_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Balletjes Fondue
BENODIGDHEDEN
: Hier is grote keuze uit verschillende combinaties, gehakt van verschillende soorten vlees (of zelfs vis en zeevruchten): voorzie in totaal 2 kg vlees en eventueel een deel ervan vis of zeevruchten (te combineren en te kruiden zoals je zelf wilt, zie enkele voorbeelden hierna). Smaakmakers voor de gehaktballetjes: gerookt spek, Gandaham, paprikapoeder, gedroogde peterselie, mosterd, tomatenketchup, tabasco, sjalotjes, knoflook, bieslook, tijm, ..., of voor een meer exotische versie gebruik dan currypoeder, sambal oelek, oestersaus, gember, koriander, sesamzaadjes, sojasaus, ... Verschillende soorten slaatjes en groenten: sla, ijsbergsla, veldsla, tuinkers, tomaten, geraspte wortelen, geraspte knolselder, geraspte koolrabi, ... Enkele koude sausjes: cocktailsaus, currysaus, mosterdsaus, mierikswortelsaus, tartaresaus, ... Enkele warme sausjes: tomatensaus, Gorgonzolasaus, champignonsaus, currysaus, mosterdsaus, ... 1 liter arachide olie om te bakken T
u i n k r u i d e n : BEREIDING
: Een
paar dagen vooraf doe je de tuinkruiden in de arachide olie om te laten
trekken. Je kan sommige ingrediënten omwisselen, eventueel
andere kruiden gebruiken (zoals tijm, bieslook, salie, ...) of pikanter
maken door chilipeper erin te verwerken, maar er zijn ook nog veel
combinaties die je zelf kan samenstellen (maar ikzelf gebruik liever
geen gehakt van kip of gevogelte).
* Smaak 1: 250 gr gehakt (varken-kalf), 75 gr geraspte parmesaan (of andere oude kaas), paprikapoeder
* Smaak 2: 250 gr gehakt (varken), 75 gr in fijne snippers gesneden Gandaham, 1 eetlepel mosterd
* Smaak 3: 250 gr gehakt (varken-rund), 1 eetlepel sesamzaadjes, 16 dunne sneetjes gerookt spek
* Smaak 4: 300 gr gehakt (rund), 2 eetlepels tomatenketchup, 2 eetlepels peterselie, paneermeel
* Smaak 5: 300 gr gehakt (lam-rund), 1 fijngesneden sjalot, 2 fijngesneden teentjes look, 1 eetlepel komijnzaadjes
Per soort heb je zoals hierboven beschreven ongeveer
300 gram. Verdeel elke soort in balletjes van gelijke grootte (dat
is 16 stuks van ± 18 gram per stuk).
* Smaak 6: 250 gr gepelde rauwe
scampi, 2 fijngesneden teentjes look, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel
bloem, peper, 1 ei (dooier en eiwit apart), paneermeel en paprikapoeder
* Smaak 7: 250 gr zalmfilet, 1 fijngesneden
sjalotje, 1 eetlepel oestersaus, 1 eetlepel bloem, peper, 1 ei (dooier
en eiwit apart), paneermeel en currypoeder
* Smaak 8 : 250 gr koolvisfilet, een fijngesneden tomaat, 1 eetlepel bloem, peper, 1
ei (dooier en eiwit apart) paneermeel
De visfilet fijnsnijden (let erop dat er geen graten
meer inzitten) en samen met alle ingredïenten (behalve het eiwit,
paneermeel en de paprika- of currypoeder) in de blender doen. Dit mixen
tot je een soort gehakt bekomt (af en toe eens losmaken en omroeren want
anders blijft alles in een bol verder draaien zonder te mixen). Iedereen
prikt een balletje op een fonduevork en bakt het gaar naar eigen
voorkeur. Leg ondertussen wat groentjes en sausjes op je bord. Serveersuggestie
: je kan de balletjes van vis en zeevruchten eerst opdienen als
warm voorgerecht en daarna het vlees Serveersuggestie
: opdienen met verschillende soorten brood en koude aardappelsalade Variante
: je kan nog veel andere kruiden en specerijen gebruiken,
volgens het seizoen en volgens eigen smaak Wijntip
:
Home Page
<<
www.guidodevliegher.be >>
Startpagina |