_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Crème brulée
BENODIGDHEDEN
: 6 dl room, 6 eierdooiers, 80 gr suiker, 2 vanillestokjes. Bruine suiker om af te werken. BEREIDING
: De vanillestokjes in de lengte middendoor snijden en samen met de room in een kookpot doen. Goed loskloppen om de vanille los te maken in de gehalveerde stokjes. Breng tot bij het kookpunt en laat dit mengsel gedurende 15 minuten rusten om de smaken goed te vermengen. De vanillestokjes uit de pot nemen, en ze hierbij tegen de rand schrapen om alle vanille in de room te mengen. De eierdooiers en de suiker mengen en zeer schuimig kloppen. Ondertussen de oven voorverwarmen op 160°C. Dan
de room weer aan de kook brengen en deze dan beetje bij beetje al roerend onder
de schuimige eierdooiers mengen. Kokend water in de ovenplaat gieten tot ongeveer de helft van de hoogte van de schaaltjes. Deze in het midden van de oven plaatsen en gedurende 30 à 35 minuten 'au bain-marie' laten opwarmen (net genoeg om de crème te stollen, maar nog niet te gesloten in het midden). De schaaltjes uit de oven nemen en op een doek plaatsen om te laten afkoelen. Deze dan minimum 4 uur (of een nacht) in de koelkast laten koud worden. Net voor het opdienen op iedere crème een koffielepel bruine suiker open strooien en deze met een keukenbrandertje laten karamelliseren. Variante : voor crème Catalane, een koffielepel geraspte sinaasappelschil bij de eierdooiers voegen Wijntip :
Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |