_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Balletjes Fondue

 

Alfabetische overzicht RECEPTEN

Mijn nieuwste RECEPTEN

Koken voor 1 persoon

Balletjes Fondue

MENU waarin dit gerecht verwerkt is

Menu koken aan tafel

 

Hoofdgerecht

Vlees - Gevogelte - Vis - ZeevruchtenHoofdgerechten - Eenvoudig - Tuinkruiden - Koken aan tafel  - Wereld'Fusion'Keuken

8 personen

 

 BENODIGDHEDEN :

Hier is grote keuze uit verschillende combinaties, gehakt van verschillende soorten vlees (of zelfs vis en zeevruchten): voorzie in totaal 2 kg vlees en eventueel een deel ervan vis of zeevruchten (te combineren en te kruiden zoals je zelf wilt, zie enkele voorbeelden hierna).

Smaakmakers voor de gehaktballetjes: gerookt spek, Gandaham, paprikapoeder, gedroogde peterselie, mosterd, tomatenketchup, tabasco, sjalotjes, knoflook, bieslook, tijm, ..., of voor een meer exotische versie gebruik dan currypoeder, sambal oelek, oestersaus, gember, koriander, sesamzaadjes, sojasaus, ...

Verschillende soorten slaatjes en groenten: sla, ijsbergsla, veldsla, tuinkers, tomaten, geraspte wortelen, geraspte knolselder, geraspte koolrabi, ...

Enkele koude sausjes: cocktailsaus, currysaus, mosterdsaus, mierikswortelsaus, tartaresaus, ...

Enkele warme sausjes: tomatensaus, Gorgonzolasaus, champignonsaus, currysaus, mosterdsaus, ...

1 liter  arachide olie om te bakken

T u i n k r u i d e n : (voor de olie) tijm, peterselie, rozemarijn, laurier, look

BEREIDING :

Een paar dagen vooraf doe je de tuinkruiden in de arachide olie om te laten trekken.
Bij het opdienen de tuinkruiden verwijderen en de olie opwarmen.   

Je kan sommige ingrediënten omwisselen, eventueel andere kruiden gebruiken (zoals tijm, bieslook, salie, ...) of pikanter maken door chilipeper erin te verwerken, maar er zijn ook nog veel combinaties die je zelf kan samenstellen (maar ikzelf gebruik liever geen gehakt van kip of gevogelte).
Met 4 smaken heb je al een lekkere fondue, met 7 smaken heb je een uitgebreide culinaire fondue.

Hierna enkele voorbeelden van smaakcombinaties met vlees (kalf, varken, rund, lam):
 

* Smaak 1:   250 gr gehakt (varken-kalf), 75 gr geraspte parmesaan (of andere oude kaas), paprikapoeder
Gehakt en kaas mengen, balletjes maken en dan door de paprikapoeder rollen.

 

* Smaak 2:   250 gr gehakt (varken), 75 gr in fijne snippers gesneden Gandaham, 1 eetlepel mosterd
Alle ingredïenten mengen en er balletjes van maken.

 

* Smaak 3:   250 gr gehakt (varken-rund), 1 eetlepel sesamzaadjes, 16 dunne sneetjes gerookt spek
Gehakt en sesamzaadjes mengen, balletjes maken en dan in een sneetje gerookt spek rollen.

 

* Smaak 4:   300 gr gehakt (rund), 2 eetlepels tomatenketchup, 2 eetlepels peterselie, paneermeel
Gehakt, ketchup en peterselie mengen, balletjes maken en dan door het paneermeel rollen.

 

* Smaak 5:   300 gr gehakt (lam-rund), 1 fijngesneden sjalot, 2 fijngesneden teentjes look, 1 eetlepel komijnzaadjes
Alle ingredïenten mengen en er balletjes van maken.

 
Je kan veel soorten gehaktballetjes rollen door gedroogde peterselie, paneermeel gemengd met paprikapoeder, of andere kruiden naar keuze/font>
 

Per soort heb je zoals hierboven beschreven ongeveer 300 gram.  Verdeel elke soort in balletjes van gelijke grootte (dat is 16 stuks van ± 18 gram per stuk).
Om dit eenvoudig te verdelen doe je het gemengd gehakt in een diep bord en snijd met een mes eerst in vier, dan elk vierde nog eens middendoor en dan neem je de helft van elk stuk om er een balletje mee te rollen
(en als je de handen regelmatig vochtig maakt met water, lukt alles veel beter).

Hierna enkele voorbeelden van smaakcombinaties met vis en zeevruchten:

* Smaak 6:   250 gr gepelde rauwe scampi, 2 fijngesneden teentjes look, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel bloem, peper, 1 ei (dooier en eiwit apart), paneermeel en paprikapoeder 

* Smaak 7:   250 gr zalmfilet, 1 fijngesneden sjalotje, 1 eetlepel oestersaus, 1 eetlepel bloem, peper, 1 ei (dooier en eiwit apart), paneermeel en currypoeder

* Smaak 8 :   250 gr koolvisfilet, een fijngesneden tomaat, 1 eetlepel bloem, peper, 1 ei (dooier en eiwit apart) paneermeel   

 
Voor het maken van balletje met vis ga je als volgt te werk (ook dezelfde werkwijze voor scampi):

De visfilet fijnsnijden (let erop dat er geen graten meer inzitten) en samen met alle ingredïenten (behalve het eiwit, paneermeel en de paprika- of currypoeder) in de blender doen.  Dit mixen tot je een soort gehakt bekomt (af en toe eens losmaken en omroeren want anders blijft alles in een bol verder draaien zonder te mixen).
Verdeel dit in porties zoals bij het vleesgehakt beschreven.  Maak uw handen nat en rol de balletjes.
Het eiwit loskloppen met een eetlepel water, het paneermeel mengen met de paprikapoeder, currypoeder of andere smaken.
De balletjes eerst door het eiwit halen, en dan door het paneermeel rollen.  Daarna deze handeling nog eens herhalen om een dikkere korst te bekomen, die bij het bakken niet open gaat (vis en zeevruchten mogen heel wat minder lang gebakken worden dan vlees).
 

Iedereen prikt een balletje op een fonduevork en bakt het gaar naar eigen voorkeur.  Leg ondertussen wat groentjes en sausjes op je bord.

 

Serveersuggestie :  je kan de balletjes van vis en zeevruchten eerst opdienen als warm voorgerecht en daarna het vlees

Serveersuggestie :  opdienen met verschillende soorten brood en koude aardappelsalade

Variante : je kan nog veel andere kruiden en specerijen gebruiken, volgens het seizoen en volgens eigen smaak

Wijntip : een witte wijn (vb. een Scheurebe) en/of een rode wijn (vb een Dornfelder of Spätburgunder)

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina