_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Couscous 'Royal'
BENODIGDHEDEN
: 800
gr lamsvlees om te stoven (bout of andere stukken), 800 gr lamsvlees om te
bakken (brochettes, koteletjes of boutsneden), 8 merguez-worsten 2
uien, 4 teentjes look, 6 à 10 wortelen, 1 kleine courgette, 1 aubergine, 1
groene en 1 rode paprika, ½ l tomatenblokjes, enkele selderstengels, 1 klein
blik kikkererwten, ½ koffielpl gedroogde Spaanse peper, 1 koffielpl
paprikapoeder, 2 koffielpl ras el hanout, olijfolie en boter, peper en zout. Zoete
saus van 2 uien, 200 gr gele rozijnen, snuifje kaneel, 120 gr suiker, 150 ml
water, olijfolie. Pikante
chilisaus van 1 grote ui, 1 teentje look, ¼ l tomatenblokjes met kruiden, ½
koffielpl gedroogde Spaanse peper, olijfolie, marjolein, tijm, rozemarijn, peper
en zout. 1
kg couscous, 1 liter warm water, 100 gr boter. BEREIDING
: Snijd
het lamsvlees om te stoven in 8 of meer stukken, verhit de olijfolie met een
beetje boter en bak hierin het vlees 5 minuten op hoog vuur. Snijd de uien en look in grove stukken en laat nog 5 minuten met het vlees meebakken. Doe er dan de tomatenblokjes bij, giet er 2 liter warm water over en breng aan de kook. Laat dit een uur verder sudderen op een laag vuurtje.
Snijd ondertussen alle groenten in grove
stukken en doe ze ook in de pan.
Kruiden met peper, zout, paprikapoeder ras el hanout en de Spaanse peper. Laat dit alles
nog 45 minuten rustig verder stoven. Maak
de zoete saus : de uien in de lengte in reepjes snijden. Doe deze in een
pannetje met wat olijfolie en bak op een hoog vuur tot de uien bruin kleuren.
Doe de rozijnen, kaneel en suiker erbij, giet er het water over en breng aan de
kook. Zet het vuur laag en laat met deksel op de pan 45 minuten pruttelen. Maak
de pikante chilisaus : de ui en look in fijne stukjes snijden, even laten stoven
in de olijfolie. Doe er de tomatenblokjes en alle kruiden bij, breng op
smaak met peper en zout. Laat met deksel op de pan gedurende 15 minuten
zachtjes sudderen. Stoom
de couscous : de couscous in een grote kom met het warm water omroeren en er de
boter onder mengen. Laat dit 7 minuten zwellen. Doe het in het
vergiet van de couscouspan (of in een zeef) en laat de laatste 20 minuten stomen
boven de pot met groenten. Bak
ondertussen het lamsvlees rosé (brochettes, koteletjes of boutsneden) en de
merguez-worsten bruin bakken. Leg
het vlees op een schaal en zet op een schotelwarmer op tafel. Wijntip :
Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |