_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Rozemarijn *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

rozemarijn - ROSEMARY - Rosmarinus officinalis

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van rozemarijn

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

 

BIJGERECHTEN
bullet

Ratatouille

HOOFDGERECHTEN
bullet

Fondue Bourguignonne

bullet

Gebraad van ree

bullet

Kalfsblanquette

bullet

Lam met muntsaus

bullet

Lamsbout, langzaam gegaard

bullet

Lamsbout, rosé gebakken

bullet

Lamsgyros nonkel Guido

bullet

Lamsragout

bullet

Schapenbout uit de oven

bullet

Stifado van schaap met feta

bullet

Varkenstong met peterseliesaus

bullet

Varkenstong met tomaten-saliesaus

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Rozemarijn is een groene bladhoudende struik, die een hoogte van 2 meter kan bereiken.  Hij is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied, maar is voldoende winterhard voor onze gematigde zones.  Rozemarijn groeit in losse grond en vraagt heel veel zon en beschutting om te overwinteren.  De struik mag regelmatig stevig gesnoeid worden, waardoor hij compacter blijft en er veel jonge vertakkingen bij komen.

De smalle rozemarijnblaadjes (het zijn bijna naalden) zijn leerachtig, donkergroen van kleur en grijs aan de onderkant.  De heester bloeit vanaf april met tweelippige, bleek paarse bloemetjes.

In de keuken worden de naaldachtige bladeren gebruikt, of eventueel ook volledige jonge takjes.

Rozemarijn kan je zowel zomer als winter vers plukken.  Maar het kan ook gedroogd worden, en behoudt hierbij veel van zijn smaak (de fijnste aroma's gaan echter wel verloren).

 

    GEBRUIK.   

De smaak van rozemarijn is sterk, en neemt weinig af als het kruid lang meekookt.  Rozemarijn maakt deel uit van de 'Provençaalse kruiden' (samen met tijm, oregano en laurier).  Het aroma doet vooral aan de mediterrane keuken denken, en wordt daar dan ook veel gebruikt in combinatie met olijfolie.

Het past uitstekend bij lamsvlees, in stoofschotels van varkens-, runds- en kalfsvlees.  Een takje rozemarijn met het lamsvlees meebakken is heel lekker en decoratief.

Gedroogde rozemarijn is onmisbaar in een kruidenmengeling voor de barbecue (bij het snoeien kunnen de takken gedroogd worden om later op de barbecue te gebruiken).

Rozemarijn is een onderdeel van de 'Provençaalse kruiden', een mengeling die oorspronkelijk uit het Zuiden komt, en veel toepassingen kent in de keuken, in vele marinades en bij het roosteren. 

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina