_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Koriander *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

koriander - CORIANDER - Coriandrum sativum

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van koriander

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

Bruschetta, Italiaanse snack 

bullet

Italiaanse salade 'Insalata'

bullet

Slaatje met aardappel en haringfilet

bullet

Tonijn met Wasabisaus

SOEPEN
bullet

Tom Yum met kip

bullet

Venkelsoep met mosselen

bullet

Zeevruchtensoep

HOOFDGERECHTEN
bullet

Mosselen met een vleugje look

bullet

Stoofpotje van varkenswangetjes

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Koriander is een eenjarige plant, die oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied komt.  Koriander groeit het best op een droge, zonnige plek, en houdt vooral van een warme zomer.

Het gewas wordt 60 cm hoog en heeft heldergroene blaadjes die drievoudig geveerd zijn.  In de zomer verschijnen kleine witte bloemen aan schermachtige trossen.

Het verse blad en de zaden worden in de keuken gebruikt.  Verse blaadjes geven de beste smaak, maar je kan ze ook invriezen (drogen heeft geen zin).  Korianderzaden kunnen gedroogd lang bewaard worden (je kan ze ook roosteren om de smaak nog te versterken).

 

    GEBRUIK.   

Het verse blad.

Het verse blad altijd aan het einde van de bereiding toevoegen, want het verliest veel van zijn smaak bij het opwarmen.

Het blad geeft een subtiele smaak aan vissoepen en aan allerlei curry's.  Het smaakt heel lekker in combinatie met gember, citroengras of limoensap.

Koriander wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en in Midden-Amerika, het geeft een exotische smaak aan een bereiding.

De gedroogde zaden.

De korianderzaden worden steeds vanaf het begin aan de bereiding toegevoegd en verdragen het opwarmen heel goed.

Ze passen uitstekend bij visbereidingen, mosselen en lamsvlees. 

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina