_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Chinese visfondue (Hotpot)
BENODIGDHEDEN
: 1,2 kg visfilet (verschillende soorten, vb. kabeljauw, heilbot, zeewolf, tarbot, zalm, tong, ...), 12 grote scampi gepeld, 250 gr sojascheuten, 250 gr Chinese kool, 250 gr oesterzwammen (of andere paddestoelen), 1 bosje lente-uitjes, 250 gr mihoen, sla, 1 ajuin, peper en zout. 1,5 l visbouillon (koppen en graten van vis, 1 wortel, 1 ajuin, 2 teentjes look, een stuk gember, chilipeper, oestersaus, een takje tijm, korianderzaadjes, lavas of selder), eventueel een koffielepel garnalenpasta om nog meer smaak in de bouillon te brengen. Enkele oosterse sausjes: sojasaus, sambal oelek, zoetzure saus, kerriesaus, ... BEREIDING
: Maak de visbouillon door alle ingrediënten met 2 liter water gedurende 1½ uur te laten sudderen op een zacht vuurtje (deze mag licht pikant smaken). De bouillon zeven (eventueel de garnalen pasta toevoegen) en in een Chinese fonduepot doen (metalen pot met schoorsteen in het midden) of in een aardewerken kom die op een brandertje gezet wordt. De visfilet spoelen in koud water, droogdeppen en in stukken snijden van ongeveer 3 cm. De sojascheuten spoelen, de Chinese kool in reepjes snijden en spoelen, de grote oesterzwammen ook in repen snijden (of de champignons in stukken), de lente-uitjes spoelen en in grove stukken snijden, de ajuin in ringen snijden. Spoel enkele bladen sla en leg deze open op een grote schaal (of op een paar kleinere schalen). Schik hierop de vis en scampi in rijen naast mekaar en leg er de ringen ajuin bovenop. Dit net voor het opdienen bestrooien met wat peper en zout. De mihoen in kokend water laten weken, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat uitlekken en in een stenen kom doen. De mihoen warm houden op een schotelwarmer. Alle groenten in aparte schaaltjes doen en samen met de mihoen, het vlees, de vis, en de sausjes op tafel zetten. Als de bouillon in het fonduestel begint te pruttelen (niet hard laten koken) kan de maaltijd beginnen. Voorzie voor iedere persoon een schepnetje, waarin een stukje vis, oesterzwam, lente-ui, gedurende korte tijd in de bouillon gekookt worden. Ondertussen
een handjevol sojascheuten en Chinese kool in de bouillon doen. Voorzie
een lepel en vork of een tang om groenten te scheppen. Je kan eveneens een
blaadje sla en een stuk ajuin in de bouillon meekoken. Serveersuggestie
:
Variante : je kan een deel van de vis vervangen door een kom mosselen, om ook in de bouillon te garen Variante
: je kan een deel van de vis vooraf ook marineren Wijntip :
Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |