_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Rode bieten soep - Borsjtsj
BENODIGDHEDEN
: Voor de bouillon: ½ kg soepvlees met been, 1 ajuin, een mespuntje chilipeper, 2 liter water, peper en zout Voor de soep: 1 kg rode bieten (geschild), 2 ajuinen, 6 eetlepels citroensap, 2 eetlepels suiker, 40 gr boter, 2 bouillonblokjes van rund, peper en zout Zure room voor het afwerken van de soep. T u i n k r u i d e n : 2 teentjes look, 2 blaadjes laurier, een flinke tak oregano (of gedroogde oregano), verse stengels van dille (of gedroogde dille) BEREIDING
: Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een kookpot en overgiet met het water. De gehalveerde teentjes look, laurier en oregano toevoegen, kruiden met peper en zout. Breng aan de kook en laat de bouillon dan zachtjes trekken gedurende 2 uur. Doe de bouillon door een zeef. De ajuin in 4 snijden en dan elk stuk in dunne schijfjes. Gedurende 15 minuten laten sudderen in de boter, tot de ajuin glazig wordt. Ondertussen de rode bieten in julienne snijden (lange strookjes van ongeveer 3 mm dik). Doe
ze dan in de kookpot bij de ajuin, overgiet met 1 liter bouillon. Het
citroensap, de suiker, fijngesneden dille en de bouillonblokjes erbij
doen. Aan de kook brengen en dan 30 minuten op een zacht vuurtje laten
garen. Eventueel nog wat op smaak brengen met peper en zout. Serveersuggestie : opdienen met een lepel zure room in ieder bord Variante : voor borsjtsj van Moskou wat vlees toevoegen (stukjes soepvlees, gebakken worst of ham) Variante : voor vegetarische borsjtsj een bouillon van paddestoelen gebruiken
Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |