_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Zelfgemaakte mayonaise

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

Zelfgemaakte mayonaise

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

 

 

Saus

Sausen - Eenvoudig

X personen

 

 BENODIGDHEDEN :

Voor ongeveer ½ liter mayonaise: 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels azijn, 1 eierdooier, 400 ml olie  (zonnebloem-, maļs- of arachideolie), eventueel wat peper en zout.   

De staafmixer met het ronde schijfje (gebruik hier geen mes).  

BEREIDING :

Doe de eierdooier, de mosterd en eventueel peper en zout in een maatbeker (voldoende groot zodat de staafmixer erin kan, voldoende hoog zodat er 500 ml mayonaise in kan - ik doe dit dan in een glazen bokaal, om gemakkelijk afgedekt te bewaren).

Giet er nu voorzichtig de volledige hoeveelheid olie bij (zorg dat alle andere ingrediėnten op de bodem blijven).

Zet de staafmixer op de bodem van de beker en start het mixen.  Onmiddellijk komt er witte mayonaise rondom het mes, dan trek je de staafmixer langzaam naar omhoog, zodat de witte mayonaise ook steeds hoger komt.  Vooral niet te vlug omhoog gaan, en ondertussen af en toe eens terug naar de bodem gaan, zodat alle olie onder de mayonaise gemengd wordt.

Eens volledig boven, voeg de azijn toe en ga dan nog een paar keer met de staafmixer terug naar beneden en omhoog.

Tip: om goed te lukken is het best dat zowel de azijn als de olie op kamertemperatuur zijn.

 

Serveersuggestie :  bij sla, witloof, frietjes, ... of als basis voor veel andere koude sausjes

Variante : je kan de olie naar eigen smaak ook mengen met olijfolie

Variante : citroensap gebruiken in plaats van de azijn

Variante : je mag ook het volledige ei gebruiken, maar ik hou het eiwit meestal afzonderlijk om een stuk vis of vlees te panneren

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina