_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Dille *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

DILLE - DILL - Anethum graveolens

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van dille

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

Aardappelsalade met zalm

bullet

Bloemkool met garnaaltjes

bullet

Börek, deegrolletje met feta

bullet

Bruschetta, Italiaanse snack 

bullet

Gemarineerde zalm

bullet

Gravad lax

bullet

Italiaanse salade 'Insalata' 

SOEPEN
bullet

Borsjtsj, soep van rode biet

bullet

Venkelsoep

BIJGERECHTEN
bullet

Russische aardappelsalade

bullet

Zacht-zuur sausje

HOOFDGERECHTEN
bullet

Aardappelsalade met gerookte zalm

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Dille is een eenjarige plant, afkomstig uit West-Azië en het zuiden van Europa.  Het vraagt een goed gedraineerde grond in volle zon.  Je kan dille beter een paar keer zaaien met tussenpozen van 6 weken, zodat er altijd verse planten zijn.

Dille wordt 1 meter hoog en heeft veerachtige licht groene bladeren.  De plant bloeit vanaf juni met kleine gele stervormige bloemetjes die kleine schermen vormen.

Van dille wordt in de keuken hoofdzakelijk het verse blad gebruikt.  De gedroogde zaden zijn echter ook bruikbaar voor sommige toepassingen.

Drogen van dillebladeren heeft weinig zin (het grootste deel van het aroma en de smaak verdwijnen).  Door dille in te vriezen blijft de smaak beter behouden.

 

    GEBRUIK.   

Het verse blad.

Dille heeft een fijn aroma van anijs.  Laat de bladeren nooit meekoken, het aroma verdwijnt volledig.

De beste toepassing voor dille is bij het marineren van vis (zalm, kabeljauw, ...), voor het opleggen van haring, of garnalen met een romige dillesaus.  Tevens zijn de verse blaadjes lekker als ze net voor het opdienen toegevoegd worden aan de saus bij gebakken vis.

Komkommer- en aardappelsalade is heel lekker als je er wat versgesnipperde dille aan toevoegt, of dressing van yoghurt met dille.

De gedroogde zaden.

Dillezaden kunnen het best gebruikt worden voor gerechten waarin ze lange tijd worden meegekookt.  Gekneusde zaden kunnen ook aan marinades toegevoegd worden.

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina