_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Zeevruchtensoep

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

 

 

Soep / Voorgerecht

Zeevruchten - Vis - Soepen - Voorgerechten - Tuinkruiden

8 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

6 dl visbouillon :  van visgraten en viskoppen, 1 ajuin, het groen van 1 prei
T u i n k r u i d e n :  2 teentjes look,
een takje tijm, 1 laurierblad

2 kg grote mosselen, enkele takken selder, 1 ajuin, 2 eetlepels olijfolie, 2 dl water, 2 dl droge witte wijn, 1 doosje saffraan
T u i n k r u i d e n :  2 teentjes look, peterseliestengels, enkele korianderzaadjes

8 Sint-Jakobsvruchten, 8 tongrolletjes, 8 stukjes visfilet (300 gr van bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, zeewolf, of andere vaste vis), 2 wortelen, het wit van 1 prei, venkel, 4 dl gecondenseerde melk, peper en zout
T u i n k r u i d e n :  chilipeper, 1 eetlepel fijngehakte peterselieblaadjes

BEREIDING :

De visbouillon: de groenten in grove stukken snijden, samen met de tuinkruiden, de visgraten en viskoppen in een kookpot doen en het water erover gieten.  Langzaam aan de kook brengen en dan verder gedurende uur op een zacht vuurtje laten trekken.  De visbouillon door een puntzeef gieten en hierbij met een lepel door de zeef duwen.

De mosselen: de olijfolie opwarmen in de mosselpot en hierin de fijngesneden groenten en tuinkruiden eventjes aanbakken.  De mosselen, water, wijn en saffraan toevoegen en aan de kook brengen.  De mosselen gaar koken, hierbij enkele keren opschudden zodat de open schelpen boven komen en de gesloten schelpen onderaan nog wat verder koken.
Het kookvocht van de mosselen door een zeef gieten en opvangen (er is ongeveer 6 dl nodig voor de soep).  De mosselen laten afkoelen en dan uit de schelpen halen, er een beetje kookvocht overgieten  en dan afdekken zodat ze niet gaan uitdrogen).

De soep: de wortel, prei en venkel in kleine blokjes snijden.  In een kookpot doen, de visbouillon en het kookvocht van de mosselen erbij gieten en aan de kook brengen, gedurende 15 minuten zachtjes laten koken.
De vis en Sint-Jakobsvruchten daarna ook in de bouillon doen en nog 15 minuten pocheren (niet meer laten koken).  Doe er dan de mosselen bij en roer er voorzichtig de gecondenseerde melk door.  Op smaak brengen met chilipeper, peper en zout.  Afwerken met de peterselie.

 

Serveersuggestie :  opdienen met lookbroodjes

Variante : de saffraan vervangen door een flinke tak koriander en dan kokosmelk gebruiken i.p.v. gecondenseerde melk

Wijntip : een droge witte wijn (vb. Sauvignon Blanc of Chardonnay)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina