_____________________________________________________________________________________________________________________________________
GUIDO DE VLIEGHER
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Nigiri
BENODIGDHEDEN
:
500 gr sushirijst, 650 ml water, 6 eetlepels rijstazijn, 4
koffielepels suiker,
½ koffielepel
zout
300 gr beleg: verse of gerookte zalm, omelet, gekookte
scampi, ... en eventueel een noriblaadje om vast te houden
Een nigirivormpje,
sojasaus, wasabi en eventueel ingelegde gemberschijfjes, mierikswortel
BEREIDING
:
De rijst een paar keer spoelen en dan laten
uitlekken. Doe de rijst samen met het water in een kookpot (of rijstkoker)
en breng langzaam aan de kook.
Laat dan ongeveer 15 à 20 minuten zachtjes verder koken tot het water volledig
opgenomen is en de rijst niet te zacht geworden is.
Neem de pot van het vuur en laat de rijst nog een
kwartiertje staan afgedekt met een schone doek (maar het lukt ook wel
met het deksel van de pot).
Ondertussen doe je de rijstazijn, suiker en zout in een
pan en roer goed om. Verwarm dit lichtjes (mag zeker niet koken)
tot de suiker volledig opgelost is.
Laat de rijst dan afkoelen tot die lauw is en giet er dan
het mengsel met de rijstazijn over, voorzichtig omscheppen tot het een
mooi glazig geheel geworden is. De rijst is nu klaar voor het
maken van zowel sushi als voor het maken van nigiri, of nog andere
Japanse versies.
Nigiri is een blokje rijst met daarop één ingrediënt.
Snijdt alle ingrediënten in stukken waarmee je de rijstblokjes volledig
kunt bedekken.
Maak je handen nat en vul het nigirivormpje op met rijst, dan stevig
aandrukken met het dekseltje (dit kan ook met een soeplepel en met de
hand gemaakt worden, maar vraagt iets meer werk).
Maak de rijstblokjes los en beleg met één van de ingrediënten. Bij
sommige ingrediënten kan je beter een dun reepje nori erom heen doen, om
deze beter vast te houden (of ook ter versiering).
Serveersuggestie
: opdienen met een
schaaltje sojasaus, wasabipasta en ingelegde gemberschijfjes
Variante
: je kan zelf nog
vele andere ingrediënten bedenken om er bovenop te leggen
Wijntip
:
rijstwijn (saké)
Home Page
<<
www.guidodevliegher.be >>
Startpagina
|