_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Bouillabaisse
BENODIGDHEDEN
: 1,2
kg visfilet (van de grootste verscheidenheid, zoals schelvis, roodbaars,
heilbot, victoriabaars, kabeljauw, …), 1,5 kg schelpdieren (vb 1 kg mosselen,
500 gr venusschelpen, …), 6 gamba’s (eventueel vervangen door 300 gr grote
ongepelde garnalen), 1 kleine venkel, 3 ajuinen, 3 teentjes look, wit van 2
preien, 3 tomaten, peterselie, olijfolie, peper en zout, tijm, laurier, 3
middelgrote aardappelen, 1 doosje saffraan, 1 l visbouillon + 1 l water, 1
blokje visbouillon, cayennepeper, 2 soeplpl tomatenpuree. BEREIDING
: De
prei, venkel en ui in grote stukken snijden; de tomaten pellen, ontpitten en in
stukken snijden, de aardappelen in blokjes snijden, de look fijn snijden.
Dit alles mengen met de peterselie, laurier en tijm, en overgieten met 1 dl
olijfolie. Enkele uren afgedekt op een koele plaats laten staan. De
visbouillon en het water over de groenten gieten, kruiden met peper en zout, het
bouillonblokje, saffraan en cayennepeper. Dit aan de kook brengen en 15
minuten zachtjes laten verder koken. Ondertussen
de vis spoelen en in stukken verdelen. Deze bovenop de groenten leggen en
kruiden met peper en zout. De mosselen en andere schelpdieren er bovenop
leggen. Opnieuw aan de kook brengen en 15 minuten laten sudderen. Laat
ondertussen de gamba’s bakken in wat olijfolie, kruiden met peper en zout. Schep
de schelpen, stukken vis en groenten in een grote verwarmde schaal. Leg de
gamba’s er bovenop en giet er de vissoep bij (als de schaal te klein is, doe
de rest van de vissoep in een soepterrine). Dien
alles samen op met stokbrood. Geef er lookbrood en rouille bij. Wijntip :
Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |