_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Coq au vin

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

 

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

Menu feestelijk

Menu land en streek (Frankrijk - Loire)

 

 

Hoofdgerecht

Gevogelte - Hoofdgerecht - Stoofpotje - Tuinkruiden - Frankrijk

4 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

 4 kippenbouten, 1 hele kippenfilet, 300 gr worteltjes, 1 ui, 2 teentjes look, 4 eetlepels olijfolie, peper en zout, 200 gr gezouten spekblokjes, 2 eetlepels maïzena, ½ l rode wijn, ½ bouillonblokje van kip, 250 gr kleine sjalotjes, 1 eetlepel boter, 250 gr champignons.

T u i n k r u i d e n :  een flinke tak tijm, enkele laurierblaadjes, peterselie

BEREIDING :

Ontvel de kippenbouten, snij iedere bout in 2 stukken en de kippenfilet in 4 stukken.  
Schil de wortelen met een dunschiller en snijd ze in grove stukken.
Pel de ui en de knoflook, en snijd ze fijn.

Verhit de olijfolie in een gietijzeren pot en bak hierin de stukken kip rondom bruin.  Bestrooi met peper en zout.  Haal het vlees uit de pot en leg ze op een bord. 

Bak de spekblokjes enkele minuten in het overgebleven vet, voeg de ajuin en look toe en bak nog even verder.  De wortelen toevoegen en overgieten met de wijn.  Doe het bouillonblokje, de tijm, de laurier en enkele takjes peterselie in de pot en leg de stukken vlees er terug in.

Breng het geheel aan de kook en laat dan 40 minuten verder stoven op een zacht vuurtje.

Ondertussen de sjalotten in de boter rondom bruin bakken, deze in de pot doen en nog eens 10 minuten laten verder sudderen.  De champignons in dezelfde pan van de sjalotten gedurende 5 minuten al roerend bakken.

Haal de stukken kip uit de pot en leg ze in een verwarmde stenen schaal (verwijder de takjes tijm en laurier uit de saus) .  Schep de champignons in de pot en breng de saus op dikte met de maïzena gebroken in wat water.

Laat nog even doorkoken en giet de saus over het vlees.  Bestrooi met fijngehakte peterselie.

 

Serveersuggestie :  opdienen  met aardappelpuree, aardappelkroketjes of rösti

Variante : met een droge witte wijn in plaats van rode, vervang dan het gezouten spek door gerookt spek 

Wijntip : dezelfde wijn als deze gebruikt in het  gerecht (vb. een Bourgogne of een jonge Bordeaux)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina