Een
culinaire ontdekkingstocht
met 50
degustaties
geserveerd in 10
stappen
begeleid door wijnen uit 5
landen
STAP
1
Bruisend
van energie wordt u aan de hoge tafels
een feestchampagne geserveerd ‘Cuvée Speciale Guido De Vliegher’.
Onder begeleiding van een waaier aan kleine proeverijen
hebben we de tijd voor een kennismaking met alle genodigden.
mousse
van bloemkool en broccoli
een
mini kaaskroketje
bruschetta
met kerstomaatjes
champignon
met tuinkruiden
kwarteleitje
met preischeuten
een
mini loempia
een
bordje zeevruchten
Reeds 20
jaar ga ik naar Vaudemange voor de druivenpluk, het dorpje ligt aan de
voet
van Montagne de Reims, de streek waar de beste champagnes vandaan komen
door het samenbrengen van de druiven ‘Chardonnay’ en ‘Pinot Noir’.
Dit is wat je nu in het glas proeft:
Champagne
Brut - Pascal Padovani - Premier Cru
Cuvée Spéciale ‘Guido De Vliegher’
STAP
2
We zijn
zeker nog niet moe, maar toch raad ik je aan om te gaan zitten,
de stoelen rond de gedekte feesttafels op het terras nodigen ons hiertoe
uit.
Enkele koude visbereidingen komen regelrecht uit de zee, met een kleine
omweg
via de keuken, op ons bord terecht.
kabeljauwhaasje
gemarineerd in truffelolie
aardappel
gevuld met Noordzee-garnaaltjes
een
mousse van zalm en van gerookte forel
flinterdunne
sneetjes zacht gerookte heilbot
Als
begeleidende wijn koos ik hier voor de druif ‘Chenin Blanc’,
die met haar frisse smaak hand in hand gaat met deze gerechtjes;
en als er één plaats is waar deze druif zich ten volle ontplooit is het
stellig wel Zuid-Afrika.
Dit is wat je nu in het glas proeft:
Millstream
Western Cape - 2006 - Chenin Blanc - Zuid-Afrika
STAP
3
Ja, de
tongen komen los, maar onze honger is nog niet gestild,
daarom gaan we zonder tussenpauze gewoon door
met het degusteren van enkele koude vleesbereidingen.
carpaccio
van ossenhaas met parmezaan
palmharten
met Gandaham en rucola
ganzenlever
op een toastje van peperkoek
gerookte
eendenborst met honingvinaigrette
Witte wijn
hebben we reeds gehad, wat nu komt is geen rood en ook geen rosé,
maar tussen de twee.
Ik heb gekozen voor de druif ‘Pinot Noir’ uit Alsace,
die zich uitstekend leent om iets frisser te serveren bij deze hapjes.
Dit is wat je nu in het glas proeft:
Lucien
Albrecht 'Alsace' - 2005 - Pinot Noir - Frankrijk
STAP
4
Misschien
wordt het nu wel tijd om even de beentjes te strekken,
je wandelt dan het best richting hoge tafels, want ik wil hier graag zelf
aan iedereen
een kommetje van mijn lievelingssoep serveren. Het is een Thaise creatie,
met een pikante ondertoon,
waarin enkele specifieke smaakmakers verwerkt zijn: citroengras, gember en
koriander.
Thaise
kippensoep ‘Tom Yum’
STAP
5
En we
gaan nog niet naar huis, want de tafels op het terras wenken ons opnieuw
waar nu enkele warme gerechtjes van vis opgediend worden.
sint-Jacobsvrucht
in safraansaus
gegrilde
scampi met romige tomatensaus
visje
in papillotte
paling
in het groen
kikkerbilletjes
in looksausje
Als
begeleidende wijn dacht ik hier aan de druif ‘Chardonnay’.
Ik heb gekozen voor een Italiaanse, die door zijn zonnige achtergrond
voldoende kracht bezit om de verschillende sausjes te trotseren.
Dit is wat je nu in het glas proeft:
Crevoglio 'Piemonte'
- 2005 - Chardonnay - Italië
STAP
6
Nu laten
we de smaakpupillen even tot rust komen, met een verfrissend
en al even verrassend tussendoortje.
appelsorbet
in een soepje van zoete rode paprika
STAP
7
In de
keuken worden nu enkele van de fijnste stukjes vlees gebakken,
die opgediend worden met een sausje om duimen en vingers af te likken.
medaillon
van varkenshaasje met graantjesmosterd
mozaïek
van groenten
kalkoenfilet
met dragonsaus
groene
aspergepunten
lamskoteletje
met rozemarijn
aardappel
met kruiden uit mijn tuin
Elk
wijnland heeft zo zijn specialiteiten en één ervan ontdekte ik in Chili
waar de druif ‘Cabernet Sauvignon’ al zijn kwaliteiten ontwikkelt.
Krachtig en soepel tegelijk, de perfecte begeleiding voor deze gerechtjes.
Dit is wat je nu in het glas proeft:
Santa Rita 'Reserva'
- 2003 - Cabernet Sauvignon - Chili
STAP
8
Een kleine
pauze mag nu wel voor mij, maar enkele nagerechtjes horen er toch ook nog
bij.
Met volle toewijding wordt alles op een koele plek klaargezet
en straks worden we uitgenodigd om aan te schuiven aan het buffet.
Vlaamse
rijstpap met bruine suiker
platte
kaas met krieken
exotische
fruitsalade
chocolademousse
tiramisu
STAP
9
Lust je nu
wel een koffie of een thee, geen paniek, ik heb het alletwee.
bladerdeegje
met aardbei
kokoskoekje
truffel
Voor de
koffie koos ik mild en pittig tegelijk,
mijn thee haalde ik zelf uit het hooggebergte in Sri Lanka.
‘Papua New
Guinea’ en ‘Ceylon Orange Pekoe’
STAP
1
0
Als de
avond valt, wordt de kaastafel klaargezet.
Er is geen haast, want het einde wordt niet verwacht vóór middernacht.
Witte
van Rotselaar uit België
Oude
Gouda uit Nederland
Camembert
uit Frankrijk
Cambozola
uit Duitsland
Passendale
uit België
Manchego
uit Spanje
Talleggio
uit Italië
Iedereen
heeft wel begrepen dat mijn volgende fietsreis ‘Australië’ wordt.
Je kan nu al even proeven, want er worden enkele flessen van onze
tegenvoeters geopend.
Gezien de druif ‘Shiraz’ daar topwijnen levert, en met zijn kruidige
smaak
hier uitstekend bij een kaasschotel past, was de keuze dan ook vlug
gemaakt.
Dit is wat je nu in het glas proeft:
BIN 2000 Mc
Guigan - 2004 - Shiraz - Australië