_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Gravad Lax

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

Menu degustatie

 

Voorgerecht

Vis - Voorgerechten - Sausen - Tuinkruiden - Zweden

8 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

2 zalmfilets met vel (elk ongeveer 400 gr), 100 gr grof zeezout, 60 gr suiker,  1 eetlepel grof gemalen peperkorrels 

T u i n k r u i d e n :  een flinke tak dille 

Voor de saus: 2 eetlepels Dijon mosterd, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 eetlepel suiker, 8 eetlepels zonnebloemolie   

T u i n k r u i d e n :  1 eetlepel fijngehakte dille

BEREIDING :

Spoel de zalmfilets in koud water en dep droog met keukenpapier.

Hak de dille fijn en meng met het zeezout, de suiker en de gekneusde peper.

Leg een zalmfilet met het vel naar beneden op een stuk plasticfolie.  Verdeel hierover het zoutmengsel en leg hierop de tweede zalmfilet met het vel naar boven.  Druk goed aan en sluit de folie rond de vis.  Wikkel het geheel nog tweemaal in een plasticfolie.
Leg het zalmpakket in een stenen schaal en leg er een kleine snijplank bovenop.  Verzwaar de snijplank met gewichten en zet de schaal in de koelkast.

Laat deze nu minimum 36 uur en maximum 48  uur marineren, hierbij elke 12 uur het pakketje vis omkeren, zodat beide stukken om de beurt in het vocht komen te liggen.

Neem de zalm uit de verpakking en wrijf schoon met keukenpapier.  Snijd de gravad lax met een scherp mes in dunne plakken en serveer met een dille-mosterdsaus.

De saus: meng de mosterd, de azijn en de suiker goed door mekaar.  Klop er beetje bij beetje de olie door zodat je een gebonden sausje bekomt.  Roer er dan de fijngehakte dille door.

 

Serveersuggestie :  de zalm serveren met de saus en geroosterd brood

Wijntip : een droge witte wijn (vb een Muscadet sur Lie)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina