_____________________________________________________________________________________________________________________________________
icon GDV     GUIDO DE VLIEGHER     icon GDV
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Tuinkruiden * Peterselie *

  
  Overzicht tuinkruiden
  

                                              

  
  Mijn kruidentuin
  

  
  Koken met tuinkruiden
  

 

bullet

peterselie - PARSLEY - Petroselinum crispum

 

Informatie

 
bullet

Beschrijving en gebruik

bullet

Foto van peterselie

 

 
bullet

Enkele recepten

VOORGERECHTEN
bullet

Artisjok met vinaigrette

bullet

Bordje gerookte zalm

bullet

Börek, deegrolletje met feta

bullet

Bruschetta, Italiaanse snack 

bullet

Gemarineerde zalm

bullet

Gepocheerde zalm met whiskysaus

bullet

Italiaanse salade 'Insalata'

bullet

Kikkerbilletjes uit de Provence

bullet

Pita met roze garnaal

bullet

Salade met Belgische kaas en champignons

bullet

Salade met surimi

bullet

Scampi met Breydelham

bullet

Scampi met look

bullet

Tonijn met Wasabisaus

bullet

Varkenshersentjes op toast

SOEPEN
bullet

Peterselie-soep

bullet

Zeevruchtensoep

BIJGERECHTEN
bullet

Ratatouille

bullet

Russische aardappelsalade

bullet

Toscaanse pastasalade

HOOFDGERECHTEN
bullet

Coq au vin 

bullet

Fondue Bourguignonne

bullet

Frikandon

bullet

Kippenbout in roomsaus

bullet

Lamsbout, rosé gebakken

bullet

Stoofpotje van lamsvlees

bullet

Varkenstong met peterseliesaus

NAGERECHTEN
bullet

 

 

 

 

 

     BESCHRIJVING.    

Peterselie is een vaste, tweejarige plant, maar wordt meestal als eenjarige gekweekt.  Ze is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied.

Het kruid groeit goed in een ontwaterde, vruchtbare grond, en houdt van veel zon.

Zowel bladpeterselie (met vlakke bladeren) als krulpeterselie (met fijn gekrulde bladeren) worden 30 tot 60 cm hoog.  In het tweede jaar verschijnen groengele bloemen in schermen op hoge stengels.

Meestal wordt enkel het blad gebruikt in de keuken, maar ook de stengels en de wortel zijn bruikbaar.  Om peterselie te bewaren kan je de bladeren invriezen (want bij het drogen gaat de smaak verloren).

 

    GEBRUIK.   

Het verse blad.

Zowel krul- als bladpeterselie geven een fijne kruidige smaak aan veel gerechten.  Krulpeterselie wordt veel gebruikt voor garnering, als volledig blad of gesnipperd.  Bladpeterselie heeft een sterker aroma, en verdraagt daardoor iets beter de warmte bij bereidingen.

Peterselie past bij heel veel gerechten, en wordt zowel in koude als in warme bereidingen gebruikt.  Te verwerken in salades, kruidenboter, sauzen, soepen, maar ook voor het kruiden van vis-, vlees- en groentenschotels.

Bij warme gerechten, het blad aan het einde van de bereidingstijd toevoegen voor de beste smaak.

Peterselie is één van de vier 'Fines herbes' uit de Franse keuken, die heel wat toepassingen kent.  Zoals in kruidenboter, verse kaas met kruiden, omelet met fijne kruiden, ...

Peterselie maakt ook deel uit van het 'Bouquet garni' uit de mediterrane keuken, dat veel in stoofpotjes gebruikt wordt.

De stengels en de wortelen

Te gebruiken in gerechten waarin het kruid langer meekookt, zoals bij soepen, mosselen en stoofschotels.  Je kan op het einde dan nog wat vers gehakte peterselie toevoegen voor een frisse smaak. 

 

Home Page    <<  www.guidodevliegher.be  >>   Startpagina