mogelijk te maken, ideaal is 20 cm (de lengte van een noriblaadje).

Leg een noriblaadje helemaal onderaan op het bamboematje (let er op dat de latjes horizontaal liggen).  Leg hier gekookte rijst op (maak vooraf je handen nat, zodat de rijst er niet blijft aankleven) en spreidt die uit over het noriblaadje, niet te dik om de sushi niet te zwaar te maken, en de vulling moet er ook nog bij kunnen.
Laat aan de bovenkant een paar centimeter vrij om de rol bij het oprollen gemakkelijk dicht te kleven.

Leg nu de gekozen vulling op ongeveer een derde van de onderkant, maak de bovenste rand van het noriblaadje vochtig met een beetje water om beter dicht te kleven.

Begin langzaam op te rollen, terwijl je gelijkmatig aandrukt (ook niet te hard, zodat de rijst er niet aan de zijkanten uitkomt).  Op het einde van de rol gaat het bevochtigde strookje nori goed dichtkleven.

Gebruik een vlijmscherp mes voor het versnijden van de sushirol, zodat je weinig druk moet uitoefenen om deze in schijfjes te snijden.  Maak je mes voor elke snede nat om te voorkomen dat de rijst eraan kleeft.
Eerst snijdt je de rol in het midden door, daarna elke helft nog eens in 3 voor dikkere of in 4 voor dunnere sushi.

 

Sushi kan je eten met eetstokjes, maar mag ook met de hand gegeten worden.

 

Serveersuggestie :  als onderdeel van een Japans menu, opdienen met een schaaltje sojasaus en een beetje wasabi

Variante : je kan sushi ook zonder vis klaarmaken, vb. met tomaat en komkommer, omelet en avocado

Variante : je kan eventueel ook een klein beetje mierikswortel over de reepjes vis of groenten wrijven

Wijntip : rijstwijn (saké)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina