_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Zelf yoghurt maken

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

 Dagschotel januari

 Dagschotel maart

Dagschotel mei

 

Nagerecht

Zuivelproducten - Nagerechten - Eenvoudig

5 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

1 liter melk (halfvolle of volle), 2 dl yoghurt (met levende fermenten), 6 potjes van 2 dl met deksel (mag ook een ander formaat zijn, als totaal 1,2 liter is)

Je kan ook meer of minder yoghurt maken, maar ik gebruik altijd minimum 1 deel yoghurt met 7 delen melk en maximum 1 deel yoghurt met 5 delen melk.

BEREIDING :

Eerste methode (zonder yoghurtmachine):

Neem een kookpot, de potjes en dekseltjes, zorg dat deze goed schoon zijn.

Verwarm nu de melk in de kookpot tot 40C en roer er dan de yoghurt met levende fermenten door.

Doe dit mengsel in de potjes en sluit ze af.  Zet gedurende 4 uur (maar mag ook een paar uur langer zijn) op een plek waar de temperatuur 34 42 C blijft

- dit kan ook goed in een elektrische oven, als je deze op de minimale temperatuur inschakelt

- de thermometer erbij leggen om af en toe de temperatuur te controleren

- voor een dikkere yoghurt kan je er wat melkpoeder bijdoen

Daarna de yoghurt in de koelkast zetten om af te koelen en verder te bewaren.

 

Tweede methode (met yoghurtmachine):

Als je een yoghurt toestel gebruikt, hoef je de melk niet vooraf op te warmen.

De levende yoghurt goed mengen met de koude melk, doe dit mengsel in de potjes en sluit ze af.

Zet de potjes in de yoghurtmachine voor de bereiding, minimum 4 uur (maar mag ook een paar uur langer zijn).

 

Dit is een natuuryoghurt, zonder toevoeging van suiker, je kan deze dan gebruiken in allerlei toepassingen en gerechten.

Je kan steeds een potje yoghurt overhouden voor een nieuwe bereiding, indien je na lange tijd hergebruiken merkt dat de yoghurt minder dik wordt, dan koop je beter een verse pot levende yoghurt om de cyclus te herbeginnen.

 

Variante : er zijn heel wat mogelijkheden om er smaak- en zoetstoffen aan toe te voegen: - witte suiker of rietsuiker door de melk roeren (100 gr per liter)  - vruchtenconfituur op de bodem van de potjes doen - honing door de melk mengen - ... - of volgens eigen smaak en inspiratie.  Als je er smaak- en zoetstoffen aan toevoegt kan het zijn dat de yoghurt iets minder dik wordt.

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina