_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Rode bieten soep - Borsjtsj

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

Borsjtsj / rode bietensoep

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

Menu land en streek (Rusland)

 Een "Specialleke"

 

Soep

Groenten - Soepen - Tuinkruiden - Vegetarisch - Rusland

8 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

Voor de bouillon:  Ĺ kg soepvlees met been, 1 ajuin, een mespuntje chilipeper, 2 liter water, peper en zout

Voor de soep: 1 kg rode bieten (geschild), 2 ajuinen, 6 eetlepels citroensap, 2 eetlepels suiker, 40 gr boter, 2 bouillonblokjes van rund, peper en zout

Zure room voor het afwerken van de soep.

T u i n k r u i d e n :   2 teentjes look, 2 blaadjes laurier, een flinke tak oregano (of gedroogde oregano), verse stengels van dille (of gedroogde dille)

BEREIDING :

Doe alle ingrediŽnten voor de bouillon in een kookpot en overgiet met het water.  De gehalveerde teentjes look, laurier en oregano toevoegen, kruiden met peper en zout.  Breng aan de kook en laat de bouillon dan zachtjes trekken gedurende 2 uur.  Doe de bouillon door een zeef.

De ajuin in 4 snijden en dan elk stuk in dunne schijfjes.  Gedurende 15 minuten laten sudderen in de boter, tot de ajuin glazig wordt.

Ondertussen de rode bieten in julienne snijden (lange strookjes van ongeveer 3 mm dik).

Doe ze dan in de kookpot bij de ajuin, overgiet met 1 liter bouillon.  Het citroensap, de suiker, fijngesneden dille en de bouillonblokjes erbij doen.  Aan de kook brengen en dan 30 minuten op een zacht vuurtje laten garen.  Eventueel nog wat op smaak brengen met peper en zout.

 

Serveersuggestie :  opdienen met een lepel zure room in ieder bord

Variante : voor borsjtsj van Moskou wat vlees toevoegen (stukjes soepvlees, gebakken worst of ham) 

Variante : voor vegetarische borsjtsj een bouillon van paddestoelen gebruiken

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina