_____________________________________________________________________________________________________________________________________ Tuinkruiden * Peterselie *
BESCHRIJVING. Peterselie is een vaste, tweejarige plant, maar wordt meestal als eenjarige gekweekt. Ze is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. Het kruid groeit goed in een ontwaterde, vruchtbare grond, en houdt van veel zon. Zowel bladpeterselie (met vlakke bladeren) als krulpeterselie (met fijn gekrulde bladeren) worden 30 tot 60 cm hoog. In het tweede jaar verschijnen groengele bloemen in schermen op hoge stengels. Meestal wordt enkel het blad gebruikt in de keuken, maar ook de stengels en de wortel zijn bruikbaar. Om peterselie te bewaren kan je de bladeren invriezen (want bij het drogen gaat de smaak verloren).
GEBRUIK. Het verse blad. Zowel krul- als bladpeterselie geven een fijne kruidige smaak aan veel gerechten. Krulpeterselie wordt veel gebruikt voor garnering, als volledig blad of gesnipperd. Bladpeterselie heeft een sterker aroma, en verdraagt daardoor iets beter de warmte bij bereidingen. Peterselie past bij heel veel gerechten, en wordt zowel in koude als in warme bereidingen gebruikt. Te verwerken in salades, kruidenboter, sauzen, soepen, maar ook voor het kruiden van vis-, vlees- en groentenschotels. Bij
warme gerechten, het blad aan het einde van de bereidingstijd toevoegen voor de
beste smaak. Peterselie is één van de vier 'Fines herbes' uit de Franse keuken, die heel wat toepassingen kent. Zoals in kruidenboter, verse kaas met kruiden, omelet met fijne kruiden, ... Peterselie maakt ook deel uit van het 'Bouquet garni' uit de mediterrane keuken, dat veel in stoofpotjes gebruikt wordt. De stengels en de wortelen Te gebruiken in gerechten waarin het kruid langer meekookt, zoals bij soepen, mosselen en stoofschotels. Je kan op het einde dan nog wat vers gehakte peterselie toevoegen voor een frisse smaak. Home Page << www.guidodevliegher.be >> Startpagina |