_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Vol-au-vent met kip

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

 

 Dagschotel januari

 Mijn menu in foto's

 

Hoofdgerecht

Hoofdgerechten - Gevogelte - Voorgerechten - België

4 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

1 soepkip (maar kan ook met afzonderlijke kippendelen zoals 750 gr kippenbouten of 500 gr kippenfilet), 300 gr gehakt (gemengd varken-rund), 400 gr champignons, olijfolie, 1 ajuin, een tak selder, sap van ½ citroen, 75 gr boter, 75 gr bloem, ¼ l melk, 1 bouillonblokje van kip, peper en zout.

BEREIDING :

De kip in stukken verdelen en in een kookpot leggen.  Giet er 2 liter water over en voeg het bouillonblokje, de grof gesneden ajuin en de tak selder toe.  Breng aan de kook en laat de soepkip gedurende 1½ uur zachtjes garen (kippenbouten gedurende 40 minuten, kippenfilet gedurende 30 minuten).  Laat de kip afkoelen in de bouillon.

De kip uit de bouillon halen, de bouillon door een zeef gieten en apart zetten.  Het vel van de kip verwijderen en het vlees van de beenderen halen.  Grotere stukken versnijden in blokjes.  Doe het vlees dan terug in de kookpot.

Kleine bolletjes maken van het gehakt, de boter smelten in een grote braadpan en hierin de gehaktballetjes gaar bakken.  Het gebakken vlees uit de pan halen en bij het kippenvlees voegen.

De champignons in stukken snijden.  Wat olijfolie opwarmen en hierin de champignons doen, kruiden met peper en zout, en er het citroensap doorroeren.  Als ze gaar zijn de champignons bij het vlees doen.

Het bakvet van de gehaktballetjes verder gebruiken om de saus te maken.  Er de bloem doorroeren, en dan het braadvocht van de champignons en de melk er doorroeren.  Verder bouillon bijdoen tot de gewenste dikte (de rest van de bouillon kan later gebruikt worden voor een stevige roomsoep).

De saus over het vleesmengsel gieten en goed omroeren zodat alles gelijkmatig verdeeld wordt.  Op een zacht vuurtje opwarmen om op te dienen.

 

Serveersuggestie :  opdienen met aardappelpuree of met frietjes en een toefje tuinkers

Variante : je kan er ook koninginnehapjes mee maken (bladerdeeggebakje opvullen met vol-au-vent) als voorgerecht

Wijntip : een droge rosé (vb. rosé van pinot noir)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina