_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Tuinkruiden * Rozemarijn *
BESCHRIJVING. Rozemarijn is een groene bladhoudende struik, die een hoogte van 2 meter kan bereiken. Hij is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied, maar is voldoende winterhard voor onze gematigde zones. Rozemarijn groeit in losse grond en vraagt heel veel zon en beschutting om te overwinteren. De struik mag regelmatig stevig gesnoeid worden, waardoor hij compacter blijft en er veel jonge vertakkingen bij komen. De smalle rozemarijnblaadjes (het zijn bijna naalden) zijn leerachtig, donkergroen van kleur en grijs aan de onderkant. De heester bloeit vanaf april met tweelippige, bleek paarse bloemetjes. In de keuken worden de naaldachtige bladeren gebruikt, of eventueel ook volledige jonge takjes. Rozemarijn kan je zowel zomer als winter vers plukken. Maar het kan ook gedroogd worden, en behoudt hierbij veel van zijn smaak (de fijnste aroma's gaan echter wel verloren).
GEBRUIK. De smaak van rozemarijn is sterk, en neemt weinig af als het kruid lang meekookt. Rozemarijn maakt deel uit van de 'Provençaalse kruiden' (samen met tijm, oregano en laurier). Het aroma doet vooral aan de mediterrane keuken denken, en wordt daar dan ook veel gebruikt in combinatie met olijfolie. Het past uitstekend bij lamsvlees, in stoofschotels van varkens-, runds- en kalfsvlees. Een takje rozemarijn met het lamsvlees meebakken is heel lekker en decoratief. Gedroogde
rozemarijn
is onmisbaar in een kruidenmengeling voor de barbecue (bij het snoeien kunnen de
takken gedroogd worden om later op de barbecue te gebruiken). Rozemarijn is een onderdeel van de 'Provençaalse kruiden', een mengeling die oorspronkelijk uit het Zuiden komt, en veel toepassingen kent in de keuken, in vele marinades en bij het roosteren. Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |