_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Tuinkruiden * Salie *
BESCHRIJVING. Salie is oorspronkelijk een mediterane plant en groeit het best op droge grond in volle zon. Het is een winterharde bladhoudende struik, die tot 60 cm hoog wordt. Jaarlijks bijsnoeien is goed om meer jonge scheuten te krijgen. De grijsgroene bladeren zijn fluweelachtig, de plant bloeit in juni en juli met buisvormige violetblauwe bloemen. In de keuken worden steeds verse jonge bladeren gebruikt (je kan salie wel drogen, maar hij krijgt dan een scherpe en muffe smaak).
GEBRUIK. Salie heeft een krachtig aroma en een dominante smaak, gebruik het dus met mate. Het kruid helpt bij de vertering van vettig voedsel. De smaak combineert goed met vette vleessoorten (varkensvlees, gans, ...), voor vullingen ervan en in de sauzen erbij. In de Griekse en Turkse keuken wordt salie verwerkt in bereidingen met gehakt en in stoofschotels van vlees en gevogelte. De Italianen gebruiken het bij lever en bij kalfsvlees (saltimbocca a la romana). Jonge verse salieblaadjes in boter gestoofd smaken heerlijk bij kalfs- en varkensvlees of bij vis. Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |