_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Nigiri

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

Nigiri

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

Menu land en streek (Japan)

 

Voorgerecht

Voorgerechten - Rijst - Hapjes - Vis - Japan

36/48 stuks

 

 BENODIGDHEDEN :

500 gr sushirijst, 650 ml water, 6 eetlepels rijstazijn, 4 koffielepels suiker, ½ koffielepel zout

300 gr beleg: verse of gerookte zalm, omelet, gekookte scampi, ... en eventueel een noriblaadje om vast te  houden

Een nigirivormpje, sojasaus, wasabi en eventueel ingelegde gemberschijfjes, mierikswortel  

BEREIDING :

De rijst een paar keer spoelen en dan laten uitlekken.  Doe de rijst samen met het water in een kookpot (of rijstkoker) en breng langzaam aan de kook.
Laat dan ongeveer 15 à 20 minuten zachtjes verder koken tot het water volledig opgenomen is en de rijst niet te zacht geworden is.

Neem de pot van het vuur en laat de rijst nog een kwartiertje staan afgedekt met een schone doek (maar het lukt ook wel met het deksel van de pot).

Ondertussen doe je de rijstazijn, suiker en zout in een pan en roer goed om.  Verwarm dit lichtjes (mag zeker niet koken) tot de suiker volledig opgelost is.

Laat de rijst dan afkoelen tot die lauw is en giet er dan het mengsel met de rijstazijn over, voorzichtig omscheppen tot het een mooi glazig geheel geworden is.  De rijst is nu klaar voor het maken van zowel sushi als voor het maken van nigiri, of nog andere Japanse versies.

Nigiri is een blokje rijst met daarop één ingrediënt.

Snijdt alle ingrediënten in stukken waarmee je de rijstblokjes volledig kunt bedekken.

Maak je handen nat en vul het nigirivormpje op met rijst, dan stevig aandrukken met het dekseltje (dit kan ook met een soeplepel en met de hand gemaakt worden, maar vraagt iets meer werk).
Maak de rijstblokjes los en beleg met één van de ingrediënten.  Bij sommige ingrediënten kan je beter een dun reepje nori erom heen doen, om deze beter vast te houden (of ook ter versiering).

 

Serveersuggestie :  opdienen met een schaaltje sojasaus, wasabipasta en ingelegde gemberschijfjes

Variante : je kan zelf nog vele andere ingrediënten bedenken om er bovenop te leggen

Wijntip : rijstwijn (saké)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina