_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Varkenstong met tomaten-saliesaus

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

 

 

Hoofdgerecht

Vlees  - Hoofdgerechten - Sausen - Tuinkruiden - Eenvoudig

2 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

2 varkenstongen, 1 ajuin, peper en zout

T u i n k r u i d e n :  1 teentje look, een takje tijm, een laurierblad, een klein takje rozemarijn

Voor de saus:  2 dl tomatenblokjes uit blik, 1 dl droge witte wijn, 4 eetlepels olijfolie, peper en zout

T u i n k r u i d e n :  1 teentje look, 2 sjalotjes, 8 flinke blaadjes verse salie

BEREIDING :

Leg de varkenstongen in een kookpot en overgiet met water tot deze bijna onder staan.  De ajuin en look in stukken snijden, toevoegen samen met de tijm, laurier,rozemarijn, en kruiden met peper en zout.
Breng dit aan de kook en laat met deksel op de pot minimum 1½ uur, maar beter 2 uur, zachtjes koken.

Ondertussen de saus maken: verhit de olijfolie en bak hierin de fijngesneden sjalotjes en look gedurende enkele minuten, af en toe roeren, en niet bruin laten worden.  Blussen met de witte wijn, de grof gesneden salie toevoegen en aan de kook brengen.
De tomatenblokjes erbij doen en kruiden met peper en zout.  Als het kookt, deksel op de pan zetten en ongeveer 15 minuten laten sudderen.

Haal de tong uit de kookpot en snij in de lengte middendoor, pel de warme stukken tong en leg opnieuw in de bouillon om warm te houden.
De saus verdelen over 2 (verwarmde) borden en hierin de stukken varkenstong leggen.    

Serveersuggestie :  geef er een paar roosjes bloemkool bij, smaakt het best met aardappelpuree

Variante : je kan de gepelde varkenstong ook in dikke plakken snijden en ze warm houden in de saus om op te dienen

Variante : varkenstongetjes zijn ook lekker met een Madeirasaus (tomatensaus met champignons en Madeira)

Extraatje :  met de gezeefde bouillon kan je een heel lekkere erwtensoep maken

Wijntip : een fruitige rode wijn (vb. een lichte Merlot)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina