_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Chinese Fondue  (Hotpot)

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

Chinese fondue / Hotpot

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

Menu koken aan tafel

 

Hoofdgerecht

 Vis - Vlees - Gevogelte - Hoofdgerechten - Koken aan tafel - China

4 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

600 gr visfilet (2 of 3 soorten, vb. kabeljauw, heilbot, zeewolf, tarbot, zalm, tong, ...), 12 grote scampi gepeld, 400 gr kipfilet, 400 gr kalfsfilet, 250 gr sojascheuten, 250 gr Chinese kool, 250 gr oesterzwammen (of andere paddestoelen), 1 bosje lente-uitjes, 250 gr mihoen, sla, 1 ajuin, peper en zout.

1,5 l kippenbouillon (karkassen van kip, 1 wortel, 1 ajuin, 2 teentjes look, een stuk gember, chilipeper, oestersaus, een takje tijm, korianderzaadjes, lavas of selder), eventueel een koffielepel garnalenpasta om nog meer smaak in de bouillon te brengen.

Enkele oosterse sausjes: sojasaus, sambal oelek, zoetzure saus, kerriesaus, ...

BEREIDING :

Maak de kippenbouillon door alle ingrediënten met 2 liter water gedurende 1½ uur te laten sudderen op een zacht vuurtje (deze mag licht pikant smaken).  De bouillon zeven (eventueel de garnalen pasta toevoegen) en in een Chinese fonduepot doen (metalen pot met schoorsteen in het midden) of in een aardewerken kom die op een brandertje gezet wordt.

De visfilet spoelen in koud water, droogdeppen en in stukken snijden van ongeveer 3 cm.  De kipfilet en kalfsfilet in plakjes snijden van ongeveer ½ cm dik.

De sojascheuten spoelen, de Chinese kool in reepjes snijden en spoelen, de grote oesterzwammen ook in repen snijden (of de champignons in stukken), de lente-uitjes spoelen en in grove stukken snijden, de ajuin in ringen snijden.

Spoel enkele bladen sla en leg deze open op een grote schaal (of 2 kleinere schalen, voor vlees en vis apart).  Schik hierop de vis, scampi en het vlees in rijen naast mekaar en leg er de ringen ajuin bovenop.  Dit net voor het opdienen bestrooien met wat peper en zout.

De mihoen in kokend water laten weken, volgens de aanwijzingen op de verpakking.  Laat uitlekken en in een stenen kom doen.  De mihoen warm houden op een schotelwarmer.

Alle groenten in aparte schaaltjes doen en samen met de mihoen, het vlees, de vis, en de sausjes op tafel zetten.

Als de bouillon in het fonduestel begint te pruttelen (niet hard laten koken) kan de maaltijd beginnen.  Voorzie voor iedere persoon een schepnetje, waarin een stukje vis, vlees, oesterzwam, lente-ui, gedurende korte tijd in de bouillon gekookt worden.

Ondertussen een handjevol sojascheuten en Chinese kool in de bouillon doen.  Voorzie een lepel en vork of een tang om groenten te scheppen.  Je kan eveneens een blaadje sla en een stuk ajuin in de bouillon meekoken.
Iedereen brengt sausjes op zijn bord naar eigen smaak.

 

Serveersuggestie : na de maaltijd wordt, volgens Chinese traditie, de bouillon in kommetjes verdeeld en uitgedronken 

Wijntip : een droge witte wijn (vb. een Zuid-Afrikaanse Chénin Blanc of een Duitse Frankenwein)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina